Mokytojai nusileido dėl atlyginimų didinimo, tačiau pasiekė, kad būtų pataisyta geltonųjų autobusiukų naudojimo tvarka – važiuojant į ekskursijas moksleiviams nereikės mokėti už jų prastovą, mokyklų valgyklų privatizavimas atidėtas iki 2014-ųjų, tačiau mokyklų darbuotojų pietums taikomas 70 proc. procentų antkainis.

„Iš esmės mus tenkina sprendimai dėl maitinimo, dėl pavėžėjimo ir dėl kolektyvinės sutarties. Tai yra būdas konstruktyviam bendradarbiavimui. Tikėtina, kad jai įsigaliojus nuo spalio 31 d ienos nebereikės streikuoti ir mitinguoti, o prie stalo bus galima suderinti“, – Švietimo darbuotojų profsąjungos Zarasų susivienijimo pirmininkas Andrius Navickas.

Neformaliojo ugdymo meno, muzikos ir sporto mokykloms skirta pusantro šimto tūkstančių litų, nors žadėta perpus sumažinti pamokų skaičių, todėl darbuotojams būtų tekę dviem mėnesiams išeiti nemokamų atostogų.

Pedagogai: ir toliau taupoma vaikų sąskaita

Tačiau pedagogai teigia, kad daug problemų dar liko neišspręsta.

„Patys treneriai galvoja, kaip nusipirkti kamuolius, kaip aprangą vaikams gauti. Treniruojamės mokykloje, o mokykla, taupydama vaikų sąskaita, užrakina tualetus. Vaikai negali atsigerti, mes skundžiamės, o mums sako: „jums ir taip gerai, duodame sporto salę, galite už kampo nueiti“, – problemas vardija Zarasų sporto centro baidarių ir irklavimo sporto trenerė Vida Mamliukienė.

Susitarta, kad streikavusiems mokytojams pusę atlyginimo išmokės savivaldybė, pusę – kompensuos profsąjunga. Valdžios atstovai tikina, kad 30 procentų rajone sumažėjus mokinių, atlyginimus kelti nerealu. Tačiau pripažįsta, kad streiko buvo galima išvengti, jei būtų daugiau diskutuojama su visuomene ir pedagogais.

„Maitinimo paslaugos pirkimas – nėra jokia naujovė. Respublikoje turbūt du trečdaliai savivaldybių perka tą paslaugą ir ji funkcionuoja, nežinau, iš kur tos baimės, bet mes ją atidėjome tą sprendimą“, – sako Zarasų rajono meras Arnoldas Abramavičius.

Nutraukus streiką mokyklose vėl vyksta pamokos. Iš profsąjungos, savivaldybės bei švietimo ir mokslo ministerijos atstovų sudaryta darbo grupė iki spalio pabaigos parengs siūlymus, kaip tobulinti mokinių krepšelio lėšų perskirstymą, pavėžėjimo tvarką, pedagogų darbo užmokesčio sistemą.