Ketvirtadienį VU SA kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministrą bei Valstybinio studijų fondo direktorių prašydama imtis veiksmų ir keisti dabartinę valstybės paskolų ir valstybės remiamų paskolų suteikimo, išmokėjimo ir grąžinimo tvarką. Iš esmės siūloma, kad paskolas turėtų dalinti valstybė užtikrindama stabilias palūkanas.

„Puikiai suvokdami, jog paskolų sistemos pertvarka negali būti įgyvendinta greitai, siūlome suburti tarpinstitucinę darbo grupę, kuri paruoštų naują paskolų sistemos modelį, paremtą valstybės teikiamomis paskolomis“, – rašoma VU SA kreipimesi.

Kreipimesi raginama peržiūrėti ir dabartinę paskolų sistemą ir pagerinti sąlygas šiuo metu studijuojantiems studentams. Tarp siūlymų – siūlymai, kad visų rūšių paskolos studijų laikotarpiu būtų nemokamos, visų rūšių paskolų grąžinimas ir palūkanų skaičiavimas prasidėtų ne anksčiau kaip 24 mėnesiai po studijų baigimo, nutraukimo ar studento pašalinimo iš sąrašų, o tęsiant studijas grąžinimą siūloma nukelti.

„Nors šių metų biudžetas jau patvirtintas, bet raginame didelių lėšų nereikalaujančius pakeitimus susiplanuoti nuo kitų biudžetinių metų, o šalia to – sėsti prie diskusijų stalo ir ieškoti studentams palankesnio varianto“, – sakė VU SA prezidentas Arminas Varanauskas.