Laiške, adresuotam Vengrijos švietimo ir žmogiškųjų išteklių ministrui Zoltanui Balogui, premjerui Viktorui Orbanui ir CEU atstovams, VU vadovai reiškia nerimą dėl universiteto likimo bei pabrėžia, kad daugybė dabartinių Lietuvos akademikų studijavo CEU ir lig šiol palaiko glaudžius santykius, o universiteto uždarymas būtų didžiulis praradimas dėstytojams, tyrėjams ir studentams.

„Bet kokie veiksmai, ribojantys universiteto veiklą, ar, dar blogiau, jo uždarymas, būtų praradimas ne tik CEU lektoriams, mokslininkams ir studentams, bet šio regiono ir Europos mokslo ir akademinei bendruomenei“, – pabrėžiama VU išplatintame laiške.

Išsiųstame tekste raginama vertinti šią aukštąją mokyklą kaip itin svarbų kompetencijos centrą, formuojantį humanitarinių ir socialinių mokslų standartus Vidurio ir Rytų Europoje bei kurio atsiradimas tapo lemiamu veiksniu keičiant posovietinę akademinę tradiciją, o CEU veiklos ribojimas būtų neigiamas akademinės laisvės ribojimo precedentas aukštajame moksle.

Kreipimąsi pasirašė VU rektorius Artūras Žukauskas, tarybos pirmininkas Rimantas Kraujalis, Senato pirmininkės pavaduotojas Romas Baronas, VU Studentų atstovybės prezidentas Egidijus Kinderis.

Praėjusį trečiadienį Vilniaus meras Remigijus Šimašius „facebook“ paskyroje pasidalijo laišku, kurį išsiuntė CEU rektoriui ir prezidentui Michaelui Ignatieffui (Maiklui Ignatjefui). Laiške meras kviečia įvertinti galimybę perkelti universitetą iš Vengrijos sostinės į Vilnių.

Vengrų kilmės JAV finansininko George'o Soroso (Džordžo Soroso) įkurtame universitete šiuo metu studijuoja apie 1400 studentų iš daugiau nei 100 valstybių, CEU patenka tarp 50-ies geriausių politikos mokslų ir tarptautinių santykių studijų centrų pasaulyje.

Universitetui iškilo sunkumų dėl V.Orbano Vyriausybės planų apriboti teises išduoti ir Vengrijoje, ir Jungtinėse Amerikos Valstijose galiojančius diplomus. Kad jie būtų pripažįstami abiejose šalyse, turėtų būti pasiektas susitarimas tarp vyriausybių, universitetas taip pat būtų įpareigotas atidaryti filialą Niujorko valstijoje, kur jis taip pat akredituotas, pakeisti pavadinimą. Taip pat būtų panaikinta nuostata, leidžianti įdarbinti personalą iš ES nepriklausančių valstybių, jei šie neturi leidimų.