S.Tomas DELFI aiškino universitetą į teismą padavęs dėl nekokybiškos doktorantūros programos. „Daugelis universiteto „profesorių“ neturi ne tik daktaro laipsnio, bet net magistro diplomo. Tuo metu 100 proc. profesorių Prancūzijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje ir, pvz., Danijoje yra ne šiaip daktarai, bet habilituoti daktarai“, - pasakojo S. Tomas.

S.Tomo manymu, Londono universitetas jį, kaip užsienietį iš regiono, kur visi profesoriai yra habilituoti daktarai, privalėjo informuoti, kad Anglijos profesoriams nėra keliamas reikalavimas turėti magistro laipsnį.

„Tokiu būdu Anglijos universitetas pažeidė mano teisėtus lūkesčius dėl „profesorių“ kvalifikacijos. Problema yra bendra - kiekviename Anglijos universitete yra apie 10-20 „profesorių“, neturinčių nei magistro, nei daktaro laipsnių. O habilituotų daktarų pas juos iš viso vienetai“, - kalbėjo S. Tomas.

Pašnekovas aiškina tapęs apgaulingos reklamos auka. Mat, pasak jo, Anglijos universitetai reklamuojasi kaip „Coca Cola“ arba „MacDonnald's“, kas kontinentinėje Europoje nebūtų nepriimtina.

S.Tomas pasakojo per penkerius doktorantūros metus buvęs teisės doktorantu Berlyne, Paryžiuje, Madride, Niujorke, Osle, Venecijoje, San-Marine ir Londone, tad studijų sistemas tikrai turi su kuo lyginti.

Teismas nutartyje nurodė, kad universitetas S. Tomui turi sumokėti reikalaujamus 2000 svarų sterlingų. Be teismo nutarties, tarp S.Tomo ir universiteto sudaryta dar ir konfidenciali sutartis, kurios sąlygų S. Tomas viešinti negali.

Jeigu universitetas pinigus vėluos pervesti bent dieną, S. Tomas žada į jį pasiųsti antstolius.

Pasak S. Tomo, Anglijoje yra labai geros sąlygos studentams skųsti savo universitetus teismams - studentai nemoka žyminio mokesčio. Net jeigu bylą laimi universitetas, universitetas paprastai negali reikalauti, kad studentas apmokėtų universiteto advokato išlaidas.

Šiuo metu S. Tomas save pristato kaip doktorantą Paryžiuje, Osle, San Marine ir Italijoje.

DELFI primena, kad prieš porą metų S. Tomas po studentų mitingo prie Seimo užsibarikadavo Vilniaus universiteto Centriniuose rūmuose. Už tai jis policijos buvo sulaikytas ir apklaustas.

Prieš keletą metų su „Tvarkos ir teisingumo“ partija S. Tomas bandė nesėkmingai patekti į Seimą.

Praėjusių metų Kovo 11-ąją S. Tomas su bendražygiais surengė demokratijos laidotuves ir nuo sostinės Katedros aikštės iki Vinco Kudirkos aikštės nešė karstą.