Šiuos klausimus kelia DELFI pašnekovai, komentuojantys Vilniaus miesto savivaldybės siūlymą kitąmet pamokas mokyklose pradėti valanda vėliau – 9 val.

Atlikusi moksleivių apklausą, savivaldybė rekomenduoja sostinės mokykloms įsivesti naują darbo laiko pradžią – nuo 9 val. ryto. Tai siūloma daryti 2014 m. po žiemos atostogų. 8 val. ryto pamokas pradeda 81 proc. visų sostinės moksleivių. Kaip teigia sostinės meras Artūras Zuokas, pamokų pradžią perkėlus iš 8 į 9 val., išsispręstų viešojo transporto perpildymo problema, taip pat gerėtų mokinių savijauta, mokymosi rezultatai. Tai siūloma daryti su 5-12 klasių moksleiviais.

Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleivė, Lietuvos moksleivių sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininkė Dominyka Cibulskytė keliasi 6 val. ryto. 7:20 val. ji išeina iš namų ir į gimnaziją važiuoja visuomeniniu transportu.

„Aš esu prieš, kad pamokos prasidėtų nuo 9 val. Jei atvažiuoji vėliau, ir išeini vėliau. Manau, geriausia, kai pamokos prasideda nuo pusės devynių, bet tikrai ne nuo 9 val. 8 val. ar 8:30 val. – optimaliausias ir patogiausias laikas, prie kurio mes jau esame įpratę. Jeigu pamokos prasidėtų 9 val., tai nieko nekeistų ir spūsčių taip pat būtų“, – įsitikinusi D. Cibulskytė.

Jos manymu, kuo vėliau prasidės pamokos, tuo daugiau vėluojančių bus – atsiras noras ilgiau pabūti namie, pagulėti.

Vokietijoje pamokos prasideda 7 val.

Vilniaus Žemynos gimnazijos direktorė Rūta Krasauskienė sako, kad ši mokykla jau nuo 2003 m. pamokas pradeda 8:30 val. Tačiau vis tiek atsiranda vaikų, kurie vėluoja. Kartais vėlavimas – būdo bruožas.

„Todėl mūsų gimnazistai didelių problemų kaip ir neturėjo, nors ir dabar spūstys laikosi ilgai. Mokykloje vyksta papildomų užsiėmimų, yra vadinamieji pasirenkamųjų dalykų moduliai, tad ir taip pusę devynių prasidėjusios pamokos baigiasi 16 val. Jau nešneku apie būrelius, kurie tik nuo 16 val. prasideda. Jei bendruomenė pritars dar pusę valandos ilginti darbo dieną, tuomet pamokas pradėsime nuo 9 val.”, – sakė R. Krasauskienė.

Ji priminė, kad anksčiau Lietuvoje pamokos prasidėdavo 9 val. Be to, tekdavo mokytis ir šeštadieniais. R. Krasauskienės teigimu, kai kuriose šalyse pamokos prasideda anksčiau nei Lietuvoje. „Be abejo, kada vaikas ateina neišsimiegojęs, jo rezultatyvumas, darbo našumas iš karto stringa. Bet, tarkime, dalyje Vokietijos mokyklų pamokos prasideda 7 val. ryto, nemanau, kad ten efektyvumas mažesnis“, – svarsto direktorė.

Dalis praras produktyviausią paros laiką

„Blogai. Tėvai daugiausia atveža vaikus į mokyklą, tada išeis, kad vaikai neturės ką veikti ir visą valandą turės praleisti be reikalo“, – savivaldybės siūlymą komentuoja Vilniaus Žirmūnų gimnazijos direktorius Edmundas Grigaliūnas.

Į jo vadovaujamą gimnaziją mokiniai suvažiuoja iš įvairių miesto rajonų. Didelę dalį jų į mokyklą atveža tėvai. E. Grigaliūnas šiuo klausimu ketina sukviesti mokyklos tarybą, atlikti apklausą ir priimti sprendimą.

„Šiuo klausimu esu griežtokas. Nemanau, kad problema moksleivių judėjime. Čia viso mūsų visuomeninio transporto judėjimo problema – jei važiuojate automobiliu, matote, kas darosi su šviesoforais, tad problemas reikėtų spręsti giliau. Nemanau, kad vaikai padaro tiek daug problemų“, – kalbėjo E. Grigaliūnas.

Direktorius sako, kad vaikai, kaip ir suaugusieji, skirstomi į dvi dalis: tuos, kurie mėgsta anksti keltis ir tuos, kurie vėlai gula ir vėlai keliasi. Tie, kurie naktinėja iš vakaro, ryte mokykloje nori miego, bet kurie keliasi anksti, klausia, kodėl turi prarasti produktyviausią paros laiką.