„Yra tokia sąlyga, kai norint vykdyti didelius struktūrinės paramos paramos projektus, universitetai prašomi prisidėti iki 50 proc. savo lėšų. Tad mūsų universitetui teko apsispręsti, nes buvome suplanavę tris nemažos apimties projektus: Medicinos fakulteto, Matematikos-informatikos fakulteto ir Chemijos fakulteto. Negaliu sakyti kategoriškai, kad mes atsisakome, bet bandome skaičiuoti, kokiais būdais galime tą savo indėlį surinkti. Bet šiuo metu - taip, šis projektas pristabdomas“, - BNS sakė E.Butkus, kuris yra ir pastato projektavimui skirto viešojo pirkimo komisijos pirmininkas.

Jis patvirtino, kad naujų Matematikos-informatikos bei Medicinos fakultetų viešųjų pirkimų konkursai nėra stabdomi ir planų atsisakyti šių dviejų projektų universitetas neturi. Tuo metu būtent Chemijos fakulteto kol kas yra atsisakoma, nes dalis chemikų nuo rugsėjo kelsis į Vilniuje, Saulėtekyje kuriamą Nacionalinį fizinių ir technologijos mokslų centrą (NFTMC).

„Nemaža dalis fakulteto yra Nacionaliniame fizinių ir technologijos mokslų centre. Ten yra apie 10 laboratorijų, laboratorijoms numatyta apie 10 tūkst. kv. metrų. Centras turi atsidaryti šį rudenį - ten yra ir įranga suprojektuota, instaliuojamos ir visos komunikacijos, kurios reikalingos normaliam chemikų darbui. Tad iš dalies poreikis bus patenkintas“, - sakė jis.

Pasak E.Butkaus, į čia kuriamas laboratorijas vykdyti praktinių darbų kelsis magistrantai, tad kol kas didžiausia problema yra bakalauro laipsnio siekiantiems chemikams, kurių laboratorijos net ir po centro atidarymo liks senajame fakulteto pastate Naugarduko gatvėje.

Jis tvirtino, kad su Švietimo ir mokslo ministerija šiuo metu svarstomos galimybės sumažinti universiteto indelį bendram projektui. Didžiausia problema esą atsirado per krizę nuvertėjus universiteto valdomam nekilnojamam turtui, kurį pardavus nepakaktų finansiniams įsipareigojimams padengti.

Anksčiau E.Butkus yra užsiminęs, jog Chemijos fakulteto statybų projekto Saulėtekyje išlaidos galėtų siekti nuo 80 iki 100 mln. litų (23,2 - 29 mln. eurų).

NFTMC, kuris yra Mokslo ir technologijų parko „Saulėtekio slėnis“ dalis, taip pat įsikurti turėtų Fizikos fakultetas, Teorinės Fizikos ir astronomijos institutas, medžiagotyros institutas bei Fizinių ir technologijos mokslų centras, susidedantis iš Chemijos, Puslaidininkių fizikos bei Fizikos institutų.

Viešoji įstaiga „Saulėtekio slėnis“ įkurta 2003 metų gegužės 27-ąją, jos steigėjais tapo VU, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, bendrovės „Alna“, „Bitė GSM“ bei „Ekspla“, atstovaujanti lazerių ir šviesos technologijų verslo ir mokslinių tyrimų institucijų konsorciumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)