„Norėtume įsigilinti į patį projektą ir tikime, kad būsime pasiruošę jį pateikti ir svarstyti sekančiame tarybos posėdyje“, – posėdžio pradžioje pareiškė konservatorių atstovas ir tarybos narys Mykolas Majauskas.

Klausimo nukėlimui pritarė 24 tarybos nariai.

Naujoji Vilniaus valdžia siekia, kad nuo šių metų spalio 1 dienos lankantys privačius darželius gautų 100 euro kompensacijas. Savivaldybės atliktos apklausos duomenimis, 30 iš 56 privačių darželių pageidautų, kad pinigai būtų pervedami tiesiogiai įstaigoms, mainais sumažinant tėvų mokamo mėnesinio mokesčio dalį. Likusios 26 įstaigos norėtų, kad pinigai būtų mokami tėvams, kurie sudarę mokymo sutartis su nevalstybine įstaiga.

Išankstiniais skaičiavimais, įvedus 100 eurų kompensacijas, privatūs darželiai nuo rudens būtų pasirengę papildomai priimti 2 370 naujų vaikų. Šiuo metu privačius sostinės darželius lanko apie 3 000 vaikų. Skaičiuojama, kad preliminariai kompensacijoms šiemet prireiks apie 1,6 mln. eurų.

Tarp siūlomų pakeitimų – su gyvenamąja vieta (seniūnija) nesusieta galimybė tėvams rinktis darželį savo atžaloms, pirmenybė vietą darželyje ar lopšelyje vietą gauti tiems tėvams, kurių abiejų gyvenamoji vieta deklaruota Vilniuje, taip pat išimtys, kada vaikai į darželius būtų priimami be eilės.

Šiemet užregistruota 9000 prašymų vaikus priimti į darželius. Vilniaus mieste veikia 120 valstybinių lopšelių-darželių, 6 darželiai ir 16 darželių-mokyklų. Juos lanko daugiau kaip 27 tūkst. ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų.