Darželio vadovė patvirtino, kad vienas kartas buvo

Į darželį penktadienio rytą savo vaikus atvedę sostinės Justiniškių mikrorajone gyvenantys tėvai nustebo neradę jau kurį laiką su darželinukais dirbusios 26 metų auklėtojos Rimantės Ingelevičiūtės. „Mums pasidarė keista, kad taip be jokio išankstinio pranešimo auklėtoja ėmė ir išėjo iš darbo. Pasirodo, direktorė ją atleido ir jau kitą darbo dieną liepė į darbą nebeateiti, nes vieni tėvai pasiskundė sužinoję, kad jų vaiką prieš pietų miegą auklėtoja nutildydavo lipnia juosta užklijuodama burną“, – dienraščiui „Vilniaus diena“ pasakojo viena iš darželio paslaugomis besinaudojančių mamų.

Apie sunkiai paaiškinamą auklėtojos elgesį tėvai iš savo vos kelerių metų vaiko sužinojo atsitiktinai. Ilgą laiką tylėjęs darželinukas tėvams užsiminė, kad darželyje jam negera, nes ten sunku kvėpuoti. „Netrukus paaiškėjo, kad vaikui auklėtoja prieš pietų miegą burną užklijuodavo lipnia juostele. Taip darydavo norėdama vaikus nuraminti“, – pasakojo mama. Darželinukas tėvams pasiskundė, kad užklijavusi burną auklėtoja grasindavo vaikus mušti, jei šie ir toliau kels triukšmą.

Lopšelio-darželio „Žilvinėlis“ direktorė Janina Gaučienė neneigia dėl auklėtojos kilusių problemų. Vis dėlto susidariusią padėtį komentuoja nenoriai, nes bijo viešumu pakenkti iki šiol buvusiai puikiai darželio reputacijai. „Nenoriu dabar iš naujo apie viską kalbėti, nes kalbėti jau nebėra apie ką. Auklėtoją iš karto atleidome, ir tuo viskas pasakyta. Tikrai nenorime jokio viešumo, – kalbėjo J.Gaučienė. - Tai buvo tik vieną kartą. Nei anksčiau, nei dabar nuolat tokie dalykai nevyko. Vos tik sužinojome, tą darbuotoją iš karto atleidome“. Ji taip pat nesutiko, kad apie žiaurų vaikų drausminimą sužinojo iš tėvų. Esą tai nustatė patys darželio darbuotojai.

Direktorės nuomonė kardinaliai pasikeitė, bet savivaldybės ji neįtikino

Kaip DELFI informavo Vilniaus savivaldybės atstovai, direktorė antradienį iškviesta į savivaldybę, kad išdėstytų situaciją detaliau. Darželyje bus atliekamas visos joje vykdomos veiklos patikrinimas, t. y. aiškinamasi, ar vaikai darželyje tinkamai prižiūrimi.

Po vizito į savivaldybę darželio vadovė DELFI tvirtino, kad situacija jau išspręsta. Prieštaraudama ankstesniems savo žodžiams, pašnekovė tikino, kad auklėtoja tik grasino vaikams užklijuoti burnas, tačiau tikrai to nepadarė. Ji taip pat paneigė, kad auklėtoja buvo atleista.

„Tai jau sena istorija – viskas nutiko gruodžio 6 d. Mes turime auklėtojos pasiaiškinimą, auklėtojos padėjėjos paaiškinimą. Auklėtoja po to parašė pareiškimą apie išėjimą iš darbo savo noru, nors mūsų pedagogai norėjo, kad ji liktų ir dirbtų. Tačiau kai yra tėvų nepasitikėjimas, sunku dirbti. O kad dabar yra visokiausių versijų, aš jų komentuoti negaliu. Mes nedirbame su versijomis – su versijomis dirba teisėsauga“, - teigė J. Gaučienė.

Kaip BNS sakė Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis, pakviesta pasiaiškinti, kas vyko darželyje, vadovės pateikė duomenis, pagal kuriuos, tikrai niekam burnos klijuojamos nebuvo, tiesiog ypatingai aktyvūs vaikai ugdymo proceso metu buvo pagąsdinti, kad jeigu jie nevykdys auklėtojos nurodymų, jiems bus užklijuotos „burnytės“. Tačiau J. Gaučienė savivaldybės atstovų neįtikino.

„Taip teigia direktorė – mūsų manymu, reikia vis tik sudaryti komisiją ir ištirti visą tą įvykį. Manau, kad šiais metais turėsime išvadas“, - sakė G. Petronis.

Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate BNS sakė, kad pareigūnai taip pat „ketina reaguoti“ į šią situaciją, bet dar neaišku, ar bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.