Vilniuje yra 140 priklausančių savivaldybei ir 40 privačių vaikų darželių. Savivaldybės darželiuose per mėnesį už vaiką tėvai moka po 250 litų, o privačiuose kaina daug didesnė – viršija 1 tūkst. litų. Iš viso miesto darželius lanko daugiau kaip 27 tūkst. vaikų.

Tačiau dar pusantro tūkstančio jų ikimokyklinio ugdymo įstaigų lankyti negali, nes savivaldybei priklausančiuose darželiuose vietų trūksta, o vaiką leisti į privatų darželį tėvai neišgali. Todėl nuo rugsėjo, laikinai, kol bus pastatyti nauji darželiai, savivaldybė ketina į grupes priimti trim vaikais daugiau, nei tai buvo daroma iki šiol.

„Laikinai tam tikruose lopšeliuose vaikų skaičių grupėse padidinsime nuo 15 iki 18, darželiuose – nuo 20 iki 23. O tai reiškia, kad 70 proc. to vietų deficito šiais metais mes sugebėsime išspręsti“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

„Kaip žinia, higienos normos yra labai griežtos, tai įstatymas ir jis negali būti pažeidžiamas nei kažkokiomis ypatingomis sąlygomis, nei trumpąjį laikotarpį. Todėl savivaldai reikėtų įsivertinti, o ką gi jie darys, jeigu bus pateikti skundai į teismus“, – pastebi Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė.

Pasak mero, savivaldybė ketina statyti du naujus darželius Santariškėse ir Perkunkiemyje, tačiau planams įgyvendinti trūksta lėšų. Lyginant su praėjusiais metais, sostinės biudžetas sumažėjo 10 proc., o bankai statyboms neskolina pinigų. Tačiau Tėvų forumo atstovai sako, kad jeigu trūksta lėšų naujiems darželiams statyti, tai patalpų turėtų būti ieškoma kitais būdais.

„Savivaldybė pirmiausia turėtų peržiūrėti savo nekilnojamąjį turtą ir pamąstyti, ar tų mokyklų, kuriose trūksta šiandien mokinių, negalima pertvarkyti į darželius. Su statybų bendrovėmis verta pakalbėti apie tai, kad statydami naujus kvartalus, pirmame pastato aukšte iš karto numatytų vietą galimam darželiui“, – siūlo Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas.

Privačių darželių steigėjai įsitikinę, kad vietų darželiuose užtektų, jei privačių ir valstybinių darželių finansavimas būtų suvienodintas. Valstybiniuose darželiuose vieta finansuojama 37 proc. iš ikimokyklinuko krepšelio, 42 proc. finansuoja savivaldybė ir 21 proc. – tėvai.

„Pas mus yra visiškai kita situacija. 37 proc. yra ikimokyklinuko krepšelis, visa kita finansuoja tėvai arba patys darželiai. Būtų labai gerai, kad bent jau padidintų dabartinį esamą 4 valandų ikimokyklinuko krepšelį iki 8 valandų. Tada didžioji dalis šios problemos išsispręstų. Gal darželiai sumažintų kainas“, – teigia privataus darželio steigėja Vilma Grigoraitienė.

Susitikimo metu sutarta kurti bendrą tėvų asociacijų ir savivaldybės darbo grupę, kuri toliau ieškotų sprendimų, kaip vietų skaičių darželiuose padidinti.