Apie pirmadienį vykusį incidentą DELFI informavo Vileikiškių kaimo gyventoja Andželika Bagočiūnienė.

„Pirmadienį, apie 17.15 val., man pranešė, kad apie 16 val. vaikų dienos centre mergaitė sužalojo nepilnametį berniuką peiliu į veidą. Pradžioje suabejojau, todėl 17.22 paskambinau minėto vaiko mamai. Mama patvirtino, kad vaikas iš vaikų dienos centro grįžo namo sužalotas. Paklausiau, ar iškvietė medikus, ji teigė, kad centro vadovė Irena Savlevičienė pas ją buvo ir pažadėjo nubausti mergaites, todėl triukšmo nenorinti.

Paklausiau, ar įpjovimai gilūs, ji atsakė, kad veidas sutinęs. Tada paskatinau vis tiek kreiptis į medikus. Ji atsakė, kad sudavė vaikui vaistų nuo spaudimo ir jis dabar miega. Tada, 17.28 val., aš paskambinau Vaiko teisių apsaugos poskyrio vedėjai Giedrei Vaičiūnienei ir, papasakojusi išgirstus pasakojimus, paprašiau nuvykti į šeimą. Ji pažadėjo ir, iškvietusi greitąją ir policiją, tikrai nuvyko. Vėliau, 21.02 val., vėl kalbėjausi su vedėja ir ji mane patikino, kad vaikas šiuo metu Santaros klinikose, kur jam siuvamos žaizdos“, – DELFI aiškino A. Bagočiūnienė.

Moteris kelia klausimą, kodėl sužalotą vaiką centro darbuotojai išleido namo kraujuojantį ir neiškvietė medikų patys, nors centro patalpose, kaip ir mokykloje ar darželyje, už vaikus atsako įstaigos darbuotojai.

„O jei buvo smurto atvejis vaiko prieš vaiką su peiliu, kodėl nebuvo kviečiama policija ir nebuvo pranešta vaiko teisėms iš karto po įvykio? Kodėl atvažiavusi policija užfiksavo tik nežymų įbrėžimą ant vaiko veido, kai tuo tarpu Vaiko teisių poskyris tikino, kad žaizdas siuvo Santaros klinikose, nes Širvintų ligoninė atsisakė tai daryti. Liudininkų teigimu, tą patį vakarą policija skambino mamai ir klausė, ar ji neturinti pretenzijų dėl įvykio, ji atsakė, kad neturinti. Kodėl įvykus smurto atvejui dar domimasi, ar kas turi dėl to pretenzijų?“, – nesupranta pati šį centrą įkūrusi ir jame 5 metus dirbusi A. Bagočiūnienė. Ji sako tame pačiame kaime auginanti tris nepilnamečius vaikus ir negalinti likti abejinga kito vaiko nelaimei.

Manė, kad užteks tualetinio popieriaus ir „bintuko“

Vaikų dienos centro vadovė Irena Savlevičienė tvirtina, kad vaikas sužalotas ne peiliu, o buvusio statybinio peiliuko rankena, kurioje buvo „metaliukas“.

„Aš, nors vakar ir nedirbau, atvažiavau tą pačią minutę, mes su mama buvome prie vaiko, sakėme, kad kviesti greitąją, bet buvo kiti reikalai, prašė nekviesti, ji sakė žiūrės, jeigu reikės, iškvies. Aš sakiau, kad ir pranešti policijai, nes tai vis viena incidentas, ji buvo išgėrusi, prašė nekviesti“, – DELFI tvirtino I. Savlevičienė.

Jos teigimu, kitą savaitę vaikai vyks į savivaldybę, pas psichologą. „Aš manau, kad reagavome tinkamai, visi mes subėgome, viskas buvo normaliai, nepasakyčiau, kad buvo labai baisu, ten tik odytė paliesta, nieko baisaus“, – gynėsi I. Savlevičienė.

Nukentėjusio vaiko mama, kurios pavardės DELFI neviešina siekdamas apsaugoti nepilnamečio interesus, sakė apie nelaimę sužinojusi iš smurtavusios mergaitės sesers. Tai, jos teigimu, nutikę tarp pusės ketvirtos ir ketvirtos valandos vakaro.

„Susiuvo, siūlės dabar užklijuotos. Prireikė 6 siūlių, nėra labai baisu, tik kad nosytėje žymių neliktų“, – baiminasi nukentėjusio vaiko mama. Pažiūrėjęs Širvintų chirurgas žaizdų siuvimui siuntė į Vilnių.

Iš vaikų dienos centro motina sūnų parsivedė žaizdas pridengus tualetiniu popieriumi. Manyta, kad žaizdas užteks užklijuoti pleistru.

Berniuko motina taip pat tvirtino, kad pleistrą atvežė dienos centro vadovė I. Savlevičienė: „Aš vaiką vedžiausi iš centro, ji sustojo, paklausė, kas čia atsitiko, sakau, perpjovė peiliu, manęs paklausė, ar turiu pleistriuką užklijuoti, sakau, nieko neturiu, tai ji nuvažiavo namo ir greitai atvežė, užklijavo. Ji pasakė, kad turi praeiti“.

„Atvykusios vaikų teisės iškvietė greitąją ir policiją. Ir pradžių galvojome, kad čia nieko baisaus, bet atvykusios vaiko teisės pasakė, kad tai pjautinė žaizda, reikia siūti. Centre kviesti greitosios niekas nesiūlė – sakė, uždėsim bintuką ir praeis“, – kalbėjo motina.

„Neturiu pretenzijų, gavosi tai gavosi, būna ir baisiau“, – sakė nukentėjusio 12-mečio mama. Jai su vaiku pasakyta savaitę nesirodyti vaikų dienos centre.

Bendruomenės pirmininkas: mergaitė iš normalios šeimos, berniukas - problematiškas

„Ta mergaitė iš normalios šeimos, tėvai dirbantys, viskas tvarkoje, o berniukas iš truputį sudėtingesnės šeimos, jis hyperaktyvus, šiek tiek problematiškas, kiek aš žinau, iš tėvų vaikai buvo vieną kartą paimti, paskui sugrąžinti ir vaikų dienos centras su juo dažnai turi vienokių ar kitokių problemėlių“, – aiškina Vileikiškių kaimo bendruomenės pirmininkas, savivaldybės tarnybos narys „darbietis“ Zenonas Miselis.

Antradienį dėl šio įvykio rinkosi bendruomenės valdyba. Pasak Z. Miselio, konfliktas įvyko, kada berniukas „nelabai gražiai priekabiavo prie mergaičių“. Jo žiniomis, mergaitė berniuką sužalojo rasta statybine geležte, bet ne peiliu.

Jo teigimu, pirmiausia darbuotojai apie incidentą informavo šalia gyvenančią vaiko mamą, vaikui suteikė pirmąją pagalbą. Jis atmeta A. Bagočiūnienės išsakomą kritiką: esą buvusi bendruomenės Vaikų dienos centro vadovė galbūt šiek tiek kerštauja, nes yra „prisidirbusi“.

„Aš, kaip bendruomenės pirmininkas, buvau informuotas ir jau ruošėmės skambinti vaikų teisėms, Širvintų administracijai, tačiau ji pati greitai visus apskambino ir mums ruošiantis skambinti, atvažiavo Vaiko teisės, policija. Galbūt padarėme nusižengimą, kad laiku nesikreipėme, nespėjome, ji operatyviai sudirbo už mus“, – dėstė bendruomenės pirmininkas.

Z. Miselio teigimu, nukentėjusio vaiko mama ne kartą koduota dėl alkoholio, jai bendruomenė padeda. Jo pasakojimu, minėtas vaikas dažnai pridaro problemų, apie įvykius visą laiką informuojami tėvai, tačiau šie, bijodami netekti vaiko, prašo apie tai neinformuoti institucijų.

„Nėra čia taip baisu kaip išpūstas burbulas. Tai nelaimingas atsitikimas“, – kalbėjo Vileikiškių kaimo bendruomenės pirmininkas.

Tiria savivaldybė ir policija

Širvintų r. savivaldybė DELFI informavo, kad mero potvarkiu sudaryta darbo grupė incidento aplinkybėms išsiaiškinti ir pateikti išvadas. Darbo grupės pirmininkė – Širvintų rajono vicemerė Irena Vasiliauskienė.

Savivaldybės aiškinimu, Vaiko teisių apsaugos poskyrio vedėja, sulaukusi telefoninio pranešimo, nedelsdama nuvyko į vietą ir ėmėsi visų reikalingų veiksmų – iškvietė greitąją pagalbą ir policiją. Vaikams – tiek nukentėjusiam, tiek smurtavusiam, tiek jų draugams – užtikrinta psichologinė pagalba.

Nukentėjusiam vaikui buvo sužeistas veidas. Kartu su Vaiko teisių apsaugos poskyrio vedėja jis vyko pas medikus, kur atlikus reikalingas procedūras, buvo paleistas namo

Širvintų r. policijos komisariato viršininkas Almantas Lukša DELFI sakė, kad šiuo metu tikslinamos įvykio aplinkybės, apklausiami liudytojai. Artimiausiomis dienomis ketinama priimti sprendimą dėl ikiteisminio tyrimo.

Policijos suvestinėje nurodoma apie gautą savivaldybės darbuotojos pranešimą, kad 2005 m. mergaitė nosį bendraamžiui berniukui sužalojo langų valymo išstumiamu peiliuku. Įvykio metu vaikų dienos centre dirbo socialinės darbuotojos padėjėja.