Pilietiškas moksleivis Šiaulių apskrities policijos komisariate bus apdovanotas už drąsų poelgį atpažinus ir policijai padėjus sulaikyti vagį.

Ne vienintelis pagirtinas poelgis

„Nenorėčiau būti policininku, nes nemėgstu banditų, o juos reikėtų gaudyti. Svajoju pasiekti gerų rezultatų tenise, norėčiau, kad gerai sektųsi mokslai“, – savo svajones atskleidžia drąsos nestokojantis vienuolikmetis Augustas.

Pagalba policijai sulaikant vagį – ne vienintelis kilnus Augusto poelgis. Jis yra radęs draugo pamestą piniginę. Mokykloje penktoką pedagogai apibūdina kaip sąžiningą, sportišką, drąsų, draugišką, aktyvų berniuką.

Augustas, paklaustas kodėl, jo nuomone, žmonės ima daryti blogus darbus, sako, kad tokie žmonės tikriausiai nežino, ką daro, matyt, dažniausiai būna nuo ko nors apsvaigę. „Apvogti nieko nereiškia tiems, kuriems reikia pinigų, kurie galvoja, kad jų niekas nesugaus ir jie liks nenubausti“, – įsitikinęs jis.

Augusto dėka mobiliojo ryšio telefonus iš praeivių atiminėjęs šiaulietis buvo demaskuotas sausio mėnesį.

Užpuolikas pagrasino sumušti

Incidentas įvyko netoli teniso kortų. Lauko teniso užsiėmimus lankantis Augustas, kaip ir kiekvieną dieną, po pamokų, apie pusę trijų dienos ėjo į treniruotę. Prie garažų jį sustabdė vaikinas ir paklausė, kiek yra valandų. Berniukas atsakė, kad neturi laikrodžio. Agresyviai nusiteikęs nepažįstamasis Augustui liepė duoti mobilųjį telefoną, kuriuo esą berniukas neseniai kalbėjo.

Jis nesutiko. Telefonas buvo neseniai tėčio pirkta dovana. Tada užpuolikas čiupo Augustą už riešų, užlaužė jo rankas ir pagrasino sumušti, jeigu negaus to, ko reikalauja. Supratęs, kad nėra, kur trauktis, jis parodė telefoną.

Berniuką apvogęs vaikinas pasišalino. Nuskubėjęs į teniso kortus, jaudindamasis penktokas paskambino mamai, nes žinojo mintinai jos mobilaus telefono numerį, kurį buvo liepusi išmokti. Mamos nebuvo Šiauliuose, tačiau ji pasakė tėčio telefono numerį. Augustas paskambino tėčiui ir pranešė apie jam nutikusią nelaimę. Tėtis nuvažiavo į policiją ir parašė pareiškimą dėl vagystės. Į įvykio vietą policijos pareigūnai atskubėjo po dvidešimties minučių, tačiau tądien skriaudiko sučiupti nepavyko.

Sekė vagį, kalbėdamas su policininku

Po dviejų dienų, einant į treniruotę, tuo pačiu metu, Augustas prie kavinės Dainų pėsčiųjų take išvydo tą patį žmogų, kuris iš jo pavogė telefoną. Nieko nelaukęs berniukas puolė skambinti artimiesiems, kad atpažino jį apšvarinusį vyrą.

Augustui buvo pasiūlyta skambinti policijai, jis taip ir padarė. Paskambinęs, apibūdino užpuoliką ir ėmė jį sekti. Laikydamasis policijos nurodymų sekė vagį ir tol kalbėjo telefonu, kol ekipažas atvažiavo į berniuko nurodytą vietą. Vagišius netrukus buvo sučiuptas Aido gatvėje, prie prekybos centro.

Vėliau paaiškėjo, kad šiaulietis iš vaikų buvo pavogęs ne vieną mobiliojo ryšio telefoną ir nežinia, kiek dar laiko būtų užpuldinėjęs praeivius ir atiminėjęs iš jų vertingus daiktus. Drąsus berniuko poelgis užkirto tam kelią.

Jautriai reagavo į nutikimą

Augustas pasakojo, kad užpuoliką atpažino ir kiti vaikai, dauguma jų atgavo savo telefonus.

„Nebijojau sekti iš paskos, nes jis manęs nepastebėjo ir neatpažino. Kai paskambinau į policiją, išgirdau, kad nepadėčiau ragelio ir sekčiau tą vyrą. Tada policija atvažiavo ir sulaikė jį. Vėliau man parodė to vyro dokumentą, kad iš nuotraukos atpažinčiau, ar tai tikrai jis“, – pasakojo Augustas.

„Kiekvienas, manau, tokioje situacijoje pasielgtų taip pat. Nors sūnus nežinojo, kaip elgsis užpuolikas, kuris prieš kelias dienas grasino jį primušti, vis tiek jį sekė“, – Etaplius.lt pasakojo Augusto tėtis Mečislovas.

„Svarbu, kad vaikas liko sveikas ir gyvas. Į nutikimą jis labai jautriai reagavo ir net po to, kai susekė vagį“, – tvirtino Augusto mama Agnė.