Nors vis pasigirsta gandų apie dėstytojų ir studentų pernelyg artimus santykius, akademinėje bendruomenėje tai smerkiama. Todėl dažniausiai tokie santykiai yra slepiami po devyniais užraktais, o jei išaiškėja, baigiasi skandalais.

Dėmesį parodė socialiniame tinkle

„To labiausiai ir bijau, kad visi sužinos“, – atvirauja mergina.

Jaunas, ką tik trisdešimtmetį atšventęs dėstytojas Emilijos dėmesį patraukė dar pirmo susitikimo metu. Rugsėjo mėnesį paskaitas jų grupei pradėjęs skaityti vyras, merginos teigimu, atkreipė dėmesį ir į ją.

„Jo dėstomas dalykas man buvo įdomus, ir per trejus praėjusius studijų metus taip įdomiai kalbančių dėstytojų beveik nebuvome sutikę, tad su drauge po maždaug mėnesio paskaitų prie jo priėjome ir padėkojome už suteikiamas žinias. Tąkart jis tik nusišypsojo, tačiau grįžusi namo radau jo pakvietimą draugauti „Facebook“ socialiniame tinkle. Įdomu tai, kad kartu su manimi tąkart buvusios draugės anketa jo dėmesio nesulaukė. Pasidarė smalsu, kelis dėstytojus jau turiu tarp draugų, todėl į kvietimą atsakiau teigiamai. Pastebėjau, kad jis pradėjo dažnai spausti „patinka“ ant mano įkeltų nuotraukų, tad vieną vakarą jam tiesiog parašiau, paklausiau, kaip suprasti jo užduotą namų darbą“, – pasakojo mergina.

Kavą gėrė pasislėpę už knygų

Anot jos, nuo to viskas ir prasidėjo. Jie pradėjo maloniai bendrauti, o vieną kartą buvo susitikę išgerti kavos. Tiesa, kavinėje, kuri yra šalia bibliotekos.

„Suprantu, dabar nejauku nei man, nei jam. Nors tąkart susitikome tam, kad man paaiškintų vieną temą, tos temos taip ir likau nesupratusi. Kalbėjome apie gyvenimą, keliones, pasakojome vienas kitam linksmas istorijas“, – pamena mergina.

Apie šiuos santykius ji kol kas nepasakojo jokiai savo grupės draugei, per paskaitas labai stengiasi dirbti, be tikslo į dėstytoją nesižvalgyti. Emilijos teigimu, savo susižavėjimą paskaitų metu slepia ir dėstytojas.

„Atrodytų, kas čia tokio. Mes abu – suaugę žmonės. Tačiau kaip nejauku... Niekas nieko nežino, tačiau atrodo, kad vis įtaria mus. Jaučiuosi kaip nusikaltėlė, nors vos po mėnesio baigsis pusmetis ir jo paskaitų nebeturėsiu, o dar po pusmečio, kai baigsiu studijas, gal niekas ir nebeatsimins, kad buvau jo studentė. Tačiau dabar atrodo, kad elgiuosi labai blogai. Negaliu suprasti, kuo jis mane taip žavi, atrodo toks protingas, labiau išprusęs nei bendraamžiai, stiprus ir vyriškas. Nieko negaliu sau padaryti“, – pasakojo mergina.

Jei bučiuojasi, tai tik paslapčia

Panašių istorijų galima rasti ir interneto forumuose. Juose internautai pasakoja, kad artimi santykiai tarp dėstytojų ir studentų – vieša paslaptis.

„Vargu, ar tai – meilė, bet vis dėlto... Esu antro kurso studentė ir šiemet mums paskaitą pradėjo vesti jaunas dėstytojas, atrodo, gal šiemet baigė magistro studijas. Problema ta, kad jam jaučiu simpatiją, jaučiu, kaip noriu jo dėmesio. Atrodo, kad dėmesį jaučiu ir iš jo pusės, bet esu iš konservatyvios šeimos, todėl santykiai tarp studentės ir dėstytojo man atrodo nepriimtini. Tačiau jaučiu, kaip man net sunku susikaupti per paskaitą“, – pasakojo viena mergina.

Ji tikino nežinanti, ką daryti. Mažiausiai nori dėl romano išlėkti iš universiteto, tačiau negali suvaldyti savo jausmų.

„Taip jau yra, kad man patinka mano dėstytojas. Mes jau buvome kelis kartus susitikę, bučiavomės, noriu būti su juo, būnant kartu man – labai gera. Patarkite, ką daryti“, – sutrikusi jautėsi kita mergina.

Nori ne tik sekso, bet ir jausmų

Hormonų audros neaplenkia ir studentų vaikinų. Štai vienas pasakojo aiškiai jaučiantis – dėstytoja jam patinka ne kaip dėstytoja, o kaip moteris.

„Norėčiau prie jos prieiti, pasikalbėti artimiau, tačiau nedrįstu, nors tu ką. Manau, tai natūralus dalykas, kadangi ji yra dėstytoja, o aš –studentas. Ji dėsto, o aš mokausi su kitais. Be to, pagal jos pavardę galima suprasti, kad ji – ištekėjusi. Dar – ji beveik 10 metų vyresnė, bet pažiūrėjus į ją tikrai tiek neduotum. Dėstytoja su manimi bendrauja šiltai, tačiau sunku suprasti, ar jai patinku kaip studentas, ar kaip vyras, vaikinas. Vilties suteikia ir tai, kad kiekvienos paskaitos metu jos apranga vis moteriškėja, nors mūsų grupėje tėra tik keli vaikinai, o ir į jos paskaitas dažniausiai ateinu tik aš. Tiesiog nežinau, ką daryti. Ji yra ta moteris, su kuria noriu ne tik sekso. Ji yra švelni, graži ir nuoširdi asmenybė“, – atviravo vaikinas.

Jis buvo 99 proc. įsitikinęs, kad jai jis taip pat patinka, tačiau jiems abiems yra pernelyg sunku įveikti barjerą tarp studento ir dėstytojos.

Dėstytojas tampa tėvu

Psichologė Genovaitė Petronienė
Tačiau psichologė psichoterapeutė Genovaitė Petronienė patikino, kad retai kada tokiam susižavėjimui lemta peraugti į stipresnius jausmus ar rimtus santykius.

„Dažniausiai dėstytojais susižavi tie studentai, kurie turėjo blogus santykius su tėvais, tėvai su jais nebendraudavo, jie nebuvo autoritetai ar nerodė meilės savo vaikams. Tuomet į dėstytoją pradedama žiūrėti kaip į tėvą, pradedama jį tyliai mylėti. Pavadinčiau tai vieniša meile, nes žmogų įsižiūrima su juo net nebendraujant“, – pastebėjo psichologė.

Anot G. Petronienės, paskaitų metu dėstytojas yra autoriteto pozicijoje, todėl lengviau sužavi studentes.

„Jos nemato, koks tas dėstytojas ar dėstytoja būna namuose, kaip jis atrodo pavargęs, suirzęs. Studentai dėstytojus mato pačioje geriausioje būsenoje, kai jie parodo savo išmanymą. Nesvarbu, kad dėstytojas yra vyresnis ar jaunesnis, studentai jį pradeda idealizuoti. Tuo tarpu dėstytojams, studentai, o dažniau – studentės, patinka todėl, kad jos yra jaunos“, – patikino G. Petronienė.

Patarė, ką daryti įsimylėjusiems studentams

Vis dėlto, jos teigimu, akademinėje bendruomenėje tokių santykių smerkti nereikėtų.

„Smerkiama paprastai dėl santykių modelio – vyresnis vyras, jaunesnė moteris. Labai retai būna atvirkščiai. Ne paslaptis, kad akademinėje bendruomenėje yra labai daug vyresnio amžiaus moterų, kurios ir pradeda kreivai žiūrėti į tokius santykius. Matydamos, kad jų kolega įsižiūrėjo jauną merginą, jos pasijaučia nuvertinamos, nepatrauklios, galima būtų pajuokauti – jos pavydi, kad kolega įsižiūrėjo ne jas, o jauną, gražią, bet kvailą studentę. Kitas dalykas, santykiai, kurie prasideda nuo to, kad vienas asmuo labai idealizuoja kitą, yra pasmerkti nesėkmei, nes, labai tikėtina, kad tuo asmeniu bus nusivilta. Ta jauna studentė po metų, o gal ir greičiau, pradės suprasti, kad tas asmuo, kuris stovi prieš auditoriją, namuose atrodo visai kitaip. Nėra daug šansų, kad tokie santykiai bus ilgalaikiai“, – įsitikinusi psichologė.

Studentams, kurie įsižiūrėjo dėstytojus, ji patarė gerai pagalvoti, ar šie jausmai tikrai yra tikri. Psichologės teigimu, su dėstytoju nepavyks bendrauti tiek pat daug, kiek su bendraamžiu, nepaisant to, kad kartu gali būti rašomas kursinis darbas, ar geriama kava.

„Uždrausti santykius akademinėje bendruomenėje – neįmanoma, gyvename laisvoje šalyje, kur visi žmonės yra laisvi, tačiau reikėtų perspėti, kas gali laukti tokių santykių. Tai, kas blogo gali nutikti tarp dėstytojo ir studentės, gali nutikti ir tarp vyresnio, turtingesnio, stipresnio vyro ir jaunos moters. Jeigu santykiuose nuo pat pradžių yra tėvo ir dukters santykių atspalvis, tai reikia suprasti, kad anksčiau ar vėliau vaikai tėvus palieka. Jaunos merginos tiesiog išeina“, – perspėjo G. Petronienė.