Į studijas investuotas lėšas šiemet gali atgauti 2428 geriausių rezultatų pasiekę studentai, mokęsi valstybės nefinansuojamose studijų vietose. Papildomai pridėjus 1,2 mln. eurų kompensacijoms šiemet iš viso skiriama 4,965 mln. eurų.

„Džiaugiamės, kad šiemet galime skirti kompensacijas beveik maksimaliam galimam skaičiui geriausiai besimokančių studentų, tam radome papildomų lėšų, - sako laikinai einanti švietimo ir mokslo ministro pareigas Audronė Pitrėnienė. - Kompensavimo mechanizmas suteikia galimybę į mokamas studijų vietas įstojusiems geriausiai besimokantiems studentams faktiškai gauti valstybės finansavimą studijoms."

Valstybinis studijų fondas patvirtino sąrašą asmenų, kuriems bus kompensuota už studijas sumokėta kaina. Fondo elektroniniu paštu informuoti apie tai, kad pateko į kompensacijų gavėjų sąrašus, turi užpildyti nustatytos formos elektroninius prašymus Valstybinio studijų fondo internetinėje svetainėje www.vsf.lt iki gruodžio 13 d.

Pastaraisiais metais kompensacijas gaunančių studentų dalis gerokai išaugo ir beveik pasiekia nustatytą maksimalią 10 proc. ribą. Siekiant sudaryti galimybę kompensacijas gauti kuo daugiau gerai besimokančių studentų, joms skirtos lėšos 2015 m. taip pat buvo padidintos ir siekė 4,8 mln. eurų, o už studijas sumokėtą kainą atgavo 9,02 proc. geriausiai besimokančių studentų. Kompensacijų dalis pastaraisiais metais buvo kryptingai didinama - jei 2012 m. ji buvo 6,18 proc., tai 2014 m. kompensacijos išmokėtos 8,22 proc. studentų.

Kiek už mokslą mokančių studentų kasmet gauna kompensaciją, priklauso nuo valstybės finansuojamų studijų vietų skaičiaus ir biudžeto finansinių galimybių. Įvertinęs turimas lėšas, Valstybinis studijų fondas kasmet nustato kompensacijų skaičių kiekvienai aukštajai mokyklai pagal studijų kryptis.

Aukštosios mokyklos savo nustatyta tvarka atrenka geriausiai besimokančius studentus ir pateikia Valstybiniam studijų fondui sąrašą asmenų, kurie turi teisę gauti studijų kainos kompensaciją. Studentai, kurių studijos atitinka norminę studijų kainą ar kainuoja mažiau, atgauna visą sumokėtą sumą. Už studijas mokėjusieji daugiau - atgauna dalį, lygią norminei studijų kainai.