„Mūsų darželyje yra dvi auklėtojos ir viena auklytė, laikomasi politikos, kad jos turi gauti vienodas dovanas, kurių vertė yra po 100 litų, papildomai 200 litų tėvai turi surinkti už Kalėdų senelio pasirodymą, apie 400 litų už vaikų dovanas, reikia pasirūpinti ir eglute, papuošimais, vaikų kostiumais spektakliui. Tai iš viso grupės tėvams vaikų Kalėdos atsieina apie 1000 litų“, – skaičiavo viena mama, savo vaiką vedanti į valstybinį darželį, esantį sostinės miegamajame rajone.

Darželio grupėje yra apie 24 vaikus, tad nesunku suprasti, kad kiekvieno vaiko tėvai prieš Kalėdas turi atnešti po maždaug 40 litų.

„Tai tikrai nėra maža suma. Užjaučiu tuos tėvus, kurie augina ne po vieną vaiką, tuomet suma dar labiau išauga, o reikia juk ir namie Kalėdoms pasiruošti, išlaidų tikrai netrūksta. Mūsų darželio tėvų kolektyve kartais pasigirsta kalbų, kad gal galėtume ir labiau pasispausti, šventėms išleisti mažiau, tačiau tai dažniausiai ir lieka tik kalbomis – nesinori iš vaikų atimti džiaugsmo“, – pasakojo pašnekovė.

Kasmet renka po 100 litų

Apie kiek kitokią praktiką pasakojo mama Rasa. Jos sūnaus lankomame darželyje tėvai prieš Kalėdas streso nepatiria.

„Kasmet rugsėjo mėnesį tėvų paprašoma į darželio fondą atnešti po 100 litų. Iš tų pinigų yra perkamos kanceliarinės priemonės, žaislai, tvarkoma grupė, jų dažniausiai užtenka ir Kalėdų šventei, vaikų dovanoms“, – pasakojo mama.

Renkama suma jai neatrodo pernelyg didelė. Be to, tėvai ir darželio auklėtojos yra labai tolerantiški, leidžia pinigus atnešti dalimis ar visai neatnešti.

„Problemų dėl to nekyla, kartais visiems būna sunku. Papildomai tėvai tik turi pasirūpinti, kad grupėje stovėtų eglutė ir padovanoti dovanas auklėtojoms. Praėjusiais metais auklėtoja pati prašė, kad nieko jai nedovanotumėme, tai pasveikinome tik simboliškai. Su vaikų dovanomis irgi nepersistengiame. Paėjusiais metais vaikai gavo po lavinamąją knygutę ir po iš natūralių medžiagų pagamintą saldainį ant pagaliuko“, – pasakojo Rasa.

Papildomai šventės nekainuoja

Panašios politikos laikomasi ir privačiuose darželiuose. Į vieną iš jų savo sūnų vedantis vilnietis Dalius pasakojo, kad papildomai tėvams prieš Kalėdas reikia surinkti tik po 20 litų. Jie būna skirti auklėtojų dovanoms.

„Darželis tradiciškai rengia Kalėdų šventę, ruošia vaidinimą, kurio pažiūrėti susirenka visi tėveliai. Jos metu ateina ir Kalėdų senelis, kuris atneša vaikams dovanų, po viso to vyksta vakaronė, tėveliams surengiamos vaišės“, – pasakojo vilnietis.

Tiesa, per mėnesį už darželį tėvai turi mokėti po 1050 Lt.

Prieš Kalėdas išvažiuoja į ekskusiją

Kitokių tradicijų laikomasi mokyklose. Mama Renata pasakojo, kad Kalėdų šventė jos dukros lankomoje mokykloje nėra rengiama. Vietoje to visi vaikai išvyksta į ekskursiją.

„Prieš šventos mokytoja su klase dažniausiai kur nors išvažiuoja, pavyzdžiui, pasižiūrėti žvėrelių, ten atlinguoja ir Kalėdų senelis. Jis įteikia vaikams simbolines dovanas – riešutų ar saldainių. Tokiai ekskursijai tėvai atneša po 50 Lt“, – pasakojo ji.

Mokytojams dovanų tėvai neperka, o eglutės klausimą mokykloje išsprendžia tėvų komitetas, dažniausiai ją gauna nemokamai.

Dovanų iš viso atsisako

Tačiau apie tokias rinkliavas sužinojusi vaikus į Valdorfo pedagogikos darželį vedanti vilnietė mama Toma patikino, kad tai jai kelia siaubą.

„Mūsų darželyje ugdymo sistema šiek tiek skiriasi nuo įprastos, mums visiems gerai žinomos, kokią patys patyrėme lankydami vaikų darželius. Čia nėra vaikų piešinių parodų, nėra konkursų, vaikai nėra skatinami konkuruoti, pirmauti, laimėti, pralaimėti. Labai džiaugiuosi, kad čia nėra ir tų tradicinių švenčių bei jas lydinčių tradicijų, tokių kaip dovanos pirkimas per Kalėdas. Žinau iš savo draugių patirties, kiek tai sukelia galvos skausmo tėvams, kiek būna ginčių, ką pirkti, o ko nepirkti. Jokių dovanų, kurias perka tėvai. Kalėdų laikotarpiu Valdorfo darželyje kas savaitę uždegama vis kita Advento žvakelė, iki pat Kalėdų.

Vaikai su auklėtojomis vaidina Kūdikėlio Jėzaus gimimo spektaklį, įdomu, kad jis vaidinamas kasdien, ir vaikai išbando visus norimus vaidmenis. Vieną dieną vaikas būna vienas iš Trijų karalių, kitą dieną – Juozapas, trečia – avytė ir panašiai. Prieš Kalėdų atostogas darželyje vaikai vaidina šį spektaklį ir matant tėvams, prieblandoje, būna labai įspūdingas reginys. Tuomet visi vaikai gauna auklėtojų siūtus maišelius su dovanomis – tai yra būna. Jame yra įdėtas „stebuklingas riešutas“, kurio viduje slepiasi veltas angeliukas, riešutai ir imbieriniai sausainiai. Šios dovanos, kurios atrodo tokios kuklios, palyginus su brangia lėle, nauja knyga ar valdoma mašinyte, vaikams yra labai brangios. Tą riešutą galima atidaryti tik Kūčių vakarą, žinoma, ne visi vaikai to sulaukia. Toks švenčių laukimas ir rankų darbo sušildytos dovanos yra kažkas ypatingo šiame niekučių ir blizgučių pasaulyje“, – įsitikinusi mama.

Anot jos, tokios tradicijos patinka ne tik jai, bet ir jos vaikams.

Pasisakytų už atskirai dovanojamas dovanas

Tradicijos sveikinti mokytojus ar auklėtojus bei prašyti pinigų iš tėvų erzina ir mamą Jolantą. Jos teigimu, dovanas mokytojams tėvai galėtų dovanoti asmeniškai, o Kalėdų šventę užtektu surengti tik namuose.

„Mane piktina visuotinės rinkliavos. Man maloniau mokytoją pasveikinti individualiai, padovanoti saldainių dėžutę ar kavos. Pavyzdžiui, mano dukros auklėtoja mokykloje tikrai nenusipelno dovanų. Bet juk vienas iš klasės neliksi dovanų nedavęs, pasakius, kad nenoriu prisidėti prie jos dovanos, viena mama aktyvistė perspėjo, kad neįtrauks į sąrašą ant atviruko. Man tai atrodo juokinga“, – savo nuomonės neslėpė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)