Kreipimesi teigiama, kad TSPMI docento K. Manioko straipsnyje „Europeizacijos draugai ir priešai: kodėl ES kai kam vėl pradeda panašėti į Sovietų Sąjungą“ įvardijamam vieninteliam autoriui – V. Radžvilui – su kuriuo polemizuojama, priskiriami „pseudoakademiniai puolimai“ bei „radikalios dešinės paranoja“. K. Maniokas straipsnyje kaip nederamu baisisi ir pačiu ES bei SSRS lyginimo faktu.

„Nemaloniai stebina tekste besikartojantis „paranojos“ minėjimas, primenantis seniai pasmerktas sovietines praktikas, kuriomis diskusijos buvo ribojamos atskiriant sveiką ir nesveiką kalbėjimą, konkrečias pažiūras priskiriant psichinių sutrikimų kategorijai“, - teigiama kreipimesi.

Studentai taip pat atkreipė instituto vadovybės dėmesį, kad minėtas K. Manioko tekstas buvo publikuotas TSPMI oficialios interneto svetainės tinklaraštyje. Anot kreipimosi autorių, toks publikavimas rodo instituto toleranciją orumą žeminančiam elgesiui.

TSPMI vadovui įteiktame rašte, kurį pasirašė daugiau nei 150 dabartinių instituto studentų, pažymima, kad pseudoakademiškumo konstatavimas ir paranojos diagnozė savo kolegai nedviprasmiškai yra VU akademinės etikos kodekso pažeidimas.

„Kelia nuostabą ir tai, kad tame pačiame instituto tinklaraštyje V. Radžvilo tekstai, su kuriais jų konkrečiai nenurodydamas polemizuoja K. Maniokas, nėra publikuoti. Tuo kartojama ydinga praktika – užkertamas kelias tinklaraščio skaitytojui susipažinti su visa informacija bei pačiam kritiškai įvertinti abiejų autorių akademinį lygį bei argumentaciją“, - dėstoma studentų kreipimesi.

VU akademinės etikos kodekso 2.2.3 punkte nurodoma, kad akademinę etiką pažeidžia priekabiavimas prie bendruomenės nario – kai dėl amžiaus, lyties ar lytinės orientacijos, negalios, išvaizdos, rasės ar etninės priklausomybės, religijos ar įsitikinimų įžeidžiamas asmens orumas ir siekiama sukurti arba sukuriama bauginanti, priešiška, žeminanti ar įžeidžianti aplinka, taip pat kai toleruojamas žmogaus teises pažeidžiantis ir orumą žeminantis elgesys. Todėl K. Manioko teksto atveju, įsitikinimų pagrindu yra įžeidžiamas asmens orumas ir sukuriama žeminanti, įžeidžianti aplinka.

Kreipimąsi pasirašiusieji studentai reiškia susirūpinimą neetišku doc. K. Manioko elgesiu bei TSPMI administracijos reakcija. Instituto administraciją studentai ragina skatinti aukštesnių akademinės etikos standartų laikymąsi ir netoleruoti akademinės bendruomenės narių įžeidinėjimų, nepriklausomai nuo jų pažiūrų ir įsitikimų.