Kaip pranešė savivaldybė, tarybai siūloma tvirtinti naują kompensavimo tvarką, pagal kurią kompensacijos jau nuo šių metų rugsėjo būtų skiriamos ir jau privačius darželius lankantiems, ir į juos tik besiregistruojantiems vaikams. Pasak Klaipėdos mero liberalo Vytauto Grubliausko, būtent tiek šiuo metu savivaldybė per mėnesį skiria vieno vaiko išlaikymui valstybiniuose darželiuose.

„Parengta nauja kompensavimo tvarka siekiama, kad kuo daugiau Klaipėdos tėvų finansiškai pajėgtų savo atžalų priežiūrą patikėti ne tik Savivaldybės, bet ir privatiems darželiams. Taip pat tikimasi, kad tai paskatins nevalstybinių darželių tinklo plėtrą bei sumažins ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankyti norinčių vaikų eiles mieste“, - sako Klaipėdos meras Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas.

Parengta nauja kompensavimo tvarka numato, kad 100 eurų kompensacijas iš savivaldybės gaus privačios įstaigos, jos turės proporcingai sumažinti taikomą mėnesinį mokestį įstaigas lankantiems vaikams. Taip pat, patvirtinus tvarką, privatūs darželiai negalės keisti savo įkainių vienus mokslo metus. Kompensacijos bus skiriamos tik jei vienas ar abu tėvai ar globėjai yra deklaravę gyvenamąją vietą Klaipėdos savivaldybėje. Skaičiuojama, kad kompensacijoms šiemet iš miesto biudžeto reikėtų skirti apie 152 tūkst. eurų, 2016-asiais - apie 457 tūkst. eurų.

Šį projektą tarybai bus siūloma svarstyti jau pirmuosiuose posėdžiuose balandžio viduryje.

Klaipėdoje oficialiai veikia aštuonios privačios ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, kurias lanko apie 250 klaipėdiečių. Jos nuo rugsėjo, anot savivaldybės, galėtų priimti dar beveik 130 vaikų.

Šiuo metu į savivaldybės darželius Klaipėdoje kasmet nepatenka beveik 600 vaikų.

Be kompensacijų, savivaldybėje, anot mero, taip pat rengiamos ir kitos priemonės, kurios esą leis padidinti vietų darželiuose skaičių.

Analogiškus siūlymus dėl 100 eurų kompensacijų sausį atmetė Vilniaus taryba - išrinktasis meras, taip pat liberalas Remigijus Šimašius tvirtina, kad prie šio klausimo bus grįžtama jau pirmuosiuose naujosios tarybos posėdžiuose.

Iš didmiesčių vienintelis Kaunas yra įteisinęs tokią tvarką, čia 100 eurų kompensacijos lankantiems privačius darželius bus skiriamos nuo šių metų liepos. Kauno rajono valdžia yra patvirtintusi 250 litų kompensacijas, kurios bus pradėtos mokėti nuo lapkričio.