Pašnekovo teigimu, Švenčionių raj. Pabradės „Ryto“ gimnazija nėra pritaikyta priešmokyklinukų ugdymui, ten dirbantys specialistai nežino, kaip elgtis nutikus nelaimei, o direktorės abejingumas atima žadą.

Gimnazijos direktorė kalbėti su DELFI nesutiko, aiškindama, kad yra labai užsiėmusi. Tačiau nelaimingo atsitikimo tyrimo komisijoje gimnazijai atstovavusi direktoriaus pavaduotoja ugdymui Veslava Verikienė sužalojimo faktą patvirtino, apie įvykį ji pateikė ir daugiau detalių.

Dėl šio atvejo tyrimas pradėtas ir Švenčionių rajono savivaldybėje.

Žaizda – 5 centimetrų ilgio

„Vaiką netyčia pastūmė viena mergaitė, jis užkliuvo už jos kojos ir nukrito ant grindų. Toje vietoje, tarp plytelių, yra įklijuotos aliumininės juostos. Jis slysdamas, greičiausiai, nes niekas taip ir nepaaiškino, o traumatologas tepasakė, kad tai yra kirstinė žaizda, į vieną jų ir įsipjovė“, – apie nelaimę pasakojo vaiko tėtis.

Jo teigimu, berniukas susižeidė smakrą. Žaizda – apie 5 centimetrų ilgio ir maždaug vieno centimetro pločio.

„Bet mokytoja pastebėjo kraujuojančią žaizdą tik po gerų 15 minučių. Vaikui nebuvo suteikta jokia medicininė pagalba. Buvo apiplautas šaltu vandeniu ir gavo vienkartinę servetėlę, kurią po to Santariškių klinikose traumatologas turėjo krapštyti pincetu iš žaizdos. Piktas esu dėl mokytojos veiksmų tokioje situacijoje. Kodėl nebuvo kreiptasi į mokykloje dirbančią medicinos seselę, kodėl vaikas nebuvo nuvestas į Pabradės polikliniką, kuri yra kitoje gatvės pusėje?“, – klausė pašnekovas.

Nusistebėjo direktorės reakcija

Nepatenkintas jis ir tuo, kad vaikui susižalojus pirma buvo paskambinta jo žmonai, o ne kreiptasi į medikus. Tad berniukas tiesiog sėdėjo, laikydamas prie smakro priglaustą servetėlę, ir laukė mamos.

„Išgirdęs tai atsiprašiau iš darbo, pasiėmiau vaiką, važiavome tiesiai į ligoninę žaizdą siūti“, – pasakojo pašnekovas.

Jo teigimu, viena aliumininė juostelė, kuri buvo labiausiai atšokusi, ją jis rodė ir direktorei, nuo grindų buvo pašalinta, tačiau gimnazijoje jų dar liko.

„Aš jai parodžiau ir kitas vietas, kurios man atrodė nesaugios, bet jos atsakymas buvo toks: „Mes pagalvių „ant kiekvieno kampo“ nepridėsime“. Tai mane labiausiai ir supykdė. Jaučiu, kad mano vaikas ten yra nesaugus“, – atviravo tėtis.

Tuo metu mokytoja, išnagrinėjus situaciją, negavo jokio raštiško papeikimo, tik žodinį.

Įvykis – ne pirmasis

Tėčio teigimu, tai jau antrasis nutikimas per tris savaites, kai jo sūnus susižaloja. Pirmą kartą jis krisdamas nuo laiptų užsigavo nosį. Tiesa, šis įvykis, pripažino jis, niekur nebuvo fiksuotas.

„Mokytoja net nesikreipė į medicinos sesutę, kad sutvarkytų žaizdą, nes, jos manymu, tai tik nubrozdinimas ir nereikia niekur kreiptis. Nors, mano manymu, bet kokią atvirą, kraujuojančią žaizdą yra privaloma sutvarkyti, aptvarstyti, kad nekiltų rizika dėl kraujo užkrėtimo“, – mano tėtis.

Jo teigimu, mokytoja tik nusistebėjo, kas čia tokio, kam tą seselę kviesti, nors ant nosies buvo kraujuojanti žaizda.

„Gal mokytoja nėra tinkama tokiu atveju dirbti su vaikais? Ji net prieš porą savaičių yra pamiršusi vaiką darželio teritorijoje ir pati su kitais vaikais grįžusi į mokyklą. Net nepastebėjo, kad trūksta vieno vaiko“, – tikino pašnekovas.

Vietoje darželio – į mokyklą

Tėtis įsitikinęs, kad progimnazija nėra saugi priešmokyklinukams. Jo teigimu, vaikas anksčiau lankė darželį ir nė karto nebuvo susižeidęs.

„Mūsų vaikas turėjo lankyti priešmokyklinę grupę darželyje, bet likus savaitei iki mokslo metų pradžios sulaukėme žinios, kad ten ji naikinama, tad mes privalome eiti į mokyklą. Tačiau gimnazija buvo visiškai nepasiruošusi priimti dar vieną grupę – nebuvo nei mokytojos, nei lovų, nieko“, – piktinosi jis.

Pašnekovo teigimu, jo vaikui darželyje saugiau, jam dar reikalingas pietų miegas, o mokykloje ramybės laikas neužtikrinamas, nes periodiškai skamba skambutis, koridoriuje laksto vaikai.

Dalino tuščius pažadus?

Maža to, tėtis pasakojo, kad direktorė guodė jį tuo, kad nuostolius dėl vaiko sužalojimo atlygins draudimas, nes visi vaikai, lankantys mokyklą, yra apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų.

„Aš ne dėl pinigų, bet, žinote. Gavus tą aktą ji man pasakė, kad turiu per 2-3 dienas kreiptis į draudimo bendrovę. Paskambinau jos atstovams, bet jie sakė, kad mokykla neturi draudimo nuo nelaimingų atsitikimų, tik civilinės atsakomybės nuo turto suniokojimo. Kai perskambinau direktorei, ji man ėmė grubiu tonu aiškinti, kad mano pareiga yra apdrausti vaiką, esą kalbėti ji gali daug ką. Tai kaip direktorė gali nežinoti tokių dalykų ir dalinti tuščius pažadus?“, – klausė pašnekovas.

Su DELFI jis pasidalijo ir nesaugių gimnazijoje esančių vietų nuotraukomis, nelaimingo atsitikimo tyrimo išvadomis.

Vienintelė išvada – reikia supažindinti su aprašu

Pastarosiose, nupasakojant įvykį, teigiama, kad berniukas bėgdamas į tualetą užkliuvo už grupės draugės, kuri plačiai atvėrusi duris bėgo iš mergaičių tualeto, kojos ir griuvo. Nurodoma, kad šią situaciją matė ir pedagogė.

Ji esą iš karto priėjo prie išsitiesusio ant grindų vaiko ir pasiteiravo, ar šis nieko nesusižeidė, bet vaikas neva pasakė, kad neužsigavo, staigiai atsistojo ir nubėgo į tualetą. Kad berniukas sužeistas, mokytoja pasakoja pastebėjusi tuomet, kai vaikai išsirikiavo koridoriuje ir ketino eiti į sporto salę. Tuomet ji nuplovė žaizdą po tekančiu vandeniu ir uždėjo vienkartinę nosinę. Apie įvykį ji pranešė ugdytinio mamai.

Nurodyta, kad berniukui buvo diagnozuota smakro muštinė žaizda, šis sužalojimas prie sunkių nepriskiriamas.

Konstatuota, kad mokytoja tikrai laiku nepranešė gimnazijos slaugytojai apie įvykį, neinformavo ir nė vieno iš gimnazijos vadovų, tad numatyta, kad ją reikia supažindinti pasirašytinai su Gimnazijos darbuotojų veiksmų mokiniui patyrus traumą ar susirgus ir gimnazijos vadovų bei tėvų (globėjų) informavimo tvarkos aprašu.

Sąlygas vadina tinkamomis

„Kaip akte ir parašyta, pedagogė, visų pirma, turėjo informuoti gimnazijos ar tai direktorę, ar įgaliotą asmenį. Tai nebuvo padaryta laiku, tai buvo padaryta jau po skambučio mamai. Mokytoja pakartotinai pasirašė dėl saugos reikalavimų vykdymo gimnazijoje, su pedagoge buvo kalbėta ne kartą“, – DELFI sakė tyrimo išvadas patvirtinusi V. Verikienė.

Gimnazijos atstovė aiškino negirdėjusi apie tai, kad tas pats berniukas mokykloje susižaloja antrą kartą. Jos teigimu, to pokalbio metu neminėjo ir tėtis.

Paklausta apie sąlygas priešmokyklinukams, V. Vereikienė sakė, kad priimti juos nebuvo gimnazijos atstovų sprendimas, gautas nutarimas tiesiog buvo vykdomas, tačiau ji įsitikinusi, kad sąlygos jų ugdymui – tinkamos.

„Manau, pasiruošta tinkamai. Yra dvi atskiros patalpos – vienoje vyksta užsiėmimai, veiklos, kitoje, atskiroje patalpoje, yra sudarytos visos sąlygos pietų miegui. Jokių nusiskundimų iš tėvų iki šiol nesulaukėme, tai vienintelis tėvelis, kuris dėl to kreipėsi ir į mus, ir į Švietimo skyrių“, – aiškino ji.

Nelaimingų nutikimų nebuvo jau 6 metus

Anot gimnazijos atstovės, juostelė, į kurią galbūt ir susižalojo vaikas, buvo pašalinta, tačiau kitose vietose savavališkai jos nuimti negalima, nes tai – statybininkų sprendimas.

„Jei jau ji yra, manau, būtina ir reikalinga. Ne mūsų sprendimas buvo ją uždėti“, – tikino V. Vereikienė.

Tuo metu radiatoriai, dėstė ji, yra uždengti, tik galbūt vaikai galėjo papokštauti dangtį nuimdami.

„Kiekvienas radiatorius yra uždengtas. Jei pirmajame aukšte dangčių nėra, supraskite, tai yra ugdymo įstaiga, tą pačią dieną vaikas galėjo nuimti tą dangtį. Tačiau tai fiksuota, šis klausimas sprendžiamas“, – tikino gimnazijos atstovė.

V. Vereikienė taip pat aiškino, kad mokykla turi privalomą draudimą, kuris yra minimalus, tad susižeidę mokiniai išmokų negauna.

„Gimnazijoje visos patalpos yra saugios. Nelaimingų nutikimų įvyksta, taip, jų būna tikriausiai kiekvienoje švietimo įstaigoje, bet mūsų gimnazijoje tai nėra dažnas atvejis. Nuo 2010 m. apskritai nebūta nelaimingų atsitikimų“, – tikino ji.

Pradėjo tyrimą

Tuo metu Švenčionių rajono savivaldybės Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Jolanta Beriozovienė DELFI informavo, kad tėveliui išreiškus nepasitenkinimą mokyklos tyrimo išvadomis, tyrimą pradės jos atstovaujamas skyrius.

„Iš mokyklos gauti visi aktai, esame susisiekę su Visuomenės sveikatos centru, ruošiamės ten nuvykti ir tirti, yra visos pažymos, informuosime tėtį, jei reikės atvykti apklausai, apie eigą jis žino“, – aiškino J. Beriozovienė.

Jos teigimu, anksčiau skundų dėl šios gimnazijos nėra buvę.

„Vaikai, žinote kaip, tie susimušimai tokie... Bet kiekvienam tėvui svarbus jo vaikas, be abejo, ir saugumas, tad žiūrėsime“, – sakė savivaldybės atstovė.