Nors kiekvienais metais ekspedicijos lankomos vietovės keičiasi, bet tikslas išlieka toks pats – pagerbti už tūkstančių kilometrų amžinojo poilsio atgulusių tautiečių atminimą. Tai nelengva užduotis, tačiau, pasak „Misija Sibiras“ dalyvių, ryžtas ir užsidegimas paverčia šį projektą ne tik dviejų savaičių patirtimi Sibire, bet ilgalaike misija, kuomet net grįžus į Lietuvą toliau yra tęsiami darbai, o įgyta patirtis perduodama susitikimų su skirtingomis bendruomenėmis ir pristatymų metu.

„Kiekvienais metais registracijos anketų sulaukiame vis daugiau ir daugiau. Tai rodo, kad jaunimui istorija ir jos išsaugojimas yra vertybė, todėl jie patys nori tapti to dalimi. Nuolatinis žmonių domėjimasis projektu leidžia suprasti, kad judame teisinga linkme, ir pilietiškas jaunimas neleis istorijai sudūlėti“, – mintimis apie „Misija Sibiras“ augantį populiarumą dalinasi projektą organizuojančio paramos ir labdaros fondo „Jauniems“ direktorius Ignas Rusilas.

Visi susidomėję ir panorę tapti projekto „Misija Sibiras“ dalimi jau šiandien gali užpildyti registracijos anketą. Organizatoriai kviečia nepagailėti laiko ir anketoje atskleisti savo norą bei motyvaciją. Šiuo metu yra sudarinėjami ekspedicijos maršrutai bei dėliojami lankyti taškai. Informacijos ieškoma archyvuose, palaikomi kontaktai su vietiniais Sibiro gyventojais bei ten likusiais gyventi lietuviais. Jei ir jūsų giminėje buvo tremtinių ir turite informacijos apie jų gyvenimus bei tremties vietas, organizatoriai kviečia apie tai būtinai papasakoti registracijos anketoje – visos istorijos projektui itin svarbios. Dalyvio anketą galima pildyti iki 2016 m. gegužės 9 d. Projekte kaip ir kiekvienai metais organizatoriai laukia aktyvaus užsienyje gyvenančių lietuvių dalyvavimo.

Organizatoriai metai iš metų sulaukia kelių šimtų anketų, tad susiduriama su dideliu iššūkiu – atrinkti ir į bandomąjį žygį pakviesti 70 kandidatų, kurių užpildytoje anketoje motyvacija yra matoma ryškiausiai. Tik po bandomojo žygio išaiškėja galutinė projekto komanda, kuri leidžiasi į pagrindinę ekspediciją.

„Misija Sibiras“ – kur kas daugiau nei ekspedicija, nes pagrindinė informacijos sklaida apie projektą vyksta ekspedicijai jau pasibaigus. Dalyviai keliauja po Lietuvą ir organizuoja susitikimus su mokyklomis, bendruomenėmis ir visais norinčiais susipažinti su dalyvių potyriais iš jų pačių pasakojimų. Vien 2015 m. Lietuvoje ir už jos ribų įvyko daugiau nei 100 pristatymų.

Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ įgyvendinamo projekto „Misija Sibiras“ metu jauni žmonės vyksta į apleistas Sibiro vietoves susitikti su dar ten tebegyvenančiais lietuvių tremtiniais ir sutvarkyti apleistas kapavietes. Nuo 2006 m. savo norą dalyvauti projekte išreiškė daugiau nei 11 000 jaunų žmonių, suorganizuota 14 ekspedicijų bei tūkstančiai pristatymų mokyklose, universitetuose, bendruomenių centruose, eksponuota šimtai jaunimo ekspedicijų fotografijų parodų, sukurti dokumentiniai filmai. Visa tai prisidėjo prie jaunosios kartos pilietiškumo bei didžiavimosi savo valstybe jausmo ugdymo.