Mergina nurodo, kad jos išlaidos vieneriems mokslo metams, remiantis skaičiais, gautais iš universiteto, – 80 tūkst. eurų. Daliai studijų finansuoti ji laimėjo stipendiją, tačiau kitus pinigus turi surinkti iki liepos vidurio.

Būtų pirmoji lietuvė

„Seniai besidomėdama naujausiomis technologijomis ir kaip jos gali pakeisti žmonių gyvenimus, užsibrėžiau tikslą būti priimta į magistro studijas Niujorko universitete. Šios studijos yra orientuotos į praktinę patirtį ir į tai, kas dar visai neseniai buvo neįmanoma ar neįsivaizduojama.

Norėjau, ryžausi, gavau.

Buvau priimta į interaktyvių telekomunikacijų programą (ITP), dvejus metus trunkančias magistro studijas prestižinėje Tisch menų mokykloje Niujorko universitete.

3D spausdinimas, interaktyvios technologijos, kibernetinis mokslas, skaitmeninė gamyba, „pasigamink pats“ sveikata, robotika, programavimas, popieriaus inžinerija yra tik dalis paskaitų, kurias turėčiau galimybę lankyti. Plačiau su programa galima susipažinti čia.

Ir štai čia iškyla nedidelė kliūtis... Niujorkas yra 15 kartų didesnis už Vilnių tiek pagal žmonių populiaciją (550 tūkst. lyginant su 8.4 mln.), tiek pagal pragyvenimo lygį ir, žinoma, studijų kainą.
Trumpai tariant, norint išvykti man dar trūksta 36,000 EUR (arba $40,000). Todėl ir kreipiuosi jūsų pagalbos“, – tokį pranešimą R. Kruliauskaitė išplatino savo tinklaraštyje ir sutelktinio finansavimo portale „Indiegogo“.

Dalinsis gautomis žiniomis

„Kai kurie iš jūsų sakys: „Kodėl nestudijuoji Europoje? Čia yra daug pigiau ir arčiau namų. Jeigu nepavyks, gali sutaupyti daug pinigų ir beveik pėsčiomis pareiti namo.“ Tai iš tikrųjų yra svarus argumentas, tačiau atsakymas dar paprastesnis: Europoje tokios programos nėra“, – patikino ji.

Už suteiktą pagalbą ji siūlo mokymosi procesą paversti globalia mokymosi patirtimi. Viskuo, ką išmoks programos metu, ji yra pasiruošusi dalintis pirmame interaktyviame tinklaraštyje.

„Dalinsiuosi, ką diskutavome paskaitose, kokius įdomius straipsnius vertėtų perskaityti, paskaitas paklausyti ar kokiais žmonėmis pasidomėti. Taip pat būsiu jūsų tarpininke grįžtant į universitetą ir užduodant jums svarbius klausimus (bei vėliau vėl pasidalinant atsakymais ir mano atradimais).

Svarbu žinoti: vienas svarbiausių šios programos privalumų yra jos išskirtinumas lyginant su kitomis magistro studijų programomis: vietoj įprastos magistro tezės rašymo (pripažinkite, tai yra būtent tai, kas vyksta beveik visuose universitetuose), kuriamas finalinis programos projektas: apčiuopiamas konkretus produktas, panaudojant visas dvejų metų laikotarpiu įgytas žinias („Foursquare“ kompanija yra vienas iš pavyzdžių iš ITP studijų). Štai kur šuo pakastas: mano rėmėjai nuspręs, koks tai bus projektas. Remiantis visų jūsų nuomone bei patarimais, kursiu tai, kas būtų naudinga visiems“, – ragindama paremti jos studijas teigia mergina.

Tiesa, perspėja, kad negalės dalintis ta medžiaga, kurios turinys bus apsaugotas teisiškai – dėl autorinių teisių.

Šių metų TEDxVilnius renginys. Rūta Kruliauskaitė kairėje

Viešins Lietuvos vardą pasaulyje

R. Kruliauskaitė prieš ketverius metus Vilniaus universitete baigė verslo administravimo ir vadybos bakalauro studijas. Šiuo metu ji prisistato kaip didelės apimties, aukščiausios klasės renginių organizatorė.

Anksčiau ji yra dirbusi vienoje prestižinėje reklamos agentūroje, tačiau galiausiai suprato, kad šis darbas ne jai. R. Kruliauskaitė yra TEDx Vilnius kuratorė ir TEDx ambasadorė Rytų Europai, „Forum One“ konferencijos pagrindinė prodiuserė.

Tiesa, darbas su TEDx vyksta savanorystės principu.

„Kita mano aistra, kurios dar nepaminėjau, bet kuri susijusi su viskuo, ką darau, yra Lietuvos vardo viešinimas pasaulyje ir talentingiausių žmonių pritraukimas į šią nuostabią valstybę. Tikiu, kad iki šiol sekėsi neblogai, o pasibaigus studijoms, gali sektis dar geriau.

Studijuodama ITP turėčiau puikias galimybes praplatinti savo pažįstamų žmonių tinklą ir taip dar daugiau viešinti Lietuvą. Visų naujų pažinčių ir idėjų „įvietinimas“ grįžus po studijų yra mano didysis planas. Todėl tikiu, kad šios studijos reiškia daug ne tik man asmeniškai, bet ir visai Lietuvai“, – tikino mergina.

Forum One komanda su seru Richardu Bransonu

Neįmanoma – tik nuomonė

„Noriu ne prašyti pinigų, bet pasiūlyti mainus, t.y. ką galėčiau padaryti už tai, jeigu mane žmonės parems finansiškai. Aš tikrai galėjau pasiimti paskolą, tačiau noriu duoti kažką mainais“, – patikino R. Kruliauskaitė.

Anot jos, panašių kompanijų Lietuvoje nėra vykdyta labai daug.

„Man reikia pagalbos svajonei įgyvendinti, o ne iš bėdos ištraukti. Lietuvoje tai dar nėra labai įprasta. Ir tai tikrai nėra lengva asmeniškai – turiu peržengti labai daug vidinių barjerų. Tačiau aš labai džiaugsiuosi, jeigu mano istorija įkvėps ir kitus siekti savo svajonių, nes kaip kažkas pasakė: „Neįmanoma – tai tik nuomonė“, – šyptelėjo mergina.

Prie kampanijos jau prisidėjo tokie žmonės:

- Sethas Godinas: bestselerių autorius, marketingo guru, Forum One 2014 pranešėjas;

- Vladas Lašas: TED globėjas, UPS Lietuva įkūrėjas, vienas iš Carbon War Room įkūrėjų;

- Samia De Brouwer: Scanadu, medicinos technologijų startuolio įkūrėja (verta paminėti, kad Scanadu buvo pati sėkmingiausia visų laikų Indiegogo kampanija);

- Wing Lam: Wahoo’s Fish Tacos įkūrėjas; Forum One 2013 pranešėjas;

- Fredrikas Harenas: kūrybingumo ekspertas, pasaulyje populiarus pranešėjas; Forum One 2014 pranešėjas.

Savo ruožtu R. Kruliauskaitė patikino norinti pasidalinti pirmaisiais mainais su tais, kurie perskaitys šį straipsnį – patarimais.

Forum One komanda su Seth Godin

Kaip siekti savo svajonės?

1. Apie svajonę visą laiką kalbėti garsiai. Dauguma niekada niekam nepasako, kokių didelių planų ir tikslų turi, ir jie ir lieka neįgyvendinti. Įvardijus savo svajonę garsiai visą laiką aplink atsiras žmonių, kurie gali tau padėti

2. Daug ir sunkiai dirbti.

3. Nebijoti prašyti pagalbos.

4. Neklausyti, ką kalba tau nesvarbūs žmonės. Net ir prisiklausius visokiausių patarimų, tik tu pats geriausiai žinai, ką ir kaip reikia daryti.

5. Nelipti kitiems ant galvos. Vietos „po saule“ tikrai užteks visiems, neturėtum savo svajonės siekti kitų žmonių sąskaita.