Šiemet egzaminą rašę dvyliktokai su tuo nesutinka ir norėdami tai įrodyti su DELFI pasidalijo savo rašiniais. Anot jų, nė vienas nėra tobulas, tad ir klaidų padarome visi, tačiau dėl to nuolat viešai teisti negalima.

DELFI siūlo susipažinti su abiturientų darbais ir pamatyti, kaip mąsto šių laikų moksleiviai.

Primename, kad šiemet lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikę abiturientai turėjo parašyti vieną ne mažiau nei 500 žodžių rašinį pasirinkta tema. Rašyti buvo galima literatūrinį arba samprotavimo rašinį.

Samprotavimo rašinį buvo siūloma rašyti tema „Kaip keičiasi inteligento vaidmuo visuomenėje?“ remiantis Vinco Kudirkos, Juozo Apučio ir Jurgio Kunčino kūriniais arba tema „Ką gali juokas?“ remiantis Jurgio Savickio, Balio Sruogos ir Mariaus Ivaškevičiaus kūriniais.

Siūlomos literatūrinio rašinio temos: „Prarastos tėvynės ilgesys Lietuvos literatūroje“ ir „Kasdienybės grožio pajauta lietuvių literatūroje“. Rašantiems pirmąja tema buvo siūloma remtis Salomėjos Nėries, Antano Škėmos ir Česlovo Milošos darbais, antrąja – Kristijono Donelaičio, Juozo Tumo-Vaižganto ir Juditos Vaičiūnaitės kūriniais.

DELFI kalbinti abiturientai pripažino, kad bene patraukliausios temos jiems – „Ką gali juokas?“ arba „Prarastos tėvynės ilgesys Lietuvos literatūroje“. Daugelis jų tikino, kad egzamino temos nustebino.

Siūlome susipažinti su abiturientų rašinių juodraščiais:

1 darbas tema „Ką gali juokas?“ 

Abiturientų rašiniai
Abiturientų rašiniai
2 darbas tema „Ką gali juokas?“
Abiturientų rašiniai

3 darbas tema „Ką gali juokas?“

Abiturientų rašiniai

Abiturientų rašiniai

4 darbas tema „Ką gali juokas?“

Abiturientų rašiniai

5 darbas tema „Prarastos tėvynės ilgesys Lietuvos literatūroje“. Perspėjame, kad šis darbas yra be įžangos.

Abiturientų rašiniai

DELFI primena, kad lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą laikyti registravosi 21 095 kandidatai. Egzaminas buvo vykdomas 191 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.

Nacionalinis egzaminų centras informavo, kad, jų žiniomis, egzaminas vyko sklandžiai, be jokių incidentų.

Valstybinio brandos egzamino vertinimas prasidės birželio 8 d. Kandidatų darbus vertins dvi savaites per keturis šimtus vertintojų. Šio egzamino rezultatai bus paskelbti iki liepos 2 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)