„Jau žinau, kad – (vaikai – ELTA) ne iš kopūstų, žinau, kad ne gandrai atneša, kadangi du vaikus užauginau pati“, – juokavo A. Pitrėnienė „Žinių radijo“ paklausta, iš kur atsiranda vaikai.

Trečiadienį darbą baigia Švietimo ir mokslo ministerijos darbo grupė, kuri ketvirtadienį ministrei pristatys savo darbo rezultatus. Yra gauta apie 150 pasiūlymų, kaip tobulinti rengiamą koncepciją.

Ministrė tikina, kad Katalikų bažnyčios pozicija darbo grupėje – buvo tik „viena iš nuomonių“. Esą darbo grupės posėdžiuose dalyvaudavo po 29-30 narių.

„Mes čia turime dar problemų, todėl ir turime darbo grupę, kuri baigia darbą (...), tikimės, kad startavę kuo greičiau galime tikėtis lytinio ugdymo mokykloje rezultatų“, – bendrai situaciją įvertino A. Pitrėnienė.

Ministrė, kalbėdama apie lytinį švietimą, rėmėsi savo pavyzdžiu, esą jau ir dabar apie tai yra kalbama.

„Aš turiu du sūnus ir dvi anūkės auga. Kalbama (apie tai – ELTA) yra ir šiandien, ir bus kalbama ir mokykloje, ir šeimoje, ir mama tam yra, ir tėtis, galiausiai yra daug kitų dalykų, kurie programoje numatyti ir integruoti į visus dalykus – ir į klasės auklėtojo, ir specialistai, kurie ateina, ir psichologai, ir sveikatos specialistai, visi tą darbą turi daryti, ir jį privalės daryti, ir daryti atsakingai“, – sakė A. Pitrėnienė.

Pasak ministrės, jau dabar lytinis švietimas yra integruotas į kitus mokymo dalykus.

„Yra integruota – ir biologijos pamokos, lietuvių literatūra, ir ten yra apie tai kalbama“, – sakė A. Pitrėnienė.

Ministrės manymu, svarbu, kad lytiškumo ugdymas neturi skatinti ankstyvų lytinių santykių, nepaaiškindama, kas, jos vertinimu, būtų laikytina skatinimu.

„Ar reikia skatinti, kad jie pradėtų kuo anksčiau, ar tai yra mokyklos funkcija? Aš manau, kad vaikai turi suvokti, kad yra biologija, mokslo žinios, įvairūs duomenys, yra galiausiai vertybės, kurias reikia stengtis išsiugdyti savyje, yra meilė, šeima, vaikai. Viskas yra natūralu, viskas yra gerai, bet aš nemanau, kad mokykla yra ta vieta, kur reikėtų skatinti kuo ankstesnis santykius. Ar jūs norėtumėte, kad jūsų 14 ar 13 metų dukra turėtų santykius?“, – sakė A. Pitrėnienė.