Prezidentės teigimu, sąlygos centre primena kalėjimą, ir brangiai kainuoja valstybei - vieno vaiko išlaikymas ir mokymas tokiame centre valstybei kainuoja 800 eurų, o už vaiko išlaikymą šeimynose siūloma 304 eurai.

„Uždarydami vaikus į tokias įstaigas tik imituojame rūpestį. Tai vaikų luošinimo verslas. Iš tiesų jiems reikia kur kas didesnio specialistų dėmesio, daugiau rūpesčio ir šilumos, nei išgali suteikti Švėkšnos centras. Laikas nuo kalbų apie vaikų saugumą pereiti prie konkrečių veiksmų“, – pranešime spaudai teigė prezidentė.

D. Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad centre per mažai specialistų, kurie galėtų dirbti su vaikais individualiai. Vienam psichologui tenka net 30 vaikų, todėl neįmanoma jiems suteikti psichologinio saugumo ir pagalbos.

Anot prezidentės, išaiškėję faktai, kad prieš vaikus buvo vartojamas smurtas, kad jie nepagrįstai buvo slopinami medikamentais, dar kartą patvirtino pertvarkos ir naujo požiūrio į vaikų globą būtinybę.
Prezidentūros pranešime nurodoma, kad šį centrą numatyta suskaidyti į mažesnes – 15–20 vaikų turinčias specialiąsias ugdymo įstaigas pagal amžių ir sveikatos poreikius.

Šią savaitę Seimas pradėjo svarstyti prezidentės inicijuotas įstatymų pataisas, kuriomis skatinama vaikų globa šeimose ir šeimynose bei palengvinamos įvaikinimo ir nuolatinės globos procedūros.