Po anglų populiariausios užsienio kalbos – ispanų ir prancūzų

Eriksdalio pagrindinėje mokykloje, įsikūrusioje Stokholmo centre, mokosi 1035 vaikai nuo ketvirtos iki devintos klasės. Šis mokslas yra privalomas, tačiau ir toliau didžioji dauguma vaikų dar trejus metus mokysis aukštesnėse vidurinės mokyklos klasėse. Šalimais – pradinukų klasių pastatas (1-3-čia klasės). Čia taip pat vyksta pasirengimo mokyklai grupė vaikams nuo 6 metų bei teikiamos vaikų priežiūros paslaugos po pamokų. Anot darbuotojų, jomis naudojasi praktiškai visi mažamečių tėvai. Vaikai ne tik ruošia pamokas, žaidžia, skaito knygas, bet ir sportuoja, žiemą slidinėja arba čiuožinėja (šios sporto rūšys – neatsiejama daugumos švedų šeimų dalis).

Be pagrindinių programos dalykų mokiniai gali pasirinkti mokymosi profilį – papildomas meno ir dizaino, sporto, anglų kalbos arba muzikos bei dramos pamokas. Juos paprastai renkasi maždaug pusė mokyklos mokinių. Iš viso mokykloje yra 17 smulkesnių pasirenkamų mokymo programų – tiek tiksliųjų mokslų, tiek humanitarinių. Taip pat yra klasė, skirta adaptuotis prie švedų mokymo sistemos imigrantų vaikams.

Pažymiai iki šeštos klasės nerašomi – pasiekimai vertinami tik raidėmis. Taip siekiama išvengti konkurencinės ir prasčiau besimokantiems vaikams nepalankios atmosferos. Paaugliai teigė, kad perėjimas prie pažymių jiems buvo gana skausmingas, tačiau vėliau tai netgi patiko, kadangi dabar jie geriau žino tikrąją savo situaciją. Mokiniai arba jų tėvai taip pat turi teisę pareikalauti atleisti mokytoją, jei šis jiems neįtinka. Vaikai tikina tuo nepiktnaudžiaujantys. „Na, buvo vienas mokytojas, kurio atsisakėme. Jis nuolat vėluodavo į pamokas, o pamokų metu gerdavo kavą“, - sakė su žurnalistais bendravęs paauglys.

Tėvų susirinkimai mokykloje vyksta taip pat neignoruojant vaikų. Paprastai susitinka visos trys pusės – mokytojai, tėvai ir vaikai. „Tik tuomet, jei iškyla labai rimta problema, mokytojai tėvus kviečiasi be mūsų“, - pasakojo mokiniai.

Švedijos ambasadų užsienyje ir šalies Užsienio reikalų ministerijos kvietimu besilankančius žurnalistus pasitikę devintokai yra pasirinkę anglų kalbos profilį ir jau neturi jokių problemų bendraudami šia kalba. Anot jų, kalbos įgūdžius jiems ugdo ir televizija. Mat Švedijoje visi filmai ir užsienio laidos rodomos tik originalo, paprastai anglų kalba, su švediškais titrais.

Iš viso vaikai gali mokytis trijų kalbų. Be anglų, jie renkasi ispanų ir prancūzų kalbas. Paaugliai savo pasirinkimą aiškina tuo, kad šiomis kalbomis pasaulyje kalba labai daug žmonių, todėl naudinga jas mokėti.

Namų darbų gausa nesiskundžia

Vienoje klasėje mokosi 22-23 mokiniai. Mokykloje jie praleidžia 6-7 val. - vidutiniškai iki 15 val. Dauguma vaikų svajoja apie studijas universitete. „Galbūt norėčiau studijuoti užsienyje, taip pat būtų įdomu ir padirbėti kitoje šalyje. Kol jaunas, norisi pakeliauti po pasaulį. Tačiau vėliau gyventi ir kurti šeimą noriu Švedijoje“, - pasakojo devintokė.

Lietuvoje egzistuoja nuostata, kad daugelio šalių mokyklose nėra tokių sudėtingų mokymo programų, kaip Lietuvoje. Švedijos mokiniai iš tiesų nesiskundė krūviu. Nors pamokų jie turi pakankamai, daug ką išmoksta tiesiog klasėje, todėl namų darbams labai daug laiko neskiria. Paklaustas, kiek laiko praleidžia ruošdamas namų darbus, devintokas tikino nesantis tipiškas pavyzdys, nes nemoka tinkamai planuoti laiko, todėl kartais namų darbų visai neruošia, kartais prie knygų prisėda pusvalandžiui, o kartais, prieš testą, prie jų praleidžia ir 4 valandas. Jis labai domisi muzika, groja keliais instrumentais ir svajoja būti muzikos prodiuseriu. Jo klasės draugė svarsto apie galimybes savo profesinę ateitį sieti su anglų kalba – pavyzdžiui, vertėjavimu.

Nemažai mokamų dalykų yra integruoti. Pavyzdžiui, vieno mokytojo dalykas apima istoriją, socialinius mokslus, geografiją ir religiją. Mūsų apsilankymo metu vyko religijos pamoka – mokiniai susipažino su penkiomis didžiausiomis pasaulio religijomis, kad galėtų jas palyginti su krikščionybe. Vėliau planuojama kiekvieną religiją tyrinėti giliau. Šis kursas buvo parengtas mokinių pageidavimu. Prieš tai jie turėjo geografijos pamokų kursą, o po tam tikro religijos pamokų skaičiaus imsis kito dalyko. „Mes tariamės, kas mums įdomu, taigi programą sudarome kartu. Aš esu laisvas šiuo aspektu – man nurodomas tik gairės“, - pasakojo vyras.

Nuo 5-tos klasės kas antrą, o nuo 8-tos klasės kiekvieną semestrą (pusmetį) mokiniams vyksta namų ekonomikos pamokos. Jos šiek tiek panašios į mūsų mokykloje vykstančias technologijų pamokas, tik berniukai ir mergaitės niekada neatskiriami. Mums užėjus į klasę, mokiniai kaip tik valgė savo paruoštus pietus.

„Vaikai mokosi ne tik gaminti, bet ir apskaičiuoti, kiek produktų reikia vienam ar kitam patiekalui, kad vėliau maisto nereikėtų išmesti. Kalbame apie sveikos mitybos piramidę, sveiką mitybą, o taip pat apie šiukšlių rūšiavimą, rūbų priežiūrą, kaip teisingai skaityti ženklus ant rūbų etikečių ir apie visa kita, kas susiję su namų ūkio darbais. Tai svarbu ir berniukams, ir mergaitėms, juk visi gyvens namuose, šeimoje“, - pasakojo mokytoja. Berniukai, paklausti, ar jiems patinka gaminti, paantrino mokytojai, kad tai nei moteriškas, nei vyriškas darbas.

Virtuvėje – viso pasaulio patiekalai

Švedijos mokyklose maitinimas yra nemokamas. Visi mokiniai čia gali valgyti pusryčius, pietus ir pavakarius, o tarp valgymų visada galima gauti jogurto ir vandens. Kiti užkandžiai jau yra mokami, tačiau kainuoja vos 10 Švedijos kronų – šios šalies mastais tai labai pigu. Kaip ir Lietuvoje, Švedijos mokyklose neparduodami bulvių traškučiai bei kiti nerekomenduojami maisto produktai. Sveikai mitybai čia apskritai skiriamas didžiulis dėmesys. 20 proc. maisto žaliavų yra ekologiškos, kitais metais planuojama jų padidinti iki 30 proc. Kartą per savaitę pagal mitybininkų rekomendacijas būna vegetariškų patiekalų diena, taip pat kartą per savaitę – žuvies diena, dar kartą per savaitę būtinai būna jautienos – naudingiausios mėsos – patiekalai.

Mokykla turi neseniai atnaujintą modernią didelę virtuvę ir netgi savo transportą produktams atsivežti. Maistas patiekiamas švediško stalo principu – iš gausios pasiūlos galima pasirinkti ką nori ir kiek nori. Meniu dominuoja daržovės – įvairių rūšių šviežių daržovių salotos, troškintos daržovės, taip pat ryžiai ir kiti grūdai, kelių rūšių mėsos patiekalai, kelių rūšių sriubos. Atrodo neįtikėtina, kad vieno vaiko pietums skiriamos vos 9 Švedijos kronos, arba 1 euras.

„Kartais sudėtinga išlaviruoti, bet įmanoma. Svarbiausia mėgti gaminti. Aš turiu šiek tiek laisvės – vieną dieną galiu daugiau pinigų išleisti, bet sutaupau kitą dieną – juk viskas priklauso nuo patiekalų pasirinkimo. Mes turime dėžutę, į kurią vaikai meta savo pasiūlymus patiekalams. Gaminame įvairių šalių virtuvę – Indijos, Malaizijos, Armėnijos, juolab kad ir vaikų čia mokosi iš visur, tik suši niekada negaminau. Vengiu ir blynelių – juos gaminame tik du kartus per savaitę, nes, mano manymu, tai ne maistas, o užkandis, kaip ir picos, kurių, aišku, mokiniai labai nori.

Aš stengiuosi laikytis sveikos mitybos taisyklių. Juk maistas yra labai svarbus, kad vaikai būtų sveiki ir vėliau, suaugę. Žinoma, daug kas priklauso nuo sezono – dabar galime sau leisti daugiau daržovių“, - pasakojo mokyklos vyriausioji virėja Ann Charlotte Strömbäck, ne tik puikiai kalbanti angliškai, bet ir dirbusi prestižinėse Paryžiaus vietose.

Nuotraukų albume – vaizdai iš Eriksdalio pagrindinės mokyklos