Anot ŠMM, remiantis ministerijos ir profesinių sąjungų pasiūlytomis alternatyvomis, preliminariai susitarta dėl etatinio apmokėjimo principų, etato struktūros ir sudedamųjų dalių. Modelis bus tobulinamas toliau.

Ministerija teigia, kad taip pat sutarta, jog mokytojo atlyginimas turi būti siejamas su veiklos rezultatais, kompetencijomis, pedagoginio darbo stažu, apsispręsta dėl galimybės etatą dalyti į dalis: mokytojų darbo etatą sudarys 36 valandos, o darbo krūvis bus skirstomas į kontaktines valandas ir nekontaktines.

Per susitikimą pateiktas ir preliminarus etatinio atlyginimo apskaičiavimo modelis, tačiau detaliau sutarta jį apsvarstyti per kitą susitikimą.

Preliminariai sutarta, kad aukštesnę kompetenciją turintys mokytojai turėtų mažiau kontaktinių valandų, o daugiau nekontaktinių valandų būtų skiriama kitai su mokytojo darbu susijusiai veiklai.

Sutarta, kad nekontaktinės valandos būtų skirstomos į tiesioginei veiklai skirtą laiką, t. y. pasirengimą pamokoms, mokinių vertinimą bei valandas papildomai veiklai mokyklos bendruomenėje. Aptartas ir mokytojo pareigų sąrašas bei jų priskyrimas atitinkamai nekontaktinių valandų grupei.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė anksčiau yra sakiusi, kad nauja mokytojų darbo apmokėjimo sistema turėtų įsigalioti vėliausiai nuo 2018 metų pradžios.