„Anketa yra svarbiausias žingsnis norint tapti šio unikalaus projekto dalimi. Joje atsispindi jaunimo motyvacija, žinios, asmeninė nuomonė. Pastebime, kad šiemet jaunimas ypač akcentuoja svarbą tremties istoriją pažinti per asmeninį patyrimą, o ne tik sėdint mokyklos, universiteto suoluose ar bibliotekoje. Tai įrodo, kad judame teisinga kryptimi “, – sako LiJOT prezidentė Loreta Senkutė.

Organizatoriai pažymi, kad anketas šiemet pildo itin didelis skaičius užsienyje gyvenančių lietuvių: „Projekto pristatymai vykdomi tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje gyvenančioms lietuvių bendruomenėms. Tokie renginiai, pasak juose dalyvaujančiųjų, jaunimą skatina daugiau domėtis lietuvių tremties tema ir dalyvauti projekto veiklose, nesvarbu, kurioje pasaulio šalyje jis gyventų“, - teigia L. Senkutė.

Pasak projekto „Misija Sibiras‘12“ koordinatoriaus Arno Marcinkaus, kasmet, pasibaigus pirmajam atrankos etapui, atsiranda netikėtai „pabudusių“ ir norinčių dalyvauti projekte. Tačiau neužpildžius elektroninės anketos dalyvauti kitame projekto atrankos etape – bandomajame žygyje – ir po jo pretenduoti į formuojamą „Misija Sibiras‘12“ ekspedicijos komandą, galimybių nėra.

Kitas projekto atrankos etapas – bandomasis žygis – šiemet vyks paskutinį gegužės savaitgalį – 26-27 dienomis, o po jo galutinai suformuota ekspedicijos komanda Sibire lankysis liepos 20 – rugpjūčio 3 dienomis. Ekspedicijos dalyvių kelionės ir apgyvendinimo išlaidas padengia organizatoriai, o jaunimas kviečiamas pasirūpinti tik asmeniniams poreikiams reikalingomis lėšomis.

Taip pat primenama, kad visi, norintys dalyvauti šių metų projekte, dar turi keletą dienų užpildyti tinklalapyje www.misijasibiras.lt talpinamą anketą. Mėnesį laiko projekto tinklalapyje talpintą anketą galima pildyti iki trečiadienio – gegužės 2 d.

Projekto „Misija Sibiras“ ekspedicijos į lietuvių tremties ir kalinimo vietas organizuojamos nuo 2006 metų. Iki šiol Rusijos Federacijoje, Kazachstano ir Tadžikistano Respublikose apsilankė 10 jaunimo ekspedicijų.