LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis spaudos konferencijoje Seime ketvirtadienį aiškino, jog pirmasis siūlymas buvo su „tam tikra technine klaida“, nes iš tiesų registruojant projektą mintyje turėtas religijos dėstymas.

„Problema daugiau techninė, tam tikra techninė klaida, sąvoka netinkamai panaudota, esmė buvo religijos privalomas mokymas, ne tikybos. Tai yra skirtingos sąvokos lietuvių kalba, kitomis kalbomis, ir lenkų, sąvokos yra vienodos. Mūsų parlamentarai padarys tam tikrus pakeitimus ir bus užregistruotas projektas apie privalomą religijos mokymą mokyklose. Religija yra labai plati sąvoka, ten bus mokoma ne tik apie krikščioniškas religijas, kurios dominuoja Lietuvoj, bet ir kitų religijų, ypač monoteistinių, judaizmo, islamo pagrindai“, - sakė V.Tomaševskis.

Seimo posėdžių sekretoriate Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos nariai įregistravo Švietimo įstatymo pataisą, kad „tikybos dalykas yra privalomas pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose“. Šį projektą Seimo TTK įvertino kaip prieštaraujantį Konstitucijai. Ši išvada bus teikiama svarstyti Seimui, ir pats projektas galės būti svarstomas tik tuo atveju, jei Seimas visų Seimo narių balsų dauguma šiai išvadai nepritars.

Šiuo metu moksleiviams iki 14 metų dorinio ugdymo dalyką - tikybą arba etiką - parenka tėvai, o nuo 14 metų jie renkasi patys. Jei būtų priimtos lenkų siūlomos pataisos, teisė rinktis vieną iš privalomo dorinio ugdymo dalykų - tradicinės religinės bendruomenės ar bendrijos tikybą arba etiką - būtų galima tik nuo 14 metų.

Lietuvos Konstitucija teigia, kad „minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma“, o „valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės“. Konstitucijoje teigiama, kad tėvai ir globėjai nevaržomi rūpinasi vaikų ir globotinių religiniu ir doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus, o tikybos mokoma tėvų pageidavimu. „Niekas negali kito asmens versti nei būti verčiamas pasirinkti ar išpažinti kurią nors religiją arba tikėjimą“, - skelbia 26 Konstitucijos straipsnis.

LLRA siūlymą dėl privalomo tikybos mokymo kritiškai įvertino ir Lietuvos katalikų bažnyčios vyskupų konferencija. Jos pirmininkas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius reaguodamas į pataisas išplatino pranešimą, jog Lietuvos katalikų bažnyčia nepritaria, kad šalies mokyklose būtų įvestas privalomas tikybos mokymas.