Tačiau kaip įtarimus įrodysi?

DELFI jau skelbė, kad R. Grigutis nutekino egzamino užduotis Vilniaus Žirmūnų gimnazijos abiturientėms Jovitai Žvinytei ir seserims Simonai bei Skirmantei Rimkutėms. Už tai jis išmestas iš VU, už korepetitoriavimą be licencijos bus baudžiamas administracine tvarka. Minėtos merginos dabar studijas tęsia ISM Vadybos ir ekonomikos universitete.

Žirmūnų gimnazijos direktorius Edmundas Grigaliūnas DELFI sakė apie šį įvykį sužinojęs vasarą. Apie tai jį informavo Nacionalinis egzaminų centras (NEC).

„Čia amoralu, vienareikšmiškai. (…) Tai daryta tendencingai, tikrai to nepalaikau, tai baisu“, – R. Grigučio veiklą įvertino E. Grigaliūnas. Jis neslėpė, kad gauti minėtų merginų šimtukai nustebino jų mokytojas. „Tačiau tai neįrodymai“, – atkreipia dėmesį mokyklos direktorius.

E. Grigaliūnas sako žinantis atvejų, kai mažesnius balus turintys asmenys gauna aukštus įvertinimus. „Mokyklos ir egzaminų vertinimas skiriasi. Per savo ilgą praktiką žinau atvejų, kai vaikai, turėdami 8, gauna 100, ir šįmet viena mergaitė negavo brandos atestato su pagyrimu, tačiau gavo 4 šimtukus. Tiesmukiškai žiūrėti į vertinimą ir į egzamino rezultatus, galvoti, kad tai yra nutekinta – nenorėčiau tuo tikėti. Čia gali būti ir sėkmė“, – svarstė pašnekovas.

Direktorius prisiminė prieš keletą metų kilusį triukšmą, kai buvo nutekintos lietuvių kalbos egzamino užduotys. Tada egzaminą teko perlaikyti. Iki šių metų buvo ramybė. „3 merginos. O kur garantija, kad 3? Gal 10, 20, 30, gal jos dalinosi? Sunku pasakyti. Į rengėjus rinkimės sąžiningus žmones, turime tokių ieškoti. Gal daugiau kontrolės, viešumo turėtų būti. Šiuo konkrečiu atveju esu tiesiog pritrenktas“, – kalbėjo E. Grigaliūnas.

Jis pastebėjo, kad korepetitorius samdo nemaža dalis abiturientų. Tačiau, direktoriaus nuomone, tai ir mados reikalas.

ISM: jos čia pateko per bendrąjį priėmimą

Minėtos abiturientės įstojo į ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą. Pasak ISM studijų dekanės profesorės Viltės Auruškevičienės, šios studentės, kaip ir kiti ISM bakalauro studijų pirmakursiai, į universitetą buvo priimtos Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos organizuojamo bendrojo priėmimo metu pagal geriausiųjų eilę ir konkursinį balą.

„Konkursinis balas arba vieta geriausiųjų eilėje gali pasikeisti, jei yra anuliuojami ar kitaip keičiami egzaminų rezultatai. Šiuo konkrečiu atveju egzaminų rezultatų NEC neanuliavo. Susiklosčius tokiai situacijai, universitetas neturi teisinio pagrindo peržiūrėti priėmimo rezultatus“, – situaciją komentavo V. Auruškevičienė. Vadovaudamasis asmens duomenų apsauga, ISM neatskleidė, ar minėtos merginos už studijas moka savo lėšomis, ar į ISM pateko gavusios studijų stipendijas.

„Šis ir kiti brandos egzaminų organizavimo nesklandumai tik patvirtina, kad turime būti atidesni akademinei etikai, kalbėti apie tai ne tik su moksleiviais ir studentais, bet visais akademinės bendruomenės nariais“, – kalbėjo ISM atstovė.

Ji tvirtina, kad aukšti akademiniai standartai, plagijavimo ir akademinės etikos pažeidimų netoleravimas yra ISM prioritetas ir pagrindinis veiklos principas.