„Pirmomis minutėmis, kai tie vaikai atsidūrė čia, buvo iš tikrųjų nemažai streso, darbuotojai buvo išsigandę, nes tokiems vaikams reikalinga, aš taip manau, kažkokia ypatinga priežiūra. Tai buvo atvežti vaistai, mes gavome iš gydytojo išrašą, aprašymą, kaip tuos vaistus reikia duoti, kada duoti ir mūsų socialiniai darbuotojai, įveikę pirminį stresą, gydo tuos vaikus“, – kalbėjo Švenčionėlių socialinių paslaugų centro direktorius Miroslavas Lazdinis.

Į globos namus atvežtų vaikų mama taip pat serga ŽIV. Iš namų juos teko paimti, nes ten buvo smurtaujama, socialinių įgūdžių stokojanti mama negalėjo tinkamai pasirūpinti vaikais, kurių vienas serga ŽIV, kitas – hepatitu C bei sugirdyti jiems reikiamų vaistų.

Dėl savo ir kitų globotinių sveikatos susirūpinusios socialinių paslaugų centro darbuotojos su sergančiais vaikais bendrauja dėvėdamos pirštines ir apsaugines kaukes, patalpas dezinfekuoja.

Raminti globos namų darbuotojų ir administracijos iš Vilniaus atvyko Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius. Jis pabrėžia, kad sergančių vaikų nereikia specialiai išskirti, o užsikrėsti nuo jų nėra taip lengva.

„Jeigu kalbame apie ŽIV infekuotą asmenį arba asmenį, kuris serga hepatitu, jeigu jis vartoja antivirusinius vaistus, tai virusų koncentracija sumažėja iki laboratoriškai nenustatomo kiekio. Tai reiškia, kad net ir tuo atveju, jeigu mes nesilaikysime universalios higienos priemonės, vis tiek užsikrėtimo tikimybės nebus praktiškai jokios“, – kalbėjo ULAC direktorius Saulius Čaplinskas.

Jo teigimu, tai ne pirmas atvejis, kai į vaikų globos namus patenka ŽIV užsikrėtęs vaikas. ULAC duomenimis, iš viso Lietuvoje virusą nešioja penki nepilnamečiai.