Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) informuoja, kad informacinėje sistemoje jau užsiregistravo daugiau nei 27 tūkst. stojančiųjų, iš jų daugiau nei 20 tūkst. užpildė savo pagrindinio priėmimo prašymo pageidavimus.

„Pernai bendrajame priėmime dalyvavo beveik 35 tūkstančiai stojančiųjų. Tikėtina, kad šiemet šis skaičius sieks 33 tūkstančius. Taigi, jau gauta beveik du trečdaliai stojančiųjų prašymų“, - teigia LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas.

Pagal prašymuose nurodomą pirmą pageidavimą populiariausi tradiciškai yra socialiniai mokslai (40 proc. universitetuose ir 38 proc. kolegijose), toliau pagal populiarumą rikiuojasi biomedicinos mokslai (23 proc. universitetuose ir 27 proc. kolegijose), technologijos mokslai (12 proc. universitetuose ir 24 kolegijose), menai (po 9 proc.), humanitariniai mokslai (8 proc. universitetuose ir 1 proc. kolegijose) ir fiziniai mokslai (taip pat atitinkamai 8 proc. ir 1 proc.).

Universitetinės studijos šiais metais, kaip ir praėjusiaisiais, yra populiaresnės nei koleginės. Stojantieji nurodė 70 612 pageidavimų studijuoti universitetuose ir 43 359 – kolegijose.

LAMA BPO administracija ragina stojančiuosius suskubti pristatyti visus reikalingus dokumentus. Į LAMA BPO duomenų tvarkymo punktus, veikiančius visoje Lietuvoje, brandos atestatą privalo pristatyti tie stojantieji, kurie bendrąjį išsilavinimą įgijo iki 2010 metų. Į LAMA BPO punktus atvykti ir pristatyti dokumentus, pagrindžiančius sporto pasiekimus, kviečiami ir sportininkai: sporto nacionaliniai ir tarptautiniai pasiekimai įskaičiuojami į konkursinius balus stojantiesiems į sporto ir sporto pedagogikos studijų programas. Šiuose punktuose laukiami ir stojantieji, išsilavinimą įgiję užsienio šalių institucijose, baigę tarptautinio bakalaureato diplomo programą, išeivijos ir lietuvių kilmės vaikai, vaikaičiai ir provaikaičiai. Jei jie ne mažiau kaip trejus metus yra gyvenę užsienyje, o atvykę į Lietuvą pradėjo mokytis 8–12 klasėje, prie konkursinio balo pridedamas 1 papildomas balas.

Primenama, kad stojantieji, kurie mokyklą baigė nuo 2010-ųjų, savo brandos atestato duomenis iš Švietimo informacinių technologijų centro turi įkelti patys.

„Tereikia savo prašyme pasirinkti skyrelį „Atestatas ir pažymos“ ir atsidariusiame lange paspausti mygtuką „Įkelti/atnaujinti“. Savo brandos atestatus jau įkėlė 6 690 stojančiųjų, vidurinį išsilavinimą įgijusių po 2010 m. Šių metų abiturientai savo duomenis tokiu pat būdu turės įkelti kai jau turės išduotą brandos atestatą – po liepos 10 d.“, - nurodo bendrojo stojimo organizatoriai.

Bendrojo priėmimo prašymai teikiami ir koreguojami tik internetu LAMA BPO informacinėje sistemoje iki liepos 21 dienos 17 valandos.