Nuo Seimo rūmų žygiuodami į didįjį Vilniaus universiteto kiemą skirtingų fakultetų studentai varžėsi originalumu. Vieni pirmųjų prie Seimo organizuotai atžygiavę VU fizikai negailėjo balsų dar gerokai prieš renginio pradžią. „Fizika – ne rizika, studentės stokit į fiziką!“, – sklido per garsintuvus.

Išradingumu nenusileido ir kitų fakultetų studentai, net niūriausiai nusiteikusius praeivius priversdami nusišypsoti. Prie jaunimo jungėsi ir vyresnio amžiaus praeiviai – vieni pasidžiaugdami, kiti pakalbindami ar pasisakydami, kad ir patiems yra tekę rugsėjo pirmąją iki Didžiojo universiteto kiemo būriu eiti per Vilnių.

Chemijos fakulteto studentai nešėsi ryškiaspalves kolbas, veidus slėpė po dujokaukėmis. Ekonomikos studentai mojavo euro ženklais, o pasirinkusieji filosofiją nešė filosofų portretus.

Žaliais plaukais išsiskyrė Gamtos mokslų fakulteto studentai, triukšmingumu – komunikacijos pirmakursiai ir alumnai. Visus pagydyti pasiryžę būsimieji medikai ir filologai su VU studentais iš kitų kraštų universiteto kieme susivienijo skanduodami Alma Mater, nes, kaip daugybę kartų buvo pakartota eisenoje, „fakultetai atskiri, bet vieningi jie visi“.

Gyvenimas studentiškai: vietoje pietų gėrė kavos

Kaip DELFI sakė pirmakursė Justina, į Vilnių ji atvyko tik vakar, vos spėjo apsižiūrėti bendrabutyje, o šiandien prieš šventę pasivaikščiojo mieste. Vietoje pietų išgėrė kavos. „Studentiškas gyvenimas tik prasideda. Įdomu, kaip viskas bus – smalsu, bet tuo pačiu ir baugu“, – prisipažino mergina.

Žemaičiu prisistatęs Matas sakė, jog net neturėjo minčių važiuoti kur nors kitur mokytis, tik į Vilnių, o geriausia į Vilniaus universitetą. „Tik šiandien galutinai suvokiau, kad mano svajonė išsipildė. Įstojau į valstybės finansuojamą vietą ir dabar tik nuo manęs priklauso, kaip seksis ateityje“, – sakė jaunuolis.

Linkėjo išlikti elitu

Kreipdamasis į naujus Vilniaus universiteto akademinė bendruomenės narius, ministrus ir universiteto kepurėle pasipuošusį Vilniaus merą, laikinasis VU rektorius Jūras Banys sveikino visus su rugsėjo 1-ąja.

„Šios dienos vertė ir prasmė labai simboliška. Vieniems tai naujų darbų, kitiems – savarankiško kelio pradžia. VU kasmet atgimsta, atjaunėja, įgyja naują pagreitį, nes įsilieja didelis jaunų žmonių būrys“, – sakė profesorius, pasidžiaugdamas, jog net pusė geriausiai brandos egzaminus išlaikiusių abiturientų šimtukininkų pasirinko būtent VU.

„Galima sakyti, jog esate elitas, tik reikia tokiu išlikti“, – linkėjo rektorius.

Iškilminga studijų metų pradžios „Initium semestri“ ceremonija tradiciškai surengta universiteto Didžiajame kieme. Koncertavo Vilniaus universiteto akademinis choras „Gaudeamus“, pučiamųjų orkestras „Oktava“.

Per 14 tūkst. studijuos valstybės lėšomis, 12 tūkst. – už savus

DELFI primena, jog Vilniaus universitetas – didžiausia ir seniausia universitetinė mokykla Lietuvoje. Kaip ir ankstesniais metais, VU šiemet pritraukė daugiausia valstybės lėšomis studijuosiančių pirmakursių – 2315. Kauno technologijos universitete valstybės lėšomis studijuos 1430, Vilniaus Gedimino technikos universitete 1233 pirmakursiai.

Vilniaus ir Kauno kolegijose valstybės lėšomis žinių sieks 1630 ir 1395 pirmakursiai. Už mokslą mokančių studentų daugiausiai priėmė Mykolo Romerio universitetas –1417.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenimis, sutartis studijuoti valstybės lėšomis iš viso pasirašė 14 811 asmenų. Už savo pinigus studijuos 12 230 pirmakursių. Pernai studijuoti valstybės lėšomis įstojo 15 413, už savo pinigus mokėsi 12 397 asmenys.

Populiariausia – medicina, ekonomika, teisė

Daugiausiai studentų iš universitetinių programų šiemet pritraukė medicina Lietuvos sveikatos mokslų universitete (303), ekonomika Vilniaus universitete (279) bei teisė Vilniaus universitete (261).

Iš kolegijų programų daugiausiai studentų surinko Transporto logistika Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje (209), miško ūkis Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje (171) ir automobilių techninis eksploatavimas Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje (150).