Vos gavusi tokius grėsmingus signalus, Vaiko teisių apsaugos tarnybos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė metė visus darbus ir išsiruošė į Varėnos rajoną.

Pareigūnę į šį reidą lydėję „Ekstra žinių“ žurnalistai įsitikino – ir „Spenglos” globotiniai, ir jų auklėtojai, ir visi Valkininkų geležinkelio stoties gyvenvietės žmonės gyvena pilietinio karo sąlygomis.

„Ten yra didelė bomba“

Pasitikęs R.Šalaševičiūtę, Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas atsiduso: „Nežinau, kaip reikėtų perimti „Spenglą“! Nes ten yra didelė bomba...“ Kontrolierė linkčiojo: „Mes abu tai žinom, mere...“

Varėnos rajono galva iš savo popierių krūvos ištraukė vienos Valkininkų šeimos skundą: „Mes niekada gyvenime net nesirakindavome, o dabar kirvį prie durų pasidėjome ir budime“.

Meras dėl siautėjančių globos namų auklėtinių padėtį Valkininkų stoties gyvenvietėje apibūdino taip: „Visiems gyventojams – šokas! Žmonės – kovinės parengties“.

Gyvenvietės senbuviai skundžiasi, kad internato vaikų būriai juos užgaulioja, reikalauja pinigų, cigarečių. Suįžūlėję globotiniai vietiniams įprato aiškinti: „Mus gina įstatymas, ir nieko jūs mums nepadarysite!”

Po atakos blynais – mirtinas infarktas

Meras su vaiko teisių kontroliere prisiminė šįmet sausį nuo širdies smūgio mirusį „Pušelės“ vaikų ligoninės vyriausiąjį gydytoją Artūrą Audicką. Šie skandalingieji globos namai ir ligoninė yra įsikūrę po vienu stogu, todėl sveikata nesiskundęs 49 metų gydytojas eikvojo jėgas ir internato vaikų auklėjimui.

Dėl A.Audicko mirties globos namų auklėtinių tiesiogiai niekas nekaltina, bet iki šiol kalbama, jog infarktą gydytojas patyrė naktį po aštraus konflikto dieną, kai vaikai jį apmėtė blynais.

Vertėjo klausyti kontrolierės

Jau penktą kartą į „Spenglą” vykusi kontrolierė R.Šalaševičiūtė priminė, kad kadaise šie globos namai buvo pavyzdiniai: pastatas tobulame gamtos glėbyje (netoli Valkininkų, ant Spenglos upelio kranto), šiltas atsidavęs auklėtojų kolektyvas, sukalbami vaikai.

Viskas apsivertė aukštyn kojom, kai Alytaus apskrities viršininko administracija sumanė „Spenglos” įstaigą ir šimtą asocialių šeimų vaikų sukišti į „Pušelės” korpusus, kur jau veikė tuberkuliozės vaikų ligoninė ir Valkininkų sanatorinė mokykla. „O senasis pastatas pamiškėje, ant upelio kranto, ruošiamas privatizavimui”, – piktinosi R.Šalaševičiūtė. Kontrolierė nuo pat pradžių gulė kryžium, kad reorganizacijos nebūtų.

Atkėlė padaužas iš Alytaus

Dėl numatomo kraustymosi ir reorganizavimo šoktelėjo įtampa.

Dauguma vaikų niekur nenorėjo keltis, sąmyšį kolektyve sukėlė numatomas septynių pedagogų atleidimas. Žibalo į ugnį dar pilstelėjo desantas iš Alytaus – iš ten į „Spenglą” masiškai pradėti perkėlinėti problemiškiausi paaugliai.

„Į „Spenglą“ atvykę vaikai – patys blogiausi. Matyt, Alytuje su jais jau nesusitvarkė“, – tiesai į akis žvelgė meras V.Mikalauskas. „Juos būtina grąžinti į Alytų”, – mintį pratęsė R.Šalaševičiūtė.

Prievartos spąstuose

Prieš pat kraustymąsi padėtimi „Spengloje” domėjosi psichologinė tarnyba „Vaiko namai”. Ir vaikų, ir auklėtojų paprašyta anonimiškai užpildyti anketas apie prievartą globos namuose.

Tarp klausimų buvo tokių: ar teko matyti, kaip buvo grasinama peiliu? Ar yra globos namuose gaujos, kurios dažnai naudoja prievartą prieš kitus? Dauguma vaikų į juos atsakė teigiamai.

Į anketos klausimą, kas jiems nepatinka globos namuose, auklėtiniai neslėpė: vaikai yra mušami, o tualetai ir prausyklos – siaubingi.

Vaikai taip pat atskleidė, kaip reaguoja darbuotojai, jei auklėtiniai nesilaiko nustatytų elgesio taisyklių. Nepilnamečių atsakymai buvo tokie: bara, neduoda valgyti, prilupa, muša, patampo.

Dar vaikai skundėsi, kad auklėtojai juos dažnai kitų akivaizdoje šiurkščiai žemina. Tuo tarpu auklėtojai savo anketose teigė priešingai – kad net už vagystes ir melavimą vaikų neskriaudžia, o tik gražiai su jais pasikalba.

„Tas, kuris yra muštas, muša ir kitus. Be to, bet koks smurtas kenkia psichikai“, – apgailestavo kontrolierė R.Šalaševičiūtė.

Be to, iš anketų paaiškėjo, jog, atvykus vaikams iš Alytaus, „Spengloje“ padaugėjo pabėgimų, muštynių, vaikai tapo piktesni, agresyvesni, ėmė daugiau gerti, rūkyti ir vogti.

Stebėtojams susidaręs vaizdas apie globos namus „Spengla”:

- Gyvenamoji aplinka, pastatas yra avarinės būklės ir nėra tinkami vaikų gyvenimui.

- Patalpos yra šaltos, su išlaužtomis durimis ir sulaužytais baldais, prausyklose išdaužyti langai.

- Po pamokų vaikai lieka be priežiūros, patys prisigalvoja užsiėmimų, pavyzdžiui, nusileidžia iš 3 aukšto žaibolaidžiu.

- Vaikai stengiasi pabėgti iš pamokų, globos namų auklėtojai stengiasi juos nulaikyti pečiu užrėmę duris.

Vaikus perkėlus į patalpas „Pušelėje”, materialinės sąlygos iš dalies pagerėjo, bet vidinės problemos keliskart paaštrėjo. Juolab būtent tiems auklėtojams, kuriuos vaikai vadino geriausiais ir mylimiausiais, pernai teko išeiti iš darbo.

Atvažiuoja ministrė? Daužykime langus!

Šįkart R.Šalaševičiūtė į „Spenglą” vyko drąsiai, nors paprastai šie globos namai nebūna itin svetingi. Neseniai čia lankėsi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Prieš jai atvykstant „Pušelėje” per porą naktų buvo išdaužyti net 48 langų stiklai. Šios riaušės vertinamos kaip globotinių protestas prieš jų perkėlimą čia.

Policija neišsiaiškino, kas tai padarė.

„Gerai, kad manęs dar nepasiuntei”

R.Šalaševičiūtė panoro atskirai susitikti su vaikais, perkeltais iš Alytaus. Tačiau pavyko rasti vos du berniukus. „O kur kiti?“ – nustebo kontrolierė. „Mantas pabėgo, nes gavo į kaulus! Nieko tokio, mes tik gražiai pašnekėjom ir viskas“, – R.Šalaševičiūtei aiškino abu padaužos.

Kontrolierei paklausus, kaip jie gyvena globos įstaigoje, berniukų tonas sušvelnėjo: „Kiekvienas vaikas nori į namus. Namuose – geriausia“.

Netrukus į kambarį užsuko ir 14 metų Edita, pagarsėjusi kaip problemiškiausia auklėtinė. Jos sąskaitoje – jau beveik dešimt pabėgimų.

„Labas, Edita. Aš – Rimantė. Na, tai kas čia tau nepatinka?“ – atvirai pokalbį su paaugle pradėjo Vaiko teisių kontrolierė. „Viskas!“ – atšovė alytiškė. „O žinai, kas būna, kai vaikai nevaikšto į pamokas? Tie vaikai patenka į kolonijas“, – R.Šalaševičiūtės balsas griežtėjo.

Tačiau paauglė atšovė, kad jai tas pats. Kontrolierė dar Editą paauklėjo: „Matosi, kad suaugusio žmogaus negerbi. Gerai, kad manęs dar nepasiuntei!”

Sulaikytų tik spygliuota viela?

Bendraudama su „Spenglos” administracija ir pedagogais, Vaiko teisių kontrolierė R.Šalaševičiūtė jų klausė, kokią jie mato išeitį iš susidariusios padėties: „Reikia kalbėti, kaip išmokti draugiškai gyventi, kaip suvienyti kolektyvą”.

Kūno kultūros mokytojas Edmundas Baltikauskas siūlė elgtis ryžtingai. „O kas, jei sudėtume juos į vieną krūvą ir apribotume jų laisvės teritoriją?” – klausė jis.

R.Šalaševičiūtė mokytoją iškart atvėsino: „Tai – tarptautinių teisės aktų pažeidimas! Teisę riboti vaikui laisvę turi tik teismas”.

E.Baltikauskas įrodinėjo, kad kitaip vaikų pabėgimų nesustabdysi: „Jis pasako – aš išeinu, bėgu. Ir kartoja, kad nelįstume, nevaržytume jo teisių”.

„Ekstra žinių“ žurnalistams vienas mažametis gyrėsi, kad ruošiasi sprukti iš globos namų. Paklaustas, ką pabėgęs valgys, jis įsižeidė: „Ne jūsų reikalas! Aš gausiu!“

Kol nėra lavonų – policija nepadeda

„Net kai du mušasi, mes neturime teisės jų išskirti, nes liksime kalčiausi”, – pareiškė globos namų psichologė Rolanda Šakauskienė. E.Baltikauskas pridūrė, kad tramdant paauglius iš Varėnos policijos pagalbos nesulauksi: „Jei būna triukšmas, skandalas ar muštynės, pareigūnai sako – nieko tokio. Kol nėra lavono – Varėnos policija nevažiuoja”.

Dar viena darbuotoja patvirtino, jog auklėtiniai nesukalbami: „Aš jį į pamoką kviečiau, o jis ir tokį riebų keiksmažodį padainavo...”

Kai kas problemų neįžvelgia

„Geri tie vaikai, aš nežinau...” – pečiais traukiojo dar tik porą mėnesių „Spenglos” auklėtoja dirbanti Marija Ivanauskienė.

„Viskas eina į gera”, – antrino laikinai direktorę pavaduojanti Liucija Jančiukienė.

R.Šalaševičiūtės paklausta, ar tiesa, kad siekiant tvarkos vyresnieji muša mažuosius, L.Jančiukienė tai neigė: „Jei muštų, tikriausiai nebūtų visų šitų problemų”.