„Rugsėjis vos prasidėjo, o mano vaikai, kaip ir pernai, vėl utėlėti”, – prisipažino vilnietis P.T. Ketverių ir septynerių metų atžalas į sostinės senamiestyje esantį darželį vedantis vyras žino, kaip sunku iš plaukų išguiti šiuos parazitus. Pernai jis paklojo ne vieną šimtą litų preparatams, skirtiems utėlėms, o kartu – ir glindoms naikinti. Bet paaiškėjo, kad dauguma tų preparatų, net ir labai brangių, neveiksmingi.

„Praėjusią savaitę išvydęs vaikų galvose utėles, nieko nelaukdamas nudrožiau į artimiausią vaistinę nusipirkti tirpalo, kuris pernai padėjo išnaikinti šiuos parazitus. Bet negavau. Pasirodo, kone visose tinklo vaistinėse jis tuo metu buvo išpirktas. Šiuo metu preparatai nuo utėlių graibstyte graibstomi”, – kalbėjo P.T. Nepavyko jam nupirkti ir tankių šukų, skirtų glindoms iššukuoti, nes ir jos šiuo metu yra viena geidžiamiausių prekių.

Ugdymo įstaigų darbuotojai, negavę tėvų sutikimo, neturi teisės patikrinti vaikų galvų net ir tuomet, kai jie akivaizdžiai neatsigina niežulio. Juo labiau be tėvų sutikimo jie negali pasikviesti visuomenės sveikatos specialistų. „Matyt, vaikų darželiai ir mokyklos dangsto problemą, nes bijo nemalonės. Mūsų vaikų grupėje taip pat niekas nė neprasitarė apie utėles. Matyt, laukiama, kol tėvai susipras ir jas išnaikins, o užkrato banga atslūgs”, – svarstė P.T.

„Sergamumas utėlėtumu daug didesnis, nei būta prieš keletą metų. Anksčiau vaikai ir darželiuose, ir mokyklose būdavo patikrinami, ar neturi parazitų. Dabar niekas to nedaro, nes esą būtų pažeistos žmogaus teisės”, – kalbėjo Vilniaus Centro poliklinikos Vaikų skyriaus vedėja Laimutė Šumskienė.