Likusių 4,5 mln. litų, reikalingų pirmos pakopos medicinos studijas baigusių studentų nemokamai rezidentūrai, viceministrės teigimu, rasti ministerijos ar valstybės biuždete nesitikima, todėl deramasi su rezidentus rengiančiais Vilniaus bei Sveikatos mokslų universitetais, kad jie nuleistų studijų kainas.

"Mes tikrai kol kas susišnekame ir iki savaitės pabaigos tikimės gauti jų išvadas ir pasiūlymus", - pirmadienį BNS sakė viceministrė.

Ji pasakojo, kad suplanuoto rezidentų finansavimo padidinti iš valstybės biudžeto ministerija nebesitiki.

"Kalbantis ir derantis su Finansų ministerija ir šiaip Vyriausybės kontekste tapo aišku, kad jokių papildomų pinigų nebus, nes valstybė neišlaidaus. Tų papildomų 10 mln. litų rezidentams negavome, bet iš Švietimo ir mokslo ministerijos programų perskirstymo mes papildomai 5,5 mln. litų radome", - pasakojo N.Putinaitė.

Jos teigimu, skaičius, kiek šiemet bus priimta rezidentų, Vyriausybė patikslins tik grįžusi iš atostogų, tačiau jaunieji medikai savo situaciją turėtų žinoti anksčiau.

"Jeigu mes susitarsime su aukštosiomis mokyklomis, tai rezidentai žinos, ar yra finansuojami. Vienas dalykas yra faktinis sutarimas, kitas dalykas yra teisinis įforminimas", - pabrėžė viceministrė.

Vyriausybė liepos viduryje patvirtino 30 proc. mažesnį finansavimą rezidentūros studijoms nei žadėta metų pradžioje.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos parengtą ir Ministrų kabineto patvirtintą nutarimą, į valstybės finansuojamas vietas numatoma priimti 274 medicinos, 18 odontologijos ir 10 veterinarinės medicinos rezidentų.

Anksčiau buvo numatyta, kad valstybė finansuos ne 302, o 431 rezidentūros pirmakursių vietą, bet ministerijai padidinus rezidentų rengimo įkainius, tam pritrūko lėšų.

Rezidentūra yra antrosios pakopos universitetinės studijos, skirtos medicinos studijas baigusiems asmenims rengti medicinos praktikai.