uvo numatyta, kad stojantiems į socialinius, biomedicinos, fizinius ir technologijos mokslus matematikos egzaminą turės išlaikyti ne žemesniu kaip pagrindiniu lygiu (įvertinimas 36-85 balai). Tik humanitariniams mokslams nustatytas patenkinamas išlaikymo lygis (ne mažiau kaip 16 balų). Stojantiems į menų studijas jo laikyti nereikia.

Išanalizavus 2015 metų priėmimo duomenis buvo priimtas sprendimas sušvelninti matematikos brandos egzamino išlaikymo kartelę paliekant tik reikalavimą išlaikyti šį egzaminą patenkinamu lygiu - surinkti 16 balų iš 100 galimų. Tai įtvirtinta 2015 m. rugpjūtį pasirašytame švietimo ir mokslo ministrės įsakyme. Šis sprendimas buvo suderintas su aukštųjų mokyklų, NEC, studentų, mokinių atstovais. Visi jam pritarė.

Matematikos brandos egzaminą gali išlaikyti ir mokiniai, besimokantys matematiką bendruoju kursu, nes 40 proc. užduoties taškų sudaro bendrojo kurso uždaviniai, kurių dalis (16 proc. užduoties taškų) atitinka matematikos brandos egzamino programos minimalius reikalavimus.

Egzaminas savo struktūra, trukme, reikalavimais tikrinamiems mokinių gebėjimams nesiskirs nuo 2015 metų egzamino.

Egzaminas truks tris valandas, jame bus trys struktūrinės dalys - pirmojoje reikės pasirinkti teisingą atsakymą iš kelių pateiktų, antrojoje dalyje reikės parašyti teisingą atsakymą, o trečiojoje dalyje bus vertinamas uždavinių sprendimas ir atsakymas.

Švietimo ir mokslo ministerija, reaguodama į Lietuvos mokinių parlamento išsakytą nerimą dėl prastų projekto „Egzaminatorius.lt" vykdyto bandomojo egzamino rezultatų atkreipia dėmesį, kad tai privati iniciatyva, o parengta užduotis pagal savo atlikimo pobūdį neatitinka realios situacijos matematikos egzamino metu. Mokytojų nuomone, buvo mokinių, labai neatsakingai atlikusių minėtas užduotis, todėl gautais rezultatais remtis prognozuojant būsimus egzamino rezultatus rizikinga.

Nacionalinis egzaminų centras yra gavęs Dr. Dainiaus Dzindzalietos (VU, Matematikos ir informatikos institutas) nuomonę apie tai, kad registracija į Egzaminatorius.lt organizuotą bandomąjį egzaminą buvo nekorektiška - bet koks išorinis asmuo galėjo užsiregistruoti kaip 12 klasės mokinys ir priskirti save bet kuriai ugdymo įstaigai. O paskui iš šių duomenų buvo skelbiama apibendrinta išvada apie mokinių pasirengimą laikyti matematikos egzaminą, reitinguojamos mokyklos. Dr. D. Dzindzalieta savo komentare teigia, kad kai kurių pateiktų užduočių kokybė yra prasta, atskirų uždavinių priskyrimas pagal tematiką nėra tikslus.

Nacionalinis egzaminų centras kasmet sausio-vasario mėn. skelbia matematikos ir kitų mokomųjų dalykų egzaminų užduotis, kurias mokyklos gali išmėginti kaip bandomąsias egzamino užduotis (http://www.nec.lt/441/).

2013-2015 metais matematikos valstybinį brandos egzaminą rinkosi panašus mokinių skaičius. 2013 metais jį rinkosi laikyti 15 973 mokiniai (39,95 proc. visų mokinių, pasirinkusių laikyti brandos egzaminus), 2014 metais atitinkamai 16 538 mokiniai (42,89 proc.), o 2015 metais - 15 290 (41,02 proc.). 2016 m. matematikos egzaminą ketina laikyti 18 781 mokiniai (55,71 proc.).