Nufilmuoti vaizdai, kuriuose matomos ne tik nepilnamečių moksleivių patyčios prieš mokytoją, bet ir fizinis smurtas prieš ją, vėlų ketvirtadienio vakarą buvo išplatinti socialiniame tinkle „Facebook“. Šįryt įrašai buvo ištrinti. Kilusiu skandalu susidomėjo šalies žiniasklaida, situaciją aiškinasi policija.

Penktadienį pamokoje dalyvavusi septintokė, mokinių tarybos pirmininkė feisbuke pateikė kitokią įvykių versiją. Mokinė, kurios vardas ir pavardė redakcijai žinomi, DELFI leido pacituoti savo įrašą:

„Aš esu Kuršėnų Daugėlių pagrindinės mokyklos septintokė. Taip taip, iš tos pačios taip garsiai nuskambėjusios klasės, kurios elgesį dabar aptarinėja visa Lietuva. Ir man pabodo matyti komentarus, kokie mes esame monstrai, gyvuliai, ir kaip mūsų karta „tai jau išvis nudegradėjusi“. Jaučiu pareigą netylėti. Aš noriu pasakyti tiesą.

Muzikos pamokose niekuomet netrūkdavo problemų. Čia garsiai liedavosi įžeidinėjimai, o neretai pasitaikydavo net smurto. Teisybės dėlei reikėtų paminėti, jog ne tik iš mokinių pusės. Aktyviai „kovose“ dalyvaudavo ir mokytoja. Kai bendraklasė nusidažė plaukus, įėjusi į klasę pedagogė tarė: „Ko čia sėdi kaip durnė rožiniais plaukais?“. Vėliau pasiūlė ir striptizą, turint tokią išvaizdą, šokt. O apkūniam, tuo metu ant mokyklinės kėdės įsitaisiusiam klasės draugui atsigręžus į kitą vaikinuką, pasakė: „Storuli, ko čia nusisukęs, ar jau toks storas, kad nebetelpi suole?“. Ne vieną kartą buvo įspirta, siekiant pataisyti mokinių laikyseną, ne sykį mokiniai buvo jėga pasodinti į suolą. Ir dar daugiau incidentų įvykę, visų jau nebepamename, nes tokie įvykiai nutinka kiekvieną ketvirtadienį, kiekvieną muzikos pamoką.

Jeigu klausiate, „Kodėl tylėjote?“, atsakau – netylėjome. Prieš kelias savaites pirmąkart apie mokytojos elgesį prasitarėme auklėtojai. Tiesą sakant, buvome šiek tiek išsigandę. O trečiadienio klasės valandėlės metu (garsiosios pamokos išvakarėse), galutinai nusprendėme, jog, jei dar kartą kas nors nutiks, būtinai eisime pas direktorių. Tik kad tokios galimybės netekome, mat šiandien pats direktorius apsilankė pas mus.

Labai gaila, jog negalėjote būti toje sujungtoje pamokoje, mat nežinote, kad trys sekundės prieš hiperkinezinį sutrikimą turinčiai devintokei nustumiant mokytoją, pati moteris lygiai taip pat pasielgė su mano bendraklasiu, kurį vaizdo įraše galime matyti judant kameros link.

Be šio moksleivio, tų 45 min. metu pedagogė sudavė ir dar vienam bendraklasiui, kuris dėl patirto streso bei to, kokią nuomonę visuomenė susidarė apie mus („gyvulius“), patyrė sunkų astmos priepuolį.

Ir ne, aš nesakau, kad esame nekalti. Tačiau negalima pateisinti tokio mokytojos elgesio. Mes nenorime būti monstrais, gyvuliais ir degradais. Nenorime būti smurto ir patyčių aukomis. Tuo labiau, jei to kaltininkai yra žmonės, turintys mums būti pavyzdžiais“.

Mokytoja mąsto, ką daryti toliau

Per 20 metų mokytojaujanti muzikos mokytoja Rasma Veličkienė DELFI sakė feisbuko neturinti ir apie moksleivės pareiškimą negirdėjusi.

„To, kas dabar vysta feisbuke, negalima priimti už rimtą pinigą. Visokių būna dalykų, tai buvo neadekvatus mokinės elgesys, provokacija, gal dabar ta klasė šiek tiek užėmusi gynybinę poziciją, nors mokinių šiais laikais niekas ir nekaltina, mokiniai bet kuriuo atveju yra nekalti“, – kalbėjo R. Veličkienė.

Jos teigimu, kaltinimai turėtų būti pagrįsti. Ji nesupranta, kodėl dabar pilasi priekaištai, nors anksčiau jokių konfliktinių situacijų, tėvų skundų neužfiksuota.

„Sunkiai įsivaizduoju. Dabar yra apmąstymų laikas, ką reikės daryti toliau“, – klausiama, kaip įsivaizduoja tolesnį darbą, sakė R. Veličkienė.

Aiškinsis, kodėl mokytoja nesuvaldė konflikto

Mokyklos direktorius Raimundas Keliuotis DELFI sakė matęs septintokės įrašą feisbuke.

„Žinau šią nuomonę, bendravau su mokiniais, galiu jus patikinti, kad iki šios dienos jokių oficialių nusiskundimų, raštiškų pareiškimų dėl minėtos mokytojos nebuvo. Vaikai kada dabar viešojoje erdvėje kalba – taip, jie man šiandien išsakė kai kurias pretenzijas, šiandien aš su jais bandžiau kalbėtis, kodėl nebuvo galima ateiti anksčiau ir spręsti problemą“, – kalbėjo R. Keliuotis.

Direktorius primena, kad dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, situaciją tirs ir savivaldybės sudaryta komisija. „Bet kokiu atveju, imsimės pačių griežčiausių ir atsakingų priemonių, aš, kaip mokyklos vadovas, siūlysiu ne tiek ieškoti kaltų, kiek imtis priemonių, kad ateityje tokių atvejų nebūtų“, – sakė R. Keliuotis.

Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, R. Keliuotis į detales leistis nenorėjo. „Bet kuriuo atveju, jei kyla konfliktas, jį reikia bandyti suvaldyti, mokytojai to padaryti nepavyko, pabandysime išsiaiškinti, kodėl taip kilo ir kodėl nepavyko“, – teigė direktorius.

R. Keliuotis taip pat sakė bendravęs su vaizdo įrašą feisbuke patalpinusia mama. Sutarta, kad problema bet kuriuo atveju turės būti išspręsta viduje – per atstumą gaisro niekas negesina.