„Kai domėjomės sąlygomis, mums žadėjo, kad grupėje, kaip ir kituose privačiuose darželiuose, bus daugiausiai 8 vaikai, tačiau dabar dvi auklėtojos ir šeimininkėlė vienoje patalpoje prižiūri apie 30, o maniežų miegui pakanka tik trečdaliui. Kaip sakė auklėtojos, kitus jos priverstos migdyti tiesiog ant grindų“, - piktinosi nuo gegužės 1,8 metų amžiaus vaiką į „Žemuogių pievą” vedusi vilnietė A. Kirkliauskienė.

Moters teigimu, į valgiaraštį surašytas maistas - geras. Tačiau realybėje yra kitaip. „Vaikai amžinai nepavalgę, maistas - siaubingas. Auklėtojos pačios gailėdamos vaikų neša jiems iš namų obuolių, agurkų”, - piktinosi vilnietė.

Pasak A. Kirkliauskienės, antradienį grupė tėvų aptarė situaciją susirinkime ir nutarė darželį skųsti Visuomenės sveikatos centrui, o sumokėtus pinigus iš direktorės išsireikalauti per teismą.

Darželis įsikūręs privataus namo antrame aukšte, tačiau ten - baisu: smirda, nevėdinta, vaikams sauskelnės nekeičiamos, užpakaliai nušutę”, - kritikos negailėjo vilnietė, su kitais tėvais nusprendusi atsiimti savo vaikus iš „Žemuogių pievos” ir ieškoti kitos ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Direktorė: už 700 litų stebuklų nenupirksi

Darželio vedėjos Daivos Karčiauskienės teigimu, už vaiko priežiūrą per mėnesį iš tėvelių imant po 700 stebuklų nenupirksi, o įtikti visiems tėveliams yra labai sunku.

„Mūsų darželis ekologiškas. Pirkome maistą iš ūkininkų, bet ne visus tėvelius tai tenkino, todėl svarstėm galimybę užsakinėti iš įmonės“, - sakė darželio vadovė, pridurdama, kad visada stengiasi įsiklausyti į tėvų pageidavimus.

D. Karčiauskienė neneigė, jog kurį laiką vaikai buvo maitinami užpilamais makaronais ir košėmis, tačiau pabrėžė, jog apie tai tėvai buvo informuoti, „tik viena atostogavusi mama gal ne“.

Lovų stygius, pasak darželio vedėjos, yra reali problema. Tačiau jos sprendimas neva užstrigo dėl tiekėjų kaltės. „Seniai tos lovelės užsakytos, bet mums neatveža. Galvojom stabdyti kokiam mėnesiui darželio veiklą, kol ši problema bus išspręsta, tačiau pasikalbėję su tėvais šios minties atsisakėme“, - sakė darželio vadovė.

D. Karčiauskienė supranta, kad pasitikėjimas privačių darželių veikloje - esminis dalykas. Todėl ji sakė apgailestaujanti dėl susidariusios padėtis.

„Mes patalpas nuomojamės. Turim gražų kiemą, savininkas galvoja pritaikyti darželiui ir pirmą aukštą“, - sakė darželio plėtrą planuojanti vaikų dinos priežiūros centro vadovė. Tačiau priekaištus, kad žadėjo tėvams mažas grupes atmetė.

D. Karčiauskienės žodžiais, gaunant 700 litų mėnesinį mokestį už vaiką išlaikyti mažas grupes neapsimoka. „Be to, sutartyse su tėveliais vaikų skaičius grupėse nebuvo nurodytas”, - sakė “Žemuogių pievos” šeimininkė.

Veikla sustabdyta

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) trečiadienio vakarą pranešė, kad dėl grubių pažeidimų ir neteisėtos veiklos sustabdyta šio vaikų priežiūros centro veikla.

VMVT praneša, kad apie neteisėtai, be privalomo maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo veikiantį vaikų priežiūros centrą pranešė šios įstaigos veikla nepatenkintas vartotojas. Į privačiame name įsikūrusį vaikų priežiūros centrą nuvykę Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai pripažino, kad vartotojo skunde nurodyta informacija pasitvirtino. Patikrinimo metu atsakingi centro atstovai negalėjo pateikti vaikų maitinimo valgiaraščių ar paaiškinti taikomo vaikų maitinimo režimo, maisto asortimento, neturėjo ir pietums atvežtų patiekalų gavimo dokumentų.

„Atsižvelgus į nustatytus pažeidimus, VŠĮ „Žemuogėlių pieva“ vaikų priežiūros centro veikla sustabdyta. Atsakingi asmenys supažindinti su maitinimo organizavimo ikimokyklinėse ir bendrojo lavinimo įstaigose reikalavimais, jiems nurodyta kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą dėl veiklos įteisinimo“, - rašoma VMVT pranešime.