Miesto meras Remigijus Šimašius pranešė, kad savivaldybė jau kreipėsi į prokuratūrą dėl galimai turtą pasisavinusios ir su tėvų bendruomene jau kurį laiką konfliktuojančios Užupio Petro Vileišio progimnazijos direktorės Danutės Kazakevičienės veiksmų.

Savo ruožtu Tėvų komitetui priklausantys progminazijos bendruomenės nariai išplatino ir viešą pranešimą, kuriuo išdėstę esą kylančias problemas.

Įtariama pasisavinusi mokyklos labdaros fondo lėšas

„Po situacijos su „Laisvės“ gimnazija dažnas Jūsų klausia manęs, kaip bus su Petro Vileišio progimnazija, kurioje irgi netrūksta dėmesio vertų istorijų (tarp jų – ir keisti finansiniai sprendimai, ir abuojus požiūris į patyčių problemą), o vadovės reakcija – šalta, gynybinė, atsiribojanti. Atsakau. Elgsiuosi lygiai taip pat – neleisiu, kad puikių Vilniaus mokyklų ir gerų jų vadovų reputaciją terštų nepateisinami atvejai, netoleruosiu negerovių, neveiklumo ir, galbūt net korupcijos“, – feisbuke rašė R. Šimašius.

Jo teigimu, paaiškėjo, kad iš mokyklos įsteigto labdaros fondo per keletą pastarųjų metų buvo padaryta lėšų pervedimų į mokyklos direktorės sąskaitą banke.

„Tikiu, kad teisėsauga išsiaiškins, o mes galėsime priimti atitinkamus sprendimus“, – rašė meras.

Pradėjus auditą išėjo atostogų

Aptariamos progimnazijos tėvų komiteto pranešime spaudai teigiama, kad direktorė esą trukdė sudaryti Mokyklos tarybą.

„2016 lapkričio 15 dieną Tėvų komitetas raštu kreipėsi į progimnazijos administraciją bei jos steigėją Vilniaus miesto savivaldybę, prašydamas užtikrinti tikros savivaldos funkcionavimą, surengiant skaidrius moksleivių ir mokytojų atstovų rinkimus į Mokyklos tarybą, taip pat pateikti su progimnazija susijusio labdaros fondo ataskaitas bei kitą finansinę informaciją.

Lapkričio 16 dieną naujosios Mokyklos tarybos posėdis įvyko. Jame mokytojų trečią kartą buvo paprašyta pateikti mokyklos mokytojų tarybos sprendimą, kuriuo būtų patvirtinta, kad naujai išrinkti mokytojų atstovai į Mokyklos tarybą yra teisėti. Tačiau dokumentai pateikti nebuvo. Kitą dieną direktorė D. Kazakevičienė viešai pateikė informaciją, kad senosios tarybos mokytojų atstovai buvo išrinkti 2006 metų spalio mėnesį.

Lapkričio 20 dieną Tėvų komitetas dar sykį kreipėsi į progimnazijos administraciją bei jos steigėją Vilniaus miesto savivaldybę dėl P. Vileišio mokyklos administracijos veiklos. Buvo dar kartą paprašyta viešai pateikti tėvams rūpimą informaciją. Po šio rašto Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo skubų vidaus auditą, o direktorė D. Kazakevičienė išėjo atostogų“, – rašo tėvai.

Mano, kad buvo manipuliuojama vieno žmogaus tapatybe

Jų teigimu, gruodžio 2 dieną įvykusio posėdžio metu mokytoja A.B. pristatė kaip paskirta P. Vileišio progimnazijos labdaros fondo vadovė.

„Vadove Registrų centre ji buvo registruota be jos pačios žinios, banko sąskaitos ji nevaldė, buhalterinės apskaitos neorganizavo. Visa tai, galima manyti, atlikdavo direktorė D. Kazakevičienė. Prie banko ji jungdavosi per kito asmens paskyrą. A.B. pateikė dokumentų ir raštiškų liudijimų Mokyklos tarybos pirmininkui ir Vilniaus savivaldybės auditorei“, – aiškinama pranešime spaudai.

Tėvų komiteto atstovų teigimu, direktorės veiksmai labdaros fonde nėra savivaldybės audito ar, juo labiau, Mokyklos tarybos kontrolės kompetencija, tuo turėtų domėtis teisėsaugos institucijos.

„Mūsų manymu, tai manipuliavimas vieno žmogaus tapatybe siekiant užvaldyti juridinio asmens valdymą, o galimai kito asmens tapatybe atlikti banko operacijas, pervesti lėšas fiziniams ir juridiniams asmenims, nenurodant paskirties ir pirminių buhalterinių dokumentų“, – teigiama pranešime.

Vienerių metų fondo įplaukos esą yra apie 8-10 tūkst. eurų, fondo veikla pradėta 2002 metais.

Galimai disponavo neteisėtai gauta informacija

„2016 metų lapkričio 27 dieną direktorė D. Kazakevičienė kartu su administracijos atstovais bandė paskirti šio fondo revizore mokytoją C.D., kuri, anot jos raštiško liudijimo, nesuvokdama pasirašė ant jai pateiktų įvairių dokumentų“, – rašoma aiškinant, kad ši informacija buvo pristatyta Tėvų komitetui.

Buvo nutarta kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl galimai neteisėtų direktorės D. Kazakevičienės ir su ja susijusių asmenų veiksmų ir viešojo interesų, apsaugant ir atgaunant fondo lėšas, gynimo.

„Paaiškėjo, kad pastaruosius kelerius metus progimnazijos direktorė D. Kazakevičienė, bendraudama su tėvais ir mokytojais, disponavo galimai neteisėtai iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) gauta asmenų informacija apie jų GPM deklaracijas, skiriant 0,5-2% fondo (ne progimnazijos) naudai. Buvo tikrinama ar tikrai yra paskirta/nepaskirta GPM % deklaracijose ir tuo remiantis buvo daromas poveikis asmenims tai atlikti“, – taip pat aiškina tėvai.

Jų žiniomis, šie duomenys galėjo būti gaunami iš progimnazijos direktorės dukros, kuri dirba VMI.

Problemų – ir daugiau?

Tėvų komiteto atstovų teigimu, konfliktų kyla ir dėl progimnazijai priklausančios teritorijos. Esą šiuo metu su progimnazijos administracija teisiniuose ginčuose dėl darbo santykių bylinėjasi ir bent dvi savo poziciją ginti išdrįsusios mokytojos. Tuose ginčuose esą taip išskirtas epizodas dėl dokumentų klastojimo.

Tėvai skundžiasi ir kad profesinė sąjunga mokykloje yra ignoruojama, nepripažįstama kaip socialinis partneris. Esą ir mokytojai, turintys savo nuomonę, ilgainiui išgujami iš mokyklos, mažinant jiems darbo krūvį, neleidžiant atestuotis. Patyčios, jų teigimu, dažnos ir tarp vaikų.

„Visa tai lemia prastėjantį mokyklos vidaus klimatą, kas atsilieps ilgainiui švietimo ir ugdymo kokybei“, – įsitikinę tėvai.

Pripažino padariusi klaidų

Savo ruožtu pati D. Kazakevičienė DELFI pripažino, kad organizuodama labdaros fondo veiklą ji „kai ko nežinojo“.

„Supratome, kad viskas tvarkoje, jei turime labdaros fondą ir tvarkydami, suvesdami sąskaitas, ką išleidžiame, padengiame, suvedame visus rezultatus, kiek pinigų išleista, į interneto puslapį. Tuo labiau, kad visos sąskaitos buvo teikiamos biudžetinei įstaigai, kur atitinkamai prekės inventorizuojamos. Bet kad reikia Registrų centrui pristatyti, mes to nežinojome. Dabar esame pasisamdę finansininkų grupę, kurie sėdi ir tvarko visus mūsų popierius, sąskaitas, žiūri, kur ūkinė dalis, kur kita. Kai tai baigs, galėsime matyti ir kalbėti, kaip yra“, – susidariusią situaciją apibūdino direktorė.

Ji patvirtino ir tai, kad lėšos keliaudavo ir į/iš labdaros fondo į jos asmeninę sąskaitą. Tą D. Kazakevičienė aiškino tuo, kad progimnazijos labui leisdavo ir asmeninius pinigus.

„Reikia kartais ir pirkinių, ir ką, apmokėti skolas, nes į jas „įlįsdavome“, kai, pavyzdžiui, tvoras statėme, manėme, kad gausime lėšų, bet jų negavome. Tačiau sutartis buvo sudaryta, apmokėti reikia, o iš ko? Na, tai direktorė iš savo pinigų padengė“, – pasakojo ji.

Kaltinimus vadina pramanais

Direktorės teigimu, labdaros fondas buvo remiamas tėvų ir kitų pavienių asmenų lėšomis. D. Kazakevičienė patvirtino, kad fondui vadovavo ne ji pati, o kiti asmenys.

„Sutikusi būti fondo vadove, iš karto atsisakė apsiimti kuruoti ir finansinius reikalus. Sakė, gal aš geriau žinau, nors irgi geriau nežinojau. Gal ir galėjau pati būti fondo vadove, tačiau paprasčiausiai nenorėjau“, – tikino pašnekovė.

Tačiau kritiką dėl esą neteisėtai gautų duomenų iš VMI D. Kazakevičienė vadina pramanais.

„Sakau, kad tai yra visiškai nerealu, išgalvota ir daug kas čia išgalvota. Pastaruoju metu progimnazijoje daug pasakų, intrigų, šantažų, šmeižto ir viso kito. Nedarysiu prielaidų, pamatysime toliau, kaip viskas klostysis, bet nesuprasi kartais, kaip, kas ir dėl ko. Matyti, kad ne vienoje mokykloje vyksta panašūs dalykai, direktoriai išeina ar savo noru, ar ne. Spaudimas vyksta ne vienoje mokykloje. Gal čia tokia direktorių kaitos politika vykdoma?“, – įtarė progimnazijos vadovė.

Pastebi gyvenanti apkalbų ir išgalvotų istorijų liūne

Tuo metu išėjimą atostogauti, kai buvo pradėtas auditas, D. Kazakevičienė aiškina sutapimu. Jos teigimu, aptariama kelionė buvo suplanuota prieš pusmetį.

Netiesa, jos teigimu, ir kad Mokinių tarybai esą buvo trukdoma įsikurti.

„Mes dabar gyvename kažkokiame apkalbų ir išgalvotų istorijų liūne“, – tokius kaltinimus komentavo ji.

D. Kazakevičienė neigė ir konfliktus dėl teritorijos paskirstymo. Direktorė svarstė, kad gal ir kokia tėvelių grupė yra suinteresuota, kėsinasi į žemę.

„Anksčiau tai buvo rusų mokykla, dabar tapo lietuvių, tačiau kitimo metu buvo „labai gražiai“ nurėžta teritorijos mokyklos“, – kad tai ne pirmas kartas, aiškino ji.

Neigia konfliktus su mokytojais

Pasak direktorės, dėl darbo santykių šiuo metu bylinėjamasi tik su viena mokytoja, kuri pavadavo kolegę, išėjusią vaikų auginimo atostogų, o jai grįžus buvo atleista.

„Darbo inspekcija patvirtino, kad atleidimas teisėtas, nes ji buvo priimta laikinai. Pirmasis teismas ieškinį atmetė, priteisė jai apmokėti išvadas advokatui, tačiau ji padavė skundą Lietuvos apeliaciniam teismui“, – pasakojo D. Kazakevičienė.

Pašnekovė neigė, kad mokykloje tvyro nepalanki atmosfera – ujami mokytojai, tarp vaikų paplitusios patyčios.

„Ne vienas mokytojas tariasi, gavęs pasiūlymą, ar eiti į gimnaziją, kur geresnės sąlygos ir vaikai vyresni, gal motyvacija kitokia, tačiau vis tiek pasilieka pas mus, nes čia mikroklimatas geras, šilti santykiai, malonus bendravimas“, – tikino progimnazijos vadovė.

Tikisi supratimo

Šiuo metu ji aiškino tiesiog laukianti tyrimo išvadų. Tačiau pati D. Kazakevičienė nemano, kad buvo padaryta didelių klaidų.

„Pripažįstu, kad daug ko nežinome. Nesame nei ekonomistai, nei finansininkai, tokių reikalų mes neišmanome. Mes, mokytojai, kurie kartais pakliūva į tokia situacijas, kai tenka daryti ir tai, kas nepriklauso. Reikėtų ir paaiškinimo, kad būtų kažkas, kas patartų“, – supratimo prašė direktorė.

Pasak pašnekovės, šiuo atveju ji lyg ir norėjo padaryti geriau, tačiau suplanuoto rezultato pasiekti, matyti, nepavyko.