L. Tamulaitienė BNS pripažino, kad pati surašė raštą policijai, prašydama surengti prevencinę priemonę – patikrinti jos vadovaujamos gimnazijos patalpas, ar jose nėra narkotikų.

„Aš manau, kad viešumas turėtų padėti. Dažnai mokyklose taip būdavo, kad reikia nuslėpti, reikia neviešinti, nesakyti. Visi mes to viešumo šiek tiek bijom, nes konkuruojam dėl mokinių, dėl įvaizdžių, dėl vardų. Ko gero, verta kalbėti atviromis lūpomis, kad tokia problema yra, kad ji egzistuoja, ir, kad mes visi susitelkę, ją galim įveikti. Jeigu tėvai žinos, kad tokių grėsmių yra, gal jie atidžiau pažiūrės, kaip elgiasi jų vaikai – kokia jų elgsena, kokie pomėgiai. Jeigu mes žinosim, atidžiau žiūrėsim, jeigu policija pastebės, tai galim greičiau pastebėti. Atvirumas galėtų padėti“, – mano gimnazijos vadovė.

Trečiadienį mokykloje vykusio prevencinio renginio metu buvo demonstruojama, kaip specialiai apmokytas tarnybinis šuo Volfas ieško narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Buvo patikrintos vienuoliktokų ir dešimtokų klasės, rūbinė, koridoriuje esančios spintelės.

„Pažeidimų nenustatyta. Narkotinių ar psichotropinių medžiagų šioje ugdymo įstaigoje nerasta“, – rašoma Šiaulių apskrities policijos pranešime. Policija taip pat pažymi, kad su vadove nutarta, kad tokios ir panašios prevencinės priemonės bus vykdomos ir toliau.

L. Tamulaitienė sakė, kad vadovaudama Stasio Šalkauskio gimnazijai nepastebėjo, kad kokie nors gimnazistai būtų vartoję kvaišalų ar būtų sulaikyti su narkotikais susijusių nusikaltimų. Tačiau su kvaišalų problema buvo susidūrusi dirbdama kitose mokymo įstaigose.

„Mes turim įvertinti, kad iš tikrųjų kvaišalai plinta ir atsiranda naujos formos. Pati neseniai klausiau paskaitą apie naujus narkotikus. Tiesiog manau, kad tokios prevencinės priemonės tai ir yra prevencija. Jeigu kažkas ir galvotų apie kažkokius tokius dalykus, ko gero tai galėtų pristabdyti, jeigu žinotų mokiniai ir tėvai, kad nuolat vyksta patikrinimai. Prevencija yra žymiai svarbiau, nei pasekmių „gesinimas“. Džiaugiuosi, kad pas mus vyko akcija ir pas mus nieko blogo nerado“, – apie bendradarbiavimą su policija BNS sakė gimnazijos direktorė.

L. Tamulaitienė sakė, kad anksčiau dirbdama kitose mokslo įstaigose yra mačiusi apsvaigusių mokinių. Kai kada tėvai neigdavo, kad vaikai vartojo kvaišalus ir ragino pedagogus nešmeižti jų vaikų. Tačiau ne vienam vaikui buvo padėta, kai jis pagalbos sulaukė laiku.

S. Šalkauskio gimnazijoje šiuo metu mokosi 530 moksleivių.

Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai šią savaitę buvo nuvykę į dvi Šiaulių miesto mokyklas.

Bendruomenės pareigūnai taip pat apsilankė ir Dainų progimnazijoje. Aštuntokams buvo surengta paskaita apie vaikų bei mokinių teises ir pareigas. Su mokiniais kalbėta apie viešosios tvarkos pažeidimus ir kitus atvejus, kai nepilnamečiai arba jų tėvai gali būti patraukti atsakomybėn.

Kurs elektroninio pašto adresą pranešimams apie narkotikus

Gegužę Šiauliuose vyko ir daugiau prevencinių renginių. Gegužės 4 dieną Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariate rinkosi miesto gimnazijų ir progimnazijų socialiniai pedagogai bei direktoriai. Čia juos pakvietė bendruomenės pareigūnai, palaikę Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos iniciatyvą ir surengę konferenciją „Be narkotikų saugiau“.

Policija teigia, kad narkotikų paplitimas tarp jaunimo ir jų vartojimas tampa vis opesne problema, tai gana seniai palietė ir ugdymo įstaigas.

„Mokyklų administracijos atstovai turėtų suprasti, kad vieni jie su šia problema nesusitvarkys, todėl ją reikia viešinti ir į pagalbą drąsiai kviestis policijos pareigūnus. Narkotikai, remiantis statistika, paliečia visas mokyklas, todėl viešoje erdvėje pasklidusi informacija, kad mokymo įstaigoje buvo rasta šių draudžiamų medžiagų, yra ne antireklama mokyklai, o ženklas, kad ši bendruomenė nėra abejinga ir imsis visų priemonių narkotikams iš savo aplinkos išgyvendinti. Tėvams bus drąsu savo vaikus leisti į tokias įstaigas, kuriose dirba sąmoningi, pilietiški ir neabejingi darbuotojai, besirūpinantys ne mokyklų reitingais ar įvaizdžiu, o siekiantys realiai sukurta saugią aplinką“, – sakoma policijos pranešime.

Konferencijoje mokyklų atstovams pristatytos naujos ir tarp jaunimo populiariausios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, pasakota apie jų poveikį ir pagal kokius požymius ar elgesio ypatumus galima atskirti šias medžiagas vartojantį asmenį.

Bendruomenės pareigūnai ugdymo įstaigoms pasiūlė įvairių bendradarbiavimo formų, užkardant bei fiksuojant pažeidimus. Susirinkusieji domėjosi galimybe organizuoti bendrus renginius, pasikviesti pareigūnus paskaitoms bei vaikams dalyvauti policijos organizuojamose stovyklose ar sąskrydžiuose.

Visi dalyviai vienbalsiai pritarė kriminalinės policijos pareigūnų siūlymui sukurti elektroninio pašto adresą, kuriuo tiek pedagogai, tiek vaikai - galėtų anonimiškai pateikti informaciją apie mokyklose, jų prieigose ar kitose vietose vykstančius negatyvius reiškinius, susijusius su narkotinių medžiagų vartojimu ar platinimu. Šį pašto adresą mokyklų administraciją paskelbs mokiniams ir jų tėvams. Informacija bus paskelbta ir Šiaulių apskrities policijos puslapyje.

Dviejų prevencinių renginių metu mokyklose buvo rasta narkotikų

Kaip skelbta, Šiaulių miesto ir rajono komisariato bendruomenės pareigūnai, vykdydami praėjusiais metais pradėtą prevencinę akciją „Be narkotikų – saugiau“, balandžio 20 dieną užsuko į Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnaziją. Jų prevencinis vizitas baigėsi ikiteisminiu tyrimu dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Šios akcijos renginių metu bendruomenės pareigūnai mokymo įstaigose lankosi su kinologais. Pirmiausia pareigūnai su narkotikų ieškoti apmokytu šunimi surengia reidą per rūbinę ir klases, po to visi renkasi į salę, kurioje vyksta pokalbiai apie svaigalų vartojimo bei platinimo žalą ir už tai gresiančią atsakomybę.

Pareigūnų pagalbininkė keturkojė Lota, apšniukštinėjusi gimnazijos rūbinę ir dvi klases, užsukusi į trečią klasę, atsigulė prie vieno jaunuolio kuprinės. Tai – šuns ženklas, kad ji užuodė narkotines medžiagas.

Patikrinę šio berniuko kuprinę, pareigūnai kartu su socialine darbuotoja, joje rado plastikinį maišelį su biria augalinės kilmės, įtariama, narkotine medžiaga. 17-mečiui moksleiviui klasę teko palikti. Iš mokyklos suolo jis atsidūrė areštinėje.

Dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis jam pareikštas įtarimas.

„Užsienyje gyvenantiems vaikino tėvams ši žinia turėtų tapti signalu, kad nepilnametystėje tėvų buvimas šalia vaikų yra labai svarbus, formuojant ir nulemiant jų gyvenimo kelią“, – rašoma policijos pranešime.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnų prevencinė priemonė „Be narkotikų – saugiau“ irgi baigėsi nusikalstamos veikos fiksavimu. Tada Šiaulių profesinio rengimo centro 18-mečio kuprinėje buvo rastas paketėlis su neaiškios medžiagos likučiais, keliančiais įtarimą, jog tai – psichotropinės medžiagos pėdsakai.

Vaikino gyvenamojoje vietoje atliktos kratos metu buvo rasta metalinė dėžutė su taip pat narkotinių - psichotropinių medžiagų likučiais ir pusantros tabletės, kurios taip pat priskirtinos kvaišalams.

Nepraėjus ir mėnesiui po šio įvykio, neteisėtu narkotinių medžiagų disponavimu įtariamam vaikinui buvo pareikštas kitas įtarimas – dėl nužudymo, nes šv. Kalėdų naktį jis Šiaulių profesinio rengimo centro bendrabutyje atėmė gyvybę budėtojai.

Paaiškėjo, kad nusikaltimo padarymo metu buvo apsvaigęs nuo marihuanos.

Paaiškėjo, kad kaltinamasis, pažeidęs taisykles ir grįžęs į bendrabutį po 22 val., konfliktavo su budėtoja, kuri nebuvo užtikrinta, ar jaunuolis tikrai yra šio bendrabučio gyventojas.

Dėl kilusio konflikto moteris grasino, kad iškvies policiją. Vaikinas to nenorėjo, nes buvo vartojęs narkotikų. Sunerimęs dėl galimų darbuotojos veiksmų, 18-metis įniršo ir nustūmė moterį nuo laiptų, o pats pabėgo.

Ryte moteris buvo rasta nukritusi nuo laiptų. Nustatyta, kad ji mirė nuo galvos sužalojimų visumos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)