Civilinio kodekso bei kitų teisės aktų pakeitimams buvo pritarta bendru sutarimu, toliau pataisas nagrinės Seimo komitetai, o svarstymas plenarinių posėdžių salėje vyks pavasario sesijoje.

Šias pataisas prezidentė teikia, kad būtų skatinami įsivaikinti vyresni vaikai, o tėvų neprižiūrimi ir globos namuose aunantys vaikai čia „nestrigtų“ dėl savo statuso, kai be galutinio sprendimo dėl tėvų valdžios apribojimo jų atžvilgiu šių vaikų neleidžiama įsivaikinti.

„Pasak prezidentės, valstybės, jos institucijos ir visuomenė turi padaryti viską, kad būtų sustabdyta virtinė pasibaisėjimą keliančių tragedijų, kai dėl suaugusiųjų smurto ir neatsakomybės nukenčia daugybė vaikų, tame tarpe net kūdikiai. Dalis institucijų, kurios privalo rūpintis šių vaikų gerove, savo pareigą atlieka vis dar labai formaliai“, – sakė pataisas pristačiusi prezidentės patarėja ekonomikos ir socialiniais klausimais Lina Antanavičienė.

„Pasiryžę globoti ir įvaikinti vaikus žmonės vis dar susiduria su biurokratinėmis kliūtimis, laukia eilėse mėnesių mėnesius. Vaikai tuo metu irgi laukia, tik jie laukia valdiškuose namuose, daugelis jų taip ir užauga laukdami, taip ir nesupratę, kas gi yra ta šeima, o todėl vėliau ir patys kuria šeimas, kuriose dažnai trūksta ne tik socialinių įgūdžių, bet ir meilės savo vaikui“, – kalbėjo L.Antanavičienė.

Prezidentė siūlo įteisinti profesionalius budinčius globėjus – jie už atlygį prižiūrėtų iš nesaugios aplinkos paimtus ir be tėvų globos likusius vaikus, kad nereikėtų jų vežti į globos namus, vaikai būtų perkeliami į šeimos aplinką.

„Pataisomis numatyta įteisinti apmokomą budintį globėją, kuris įsipareigotų bet kuriuo paros metu nedelsdamas priimti vaiką į šeimą ir juo rūpintis, kol vaikas galės grįžti atgal pas tėvus ar bus perkeltas į globėjų ar įtėvių šeimai. Tokius budinčius globėjus, kurių labai reikia Lietuvai, turi ir kitos Europos valstybės: Italija, Vokietija, Švedija, galima vardinti ir daugiau“, – sakė L.Antanavičienė.

Šalies vadovės teikiamos pataisos taip pat įpareigotų tarnybas operatyviau reaguoti į vaikams grėsmingas situacijas – vaikai į saugią aplinką turėtų būti perkelti ne vėliau kaip per dieną.

Netinkamai vaikus prižiūrintys tėvai turėtų ribotą laiką pasitaisyti, kad laikinai arba visam laikui neprarastų tėvystės teisių: tėvams nesitaisant savivaldybėse veikiantys vaiko teisių apsaugos skyriai turėtų po dviejų mėnesių nuo vaiko paėmimo iš šeimos kreiptis į teismą dėl laikino tėvystės teisių ribojimo. Tėvams nepasitaisius dar per 12 mėnesių, jų tėvystės teisių ribojimas galėtų tapti nuolatinis.

„Jeigu per du mėnesius, kai vaikas buvo paimtas iš šeimos, tėvų elgesys nesikeičia, jie nepriima siūlomos pagalbos, nebendradarbiauja su socialiniais globėjais, vaiko teisių apsaugos tarnybos privalo kreiptis į teismą su prašymu laikinai riboti tokių tėvų tėvystės teises. Laikinas tėvystės ribojimas turi būti peržiūrimas ne vėliau kaip po dvylikos mėnesių. Jei per šį laiką tėvai nepradeda rūpintis vaiku, nerodo jokių pastangų, vaikų teisių apsaugos tarnyboms suteikiama kraštutinė priemonė – kreiptis su prašymu, kad laikinasis vaikų teisių ribojimas būtų pakeičiamas į nuolatinį, o tai teisiškai atveria kelią vaikų įvaikinimui“, – pataisas pristatė patarėja.

Pataisos taip pat garantuotų įtėviams tokias išmokas ir atostogas kaip gaunama vaiko gimimo atveju. Dabar įtėviams suteikiamos trijų mėnesių atostogos vaiko priežiūrai, o kai įvaikinamas mažas vaikas, galimos ilgesnės atostogos – iki vaikui sueis treji metai. Pagal siūlomas pataisas ilgesnės atostogos priklausytų ir įsivaikinant vyresnį vaiką.
Be to, siūloma leisti įsivaikinti vyresniems žmonėms – įtėviais būtų galima tapti sulaukus 55-eių (dabar ši riba yra 50 metų). Įsivaikinti norinčius asmenis siūloma atleisti nuo žyminio mokesčio teisme.

Taip pat ketvirtadienį po pateikimo buvo pritarta konservatoriaus Mykolo Majausko pataisoms, kuriomis irgi siūloma įteisinti pofesionalius globėjus. Jos bus svarstomos kartu su prezidentės teikiami paketu.

Šiuo metu Lietuvoje socialinės rizikos šeimose auga beveik 19 tūkst. vaikų.

Globa yra nustatyta daugiau kaip 9 tūkst. vaikų, iš jų vaikų globos institucijose auga per 3,2 tūkst. vaikų.

Praėjusiais metais buvo įvaikinti 78 vaikai.

Ketvirtadienį prie Seimo protestuotojai ragino uždrausti visokių rūšių smurtą prieš vaikus: