Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro direktorė Jurgita Petrauskienė pažymi, kad, lyginant su pernai metais, šimtukininkų skaičius Lietuvoje išlieka labai panašus.

„Šiek tiek virš 4 procentų abiturientų, laikydami valstybinius egzaminus, juos išlaiko gaudami bent vieną šimtuką. <...> Per 80 procentų šimtukininkų renkasi studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose. Taip buvo pernai, užpernai, taip yra ir šiemet, todėl tas mitas, kad visi geriausieji išvažiuoja, statistiškai nėra labai pagrįstas“, – tikina J. Petrauskienė.

Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius teigia, kad į užsienį paprastai išvyksta nuo 35 iki 40 proc. kiekvienos laidos abiturientų.

„Tokia yra realybė. Galima sakyti, didesnė dalis lieka. Tai yra gerai Lietuvai, kadangi atsiranda galimybė, kad gali būti ypač gerai, kvalifikuotai pasirengę žmonės, ko mes iš tiesų šiuo metu iki galo negalime padaryti“, –sako S. Jurkevičius.

Kai kurie valstybinius egzaminus išlaikę abiturientai pabrėžia tai, kad dalis jaunimo į užsienį išvyksta tik laikinai, siekdami įgauti gyvenimiškos patirties.

„Yra taip, kad tuos, kurie nori išvažiuoti arba išvažiuos, peikia, kad mes paliekam Lietuvą, nors iš tiesų dauguma mūsų išvažiuoja studijuoti, bet planuoja grįžti dirbti čia. Tiesiog tai yra būdas įgyti visiškai šviežios gyvenimo patirties“, – sako Vilniaus licėjaus abiturientas Simonas.

Plačiau apie tai – reportaže.