Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus laikinoji vadovė Rita Švambarienė BNS sakė, kad pirmadienį nuspręsta savaitei nutraukti pamokas 25 klasėse.

„Dainų progimnazijoje - 9 klasėms, Sandoros progimnazijoje - 15 klasių ir dar Centro mokykla vakar mus informavo, kad karantinas paskelbtas vienai klasei“, - sakė R.Švambarienė.

Anot jos, Dainų progimnazijos klasėse, kuriose paskelbtas karantinas, sergančių vaikų dalis svyruoja nuo mažiau kaip 30 iki beveik 70 procentų. Kitos mokyklos tikslios sergančių vaikų dalies nenurodo.

„Esmė yra sklaidyti kolektyvą, nes jeigu klasėje yra didelis sergamumas, tai visi likę, tikėtina, yra inkubaciniame periode - irgi yra užsikrėtę, o jei neužsikrėtę, tai neidami į mokyklą jie ir liks sveiki“, - aiškino R.Švambarienė.

Šiaulių visuomenės sveikatos centro duomenimis, bendras sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sausio 18-24 dienomis Šiaulių mieste siekė 88,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

„Epideminis slenkstis turėtų būti 100 ir daugiau atvejų, galų gale ir santykis turi būti - gripo atvejai bent jau 20-30 proc. turi sudaryti visų susirgusiųjų, o bent jau praėjusią savaitę mes turėjome tik beveik 6 procentus“, - sakė centro atstovė, aiškindama, kodėl kol kas epidemija mieste neskelbiama. Visgi ji prognozavo, kad oro temperatūrų svyravimai gali lemti, jog sergamumas artimiausiomis savaitėmis dar augs ir pasieks epideminį lygį.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pirmadienį informavo, kad sausio 18-24 dienomis 10 tūkst. gyventojų teko per 79 susirgimus gripu ir ŪVKTI (konkrečiai gripo atvejų diagnozuota 1452). Ankstesnę savaitę sergamumas peršalimo ligomis viršijo 57 atvejus 10 tūkst. gyventojų (gripo atvejų buvo 313).

Į ligoninę per savaitę paguldyti 105 asmenys, 13 iš hospitalizuotų asmenų paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių. Daugiausiai asmenų į ligoninę dėl gripo buvo paguldyta Alytaus, Panevėžio, Vilniaus apskrityse.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas teigia, kad šiemet plinta vadinamasis kiaulių gripas – H1N1 virusas.

„Tai tas virusas, į kurį, jeigu laiku nekreipsime dėmesio, jis turi savybę pažeisti kraujagysles“, – žurnalistams pirmadienį sakė S.Čaplinskas, pabrėžęs, kad susirgus svarbu nedelsiant kreiptis į medikus.