Apie studentų bendrabučius sklando ne vienas mitas, tačiau gyvenantys juose tikina galintys papasakoti tikrų istorijų, kurios skamba ne ką prasčiau. Tiksliau – labai prastai.

Sumušė taip, kad atsidūrė komoje

Nors tvarką bendrabučiuose bandoma užtikrinti įvairiausiais būdais – daugelio jų prieigose sėdi budintieji, galioja komendanto valandos, negalima atsivesti svečių, saugiu tokį gyvenimo būdą sunkiai pavadinsi.

Nors šie metai dar nesibaigė, jau vien nuo sausio mėnesio plačiai nuskambėjo keli konfliktai studentų bendrabučiuose.

Pavyzdžiui, dar metų pradžioje šalia studentų bendrabučio merginą užstoti nuo prie jos besikabinėjančių vaikinų norėjęs studentas buvo sumuštas taip, kad atsidūrė komoje.

Peiliu grasina ir naujokams, ir kambario kaimynams

Įsimintina ir kita kruvina istorija. Balandį vienas studentas peiliu smogė savo kambario kaimynui į nugarą po to, kai šis, norėjęs miegoti, pareikalavo, kad kambariokas nebetarškintų kompiuterio klaviatūros.

Saugūs bendrabutyje, pasirodo, negali jaustis ir naujokai. Štai vienam jų prikišus peilį prie gerklės buvo grasinama papjauti, apniokotas jaunuolio turtas.

Ne kartą skambėjo ir pranešimai ne tik apie muštynes, bet ir apie pavogtą turtą. Nors bendrabučių apsauga itin rūpinamasi, randama būtų sistemą apeiti.

Šventė baigėsi peiliu pilve

Ir tai – tik viešai skelbta informacija. Patys studentai puse lūpų prasitaria, kad tik reti konfliktai pasiekia budinčiųjų, o dar retesni – policijos pareigūnų ir žiniasklaidos atstovų ausis.

„Gal ir juokinga, bet didžiausi konfliktai mūsų bendrabutyje vykdavo virtuvėje. Pamenu, pirmaisiais studijų metais net vengiau ten lankytis, nes tiek visko buvau prisiklausiusi. Ne naujiena, ten lakstydavo žiurkės, tarakonai, tad būdavo, kad merginas vaikinai naktį pagauna, ten uždaro ir laiko. Tipo „Išlikimas“.

Nuolat iš virtuvės dingdavo maistas. Buvo kažkokie vyresnių kursų studentai įsisukę. Būdavo, tik palieki puodą ar keptuvę su kažkuo, tai ne tik patiekalą, bet ir keptuvę nukniaukia.

O viena istorija man labai įsiminė. Vyko kažkoks vakarėlis, gimtadienis gal, ar šiaip ką šventė. Ir viena porelė rimtai susipyko. Net nežinau, kas ir kaip ten buvo, bet atėjusi budinti rado vaikiną su peiliu pilve ir klykiančią jo merginą. Dar ilgai visokios versijos sklaidė, kas ten nutiko. Sako, vaikinas labai pavydus buvo, pats kažką pagrasino ir pasismeigė, kiti mano, kad mergina čia supyko. Neaišku, kaip ten buvo, bet greitai jie abu iš bendrabučio išsikėlė“, – pasakojo prisistatyti nenorėjusi mergina.

Kambario draugas elgėsi kaip potencialus žudikas

Savo ruožtu savo studentišką gyvenimą prieš trejus metus baigęs Martynas pasakojo, kad jam teko susidurti ne su fiziniu, o su psichologiniu smurtu.

„Turėjau tokį kambarioką, kuris elgdavosi labai keistai. Tiesą pasakius, iš pradžių normalus buvo, bet kartą kambaryje jis tiesiog nukrito. Pasirodo, sustojo širdis. Kaip vėliau sakydavom, tiesiog mirė. Jį išvežė į ligoninę, išgyveno, bet kai grįžo, labai pasikeitė. Pavyzdžiui, būdavo, atsikeliu naktį, o jis ant stalo tupi ir pro langą žiūri“, – gąsdinančius nuotykius pasakojo Martynas.

Anot jo, keisti nutikimai kartojosi ir vėliau. Pavyzdžiui, kambario sieną, prie kurio stovėjo jo lova, jis nei iš šio nei iš to nudažė juodai.

„Buvo kartą, kad taip ilgai žiūri pro langą. Sakau: „Į ką taip žiūri?“. O jis: „Kaip žmonės pykstasi?“. Bet apačioje jokių besipykstančių žmonių nebuvo. Šnekėdavo visokias nesąmones jis ir per miegus. Nenoriu daryti išvadų, bet tikrai elgėsi kaip potencialus žudikas. Net nežinau, kaip jam dabar sekasi“, – pasakojo vaikinas.

Skundžiasi blogomis gyvenimo sąlygomis

Panašių istorijų galima rasti ir internete. Interneto forumuose gausu istorijų iš bendrabučio gyvenimo. Tiesa, dažniausiai skundžiamasi gyvenimo jose sąlygomis.

Studentai baisisi ne tik išorine bendrabučių išvaizda, išplanavimu (pavyzdžiui, dušai tik rūsiuose), bet ir tvarka kambariuose.

„Pačių kambarių būklės gerumas priklauso tik nuo prieš tai gyvenusių. Jei buvo kiaulės, ir atrodys baisiai, jei ne, bent tapetai, grindys, gal tie keli baldai bus tvarkingi ir bendras vaizdas nebus toks baisus. Žinoma, yra ir tokių dalykų, kurie vyksta nepriklausomai nuo gyventojų, tai: a)pelėsis, b)pelėsis. Dar kartais tarakonai, bet juos galima gan lengvai išnaikinti. Taipogi kartais lyjant prabėga sienos, jei kambarys kampinis“, – pasakojosi studentai.

Gana nepatogu jiems atrodo ir tai, kad viename kambaryje paprastai reikia gyventi trise.

„Nėra jokio privatumo, mažai erdvės, trūksta vietos. Patogumai ant viso aukšto. Ne kažką“, – bendrabučius vertino jie.

„Mane atkėlė į trečią aukštą, kambaryje radau skylę. Sienų dažai nutrupėję, dušai – rūsyje, bent jau tarakonų nėra“, – pasakojosi ir kita mergina.

DELFI primena, kad dažnai bendrabučio kambario mėnesio nuomos kaina neviršija 60 eurų.