- Ar galėtumėte patvirtinti, kad jūsų karjeros kelyje asmeninės patirties projektavimas vaidino svarbų vaidmenį?

- Kiekviename atskirame profesinio kelio etape įgautos žinios ir suvokta patirtis padeda priimti optimalius sprendimus, išvengti praeities klaidų bei kūrybiškai spręsti iškylančius uždavinius.
Savo profesiniame kelyje jau esu pakeitęs ne vienas užimamas pareigas į aukštesnę poziciją. Prie to prisidėjo noras ir sugebėjimas įgautas žinias taikyti naujose darbovietėse.

- Identiškų situacijų nebūna, identiškos aplinkybės antrą kartą niekada nesusiklosto. Kodėl patirties projektavimas vis tiek naudingas?

- Kiekvieną patirtį galima apibrėžti principais, kurie kartojasi. Tas galioja net ir komandiniame darbe su žmonėmis.

- Savo patirties projektavimas gali virsti perdėtu savisaugos jausmu.

- Asmeninės patirties suvokimas turi būti lydimas ir supratimo, kad viskas šiame pasaulyje yra dinamiška, kintama, kad kintame ir tobulėjame mes patys. Jei sugebėsime priimti savo nesėkmingus praeities sprendimus kaip vertingą pamoką ir patirtį, tuomet pasieksime maksimalių rezultatų. Kita vertus, praeities sėkmės įkvepia ateities darbams.

- Patirties projektavimui į ateitį reikalinga kokybiška analizė. Kaip ir kokiais įrankiais patartumėte operuoti savo kasdienes patirtis?

- Kokybiškam savos patirties suvokimui ir jos projektavimui į ateitį vieno recepto, lentelės, programos nėra ir negali būti. Nors visų mūsų gyvenimas turi daug panašumų, paralelių, nerasime dviejų žmonių, nugyvenusių identišką gyvenimą patirtimis.

Tam, kad suvoktume savo klaidas, kartais reikalingas laikas, atstumas ir nuolatinis aplinkos vertinimas. Jeigu turime tvirtas vidines nuostatas bei užsibrėžtus tikslus, lengviau galime pasirinkti ir apsispręsti.

Kasdienybėje neišvengiamai figūruoja ir atsitiktinumo elementas, kuris gimsta mūsų natūraliai ribotame sugebėjime veikti aplinką bei pramatyti visas supančias aplinkybes. Kadangi dirbame su žmonėmis, kurie savimi yra atskiri pasauliai, veikiami jų aplinkos ir aplinkybių, neišvengiamai susiduriame su staigmenomis.

Viską lemia noras ir gebėjimas susidariusias sunkias situacijas pakreipti sau naudinga linkme.

- Norite pasakyti, kad nėra blogos patirties – yra tik nemokėjimas jos pritaikyti? 

- Blogos patirties nėra, jeigu galime iš jos visų pirma pasimokyti, analizuoti, suprasti, kur klydome, ar nebuvo adekvačiai pasiruošę.

- Jei turėsime omeny paauglį, jo tikslai ir vidinės nuostatos – dar nebūtinai stabilios ir nekintančios. Kokiais įrankiais jam siūlytumėte operuoti savo patirtį? 

- Stebint bendraamžius ir truputį vyresnius už save: jų poelgius, darbus. O taip pat domėtis – informacija mūsų laikais yra itin lengvai prieinama.

- Asmeninės patirties projektavimas labai dažnai paliekamas pasąmonės lygmeny. Ar rekomenduotumėte iš pasąmonės lygmens patirties projektavimą perkelti į aktyvių apmąstymų lauką?

- Be abejo. Tik sąmoningai suvoktą patirtį galima sėkmingai pritaikyti ateities situacijose.

Neformalios saviugdos straipsnių ciklas - bendras DELFI ir VšĮ „Sėkmės mokykla“ projektas, kuriuo siekiama kurti atsakingų piliečių visuomenę, ugdyti papildomas asmens kompetencijas ir didinti vidinį potencialą.