Už tai reglamentuojančias Mokslo ir studijų įstatymo pataisas balsavo 70 Seimo narių, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 4 parlamentarai.

Gerai besimokančiu bus laikomas studentas, neturintis akademinių skolų, įvykdęs visus studijų programai vertinamuoju laikotarpiu keliamus reikalavimus ir pasiekęs puikų arba tipinį pasiekimų lygmenį.

Naujomis nuostatomis nustatyta, kad visi moduliai (dalykai) bus vertinami juos priskiriant pasiekimų lygmeniui - puikiam, tipiniam arba slenkstiniam. Po aukštosios mokyklos nustatyto laikotarpio gauti įvertinimai bus apibendrinami ir priskiriami atitinkamam lygmeniui.

Studentas bus laikomas pasiekęs puikų vertinamojo laikotarpio studijų pasiekimų lygmenį, jeigu ne mažiau kaip keturi penktadaliai modulių (dalykų) įvertinimų bus puikaus lygmens, o kiti - ne žemesnio kaip tipinio lygmens, tipinį lygmenį - jeigu ne mažiau kaip trys ketvirtadaliai modulių (dalykų) įvertinimų bus tipinio arba puikaus lygmens, o kiti - slenkstinio lygmens, slenkstinį lygmenį - jeigu jis yra atsiskaitęs už visus modulius (dalykus), bet jo studijų pasiekimai nesiekia tipinio lygmens.

Nustatyta, kad puikiam pasiekimų lygmeniui bus priskiriamas studentas, kuris žino naujausius studijų dalyko (krypties) šaltinius, teorijas ir principus ir gali kurti ir plėtoti naujas idėjas, geba taikyti žinias ir spręsti sudėtingas ir netipines studijų krypties ir su ja susijusios profesinės veiklos problemas, gali savarankiškai rinkti, vertinti, interpretuoti duomenis ir, jais remdamasis, priimti sprendimus, geba logiškai perteikti informaciją, idėjas, problemas ir sprendimus bendraudamas su savo studijų krypties ir kitų studijų krypčių specialistais, turi mokymosi gebėjimų, būtinų tolesnėms studijoms ir savarankiškam mokymuisi.

Tipiniam pasiekimų lygmeniui bus priskiriamas studentas, kuris žino svarbiausias savo studijų dalyko (krypties) teorijas ir principus ir gali pagrįsti esminius studijų krypties pasiekimus, geba taikyti žinias spręsdamas standartines savo studijų krypties ar su ja susijusios profesinės veiklos problemas, gali savarankiškai rinkti, vertinti ir interpretuoti savo studijų krypties duomenis, reikalingus sprendimams priimti, geba perteikti įprastinę studijų krypties informaciją, idėjas, problemas ir sprendimus, turi mokymosi gebėjimų, būtinų tolesnėms studijoms ir savarankiškam mokymuisi.

Slenkstiniam pasiekimų lygmeniui bus priskiriamas studentas, kuris žino svarbiausias savo studijų dalyko (krypties) teorijas ir principus, geba taikyti žinias spręsdamas nesudėtingas savo studijų krypties problemas, gali dalyvauti renkant, vertinant ir interpretuojant savo studijų krypties duomenis, reikalingus sprendimams priimti, geba perteikti pagrindinę studijų krypties informaciją, idėjas, problemas, turi savarankiško mokymosi gebėjimų.

Seimas taip pat nusprendė, kad Švietimo ir mokslo ministerija preliminarų valstybės finansuojamų pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų vietų, į kurias priimami studentai, skaičių pagal studijų kryptis ir (arba) jų grupes, turės paskelbti ne vėliau kaip iki kiekvienų metų balandžio 15 dienos.

Priimtos įstatymo pataisos įsigalios jau šių metų rugpjūčio 31 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)