Prieš penkerius metus jau buvo suabejota šios įstaigos darbo principais, siūlyta ją uždaryti. Šiemet ko gero taip ir bus padaryta. Anot Vaiko teisių apsaugos kontrolierės, už Čiobiškio specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų reorganizavimą jau pasisakė Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir Vilniaus apskritis.

„Sudėlioję visus „už“ ir „prieš“ nusprendėme, kad tikriausiai Čiobiškyje jau nebeįmanoma ugdyti vaikų taip, kaip bus reikalaujama Seimui patvirtinus naują Nepilnamečių minimalios ir vidutinės globos įstatymą“, - trečiadienį po susitikimo su Seimo pirmininku sakė R. Šalaševičiūtė.

Pastaraisiais metais nusikalstantys paaugliai siunčiami į keturis specialiuosius vaikų auklėjimo ir globos namus – tris berniukų ir vienus mergaičių.

Vėliučionių ir Vilniaus specialiuosiuose vaikų auklėjimo ir globos namuose vieno vaiko išlaikymui per mėnesį skiriama apie 4 tūkstančius litų. Čiobiškio specialiuosiuose vaikų auklėjimo ir globos namuose šios išlaidos siekia apie 2,8 tūkstančio litų, Gruzdžiuose - apie 1,8 tūkstančio litų.

„Švietimo ir mokslo ministerijai priklausantys Vėliučionių specialieji ugdymo namai gali priimti 60 vaikų, turi bazę, vaikams įrengtas lentpjūves, gauna pagalbos iš užsieniečių, tačiau šiandien turi tik iki 30 vaikų. Na, o sakysim Čiobiškio specialiuosiuose globos namuose nėra jokių sąlygų vaikų užimtumui, bloga situacija su pastatais, nelabai tinkamas personalas, iš viso nėra specialiųjų pedagogų“, - vardijo R. Šalaševičiūtė.

Uždarius Čiobiškio koloniją, vaikus ir paauglius planuojama paskirstyti į neužpildytus Gruzdžių ir Vėliučionių specialiuosius vaikų auklėjimo ir globos namus. Kontrolierės teigimu, tam neprieštaravo ir minėtų specialiojo ugdymo įstaigų vadovai.

„Čirbiško reorganizavimo klausimas turėtų būti sprendžiamas dar šį mėnesį arba kovo pradžioje, tačiau kiekvienas likvidavimas yra ilga ir skausminga procedūra, todėl, manau, užtruks ne mažiau kaip pusę metų“, - sakė R. Šalaševičiūtė.

Tai, kad mūsų vaikai be teismo sprendimo patalpinami į specialiuosius ugdymo namus prieštarauja tarptautiniams teisės aktams. Pasak Vaikų teisių kontrolierės, dėl šios priežasties vadinamosiose kolonijose apgyvendinama vis mažiau nepilnamečių.

Šiais metais prie Švietimo ir mokslo ministerijos sudarytai tarpžinybinei komisijai, tiriančiai vaikų nukreipimą į specialiąsias ugdymo įstaigas, buvo pateikta 72 vaikų kandidatūros. Dalį jų apskrities viršininkų sprendimais nutarta siųsti perauklėti į Gruzdžių ir Čiobiškio specialiuosius ugdymo namus.

Vis dėlto, R. Šalaševičiūtės įsitikinimu, palyginti su nepilnamečių nusikalstamumo statistika, perauklėjamų vaikų skaičius neadekvačiai mažas. Į specialiuosius vaikų auklėjimo ir globos namus, jos nuomone, turėtų būti nukreipta daugiau probleminių vaikų, tačiau ypač svarbu, kad jie ten sulauktų tinkamos pagalbos.

Iki 2003 metų rugsėjo visi specialieji vaikų auklėjimo ir globos namai buvo Švietimo ir mokslo ministerijos pavaldumo. Vėliau Vyriausybės sprendimu Gruzdžių specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų steigėjo funkcijos buvo perduotos Šiaulių apskrities viršininkui, o Čiobiškio specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų steigėjo funkcijos - Vilniaus apskričiai.

Mergaitėms skirti Vilniaus specialieji vaikų auklėjimo ir globos namai ir Vėliučionių kolonija palikta Švietimo ir mokslo ministerijai.

Ateityje specialiųjų auklėjimo ir globos namų tinklą numatoma plėtoti visoje Lietuvoje. Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga siūlo po vieną vidutinės priežiūros įstaigą, skirtą berniukams ir, po vieną mergaitėms įkurti kiekvienoje apskrityje. Mažesnės apskritys šias įstaigas galėtų steigti drauge.

Anot R. Šalaševičiūtės, probleminių vaikų koncentravimas Vilniaus apskrityje neužtikrina vaiko teisių į šeimos ryšių išsaugojimą, bendravimą su tėvais.

Šiuo metu vieno vaiko išlaikymas brangiausiai atsieina Vėliučionių ir Vilniaus specialiuosiuose vaikų auklėjimo ir globos namuose. Čia vieno vaiko išlaikymui pefr mėnesį skiriama po 4 tūkstančius litų. Čiobiškio specialiuosiuose vaikų auklėjimo ir globos namuose šios išlaidos siekia apie 2,8 tūkstančio litų, Gruzdžiuose - apie 1,8 tūkstančio litų.