Pernai rudenį savivaldybės taryba nutarė, kad sostinė tampa viešosios įstaigos „Ikimokyklinio ir užklasinio ugdymo ir sporto centras“ dalininke. Skelbta, kad šis darinys Petro Vileišio progimnazijos teritorijoje kurs miesto vaikams taip reikalingą infrastruktūrą. Vis dėlto projekto kaina staiga smarkiai išsipūtė, o privačių partnerių investicijos matuojamos golfo lazdomis. Ir tai ne balandžio 1-osios pokštas.

Įspūdingi skaičiai

Pernai spalį savivaldybė skelbė, kad „Ikimokyklinio ir užklasinio ugdymo ir sporto centro“ projektui numatoma išleisti apie 7 mln. Lt arba daugiau nei 2 mln. eurų. Suma įspūdinga. Bet, pasirodo, ne galutinė.

Vilniaus tarybai trečiadienį pateiktame sutarties su „Ikimokyklinio ir užklasinio ugdymo ir sporto centru“ projekte nurodyta, kad vien statybos darbams 2016 ir 2017 m. numatyta išleisti daugiau nei 3 mln. eurų. O bendra sutarties projekto priede nurodoma suma – daugiau kaip 3,28 mln. eurų.

Be to, įstaigai, kur savivaldybė turi tik trečdalį balsų, panaudos pagrindu suteikiamas sklypas Filaretų gatvėje, kurio vidutinė rinkos vertė, Registrų centro duomenimis, yra beveik 1,7 mln. eurų.

Pastačius jaunimo užimtumo centrą, savivaldybė jį viešajai įstaigai išnuomotų net 25 metams. Ir suteiktų teisę uždarbiauti iš patalpų nuomos.

„Centras turi teisę subnuomoti Pastato dalį tretiesiems asmenims, nustatyti subnuomos sąlygas ir patalpų naudojimo režimą Centro įstatuose numatytai veiklai vykdyti, gavęs Savivaldybės administracijos direktoriaus ar jo įgalioto subjekto išankstinį raštišką sutikimą“, - rašoma dokumente.

Na, savivaldybė neliks tuščiomis. Remiantis sutarties projekto priedu, už mėnesį nuomos „Ikimokyklinio ir užklasinio ugdymo ir sporto centras“ miestui mokėtų po... vieną eurą per mėnesį. Per 25 metus – iš viso 300 eurų.

Privačios investicijos: golfo lazdos ir t.t.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, „Ikimokyklinio ir užklasinio ugdymo ir sporto centro“ dalininkas ir vadovas yra tas pats asmuo – Linas Meilutis. Kas jis? Na, apie šį jaunimo veiklos globėją informacijos nėra daug. Tačiau sutarties projekte įvardijami jo įsipareigojimai.

„Steigėjas ir dalininkas Linas Meilutis perduos Centrui reikalingą sporto inventorių (pvz., Taekwando, karatė, dziudo, golfo ir teniso įrangą). Planuojama investicijos vertė – iki 57 924 eur.“, - rašoma dokumente.

Savivaldybė pernai skelbė, kad privačios investicijos sudarys 15 proc. projekto vertės. Tačiau kuo dar, be golfo lazdų ir panašaus inventoriaus, prie to prisidės L. Meilutis, sutarties projekte nenurodoma.

Vilniaus meras Artūras Zuokas prieš tarybos posėdį DELFI teigė nesąs susipažinęs su šiuo projektu ir negalintis komentuoti nei privačių investicijų, nei gerokai išaugusios projekto vertės. Meras teigė nieko nežinantis apie įstaigą, registruotą Užupio gatvėje, vos pora minučių pėsčiomis nuo jo paties namų.

V. Benkunskas: žadėjo milijoną, įrašė lazdas

Opozicijoje kol kas esančių Vilniaus tarybos konservatorių lyderis, būsimasis vicemeras Valdas Benkunskas DELFI teigė, jog projektas Užupyje kelia rimtų įtarimų. Esą L. Meilutis miesto politikams pristatinėtas kaip bent milijoną litų investuosiantis Amerikos lietuvis. Bet dokumentuose, V. Benkunsko žodžiais, „matyti tik golfo lazdos“.

„Tokį projektą gali padaryti pati savivaldybė, ir nieko niekam nereikėtų išnuomoti“, - sakė būsimasis vicemeras.

Pasak jo, iš esmės sukuriamas komercinis subjektas, kuris savivaldybei sumokėtų juokingus pinigus už žemę ir galimybes gauti didelės vertės Europos Sąjungos paramą. „Visuomenė nieko negauna. Vykdoma komercija“, - teigė V. Benkunskas.

Balsavimas: meras stojo mūru už projektą, kuriuo pats abejoja

Vilniaus tarybos posėdžio metu A. Zuokas pasiūlė pritarti projektui bendru sutarimu. Konservatoriai tam kategoriškai paprieštaravo.

„Kokia miestui iš to nauda? Čia yra labai blogas precedentas“, - sakė V. Benkunskas.

A. Zuokas replikavo, esą net būsimasis meras Remigijus Šimašius visokeriopai pasisako už privačių iniciatyvų skatinimą.

„Yra privati įmonė, kuri viską statytų, ir visas turtas būtų registruojamas Vilniaus miesto savivaldybės vardu“, - sakė meras, prasitardamas, jog ir pats abejoja projekto realumu.

„Aš ir pats nelabai tuo tikiu“, - pridūrė A. Zuokas.

Prieš projekto tvirtinimą pasisakė ir kitas konservatorius Gediminas Švilpa.

„Mes siūlome tarybai neskubėti“, - sakė G. Švilpa.

Jam A. Zuokas atsakė cituodamas sutarties punktas ir pabrėždamas, jog ir P. Vileišio progimnazija projektui visokeriopai pritaria.

„Neleisti to – nėra logikos“, - stebėjosi meras.

Konservatorių iniciatyva paskelbtas balsavimas dėl pertraukos šio projekto svarstyme. Už balsavo 17 tarybos nariai, prieš – 23. Pertraukai nepritarta. Ir balsavimas dėl sprendimo: 28 balsų dauguma sprendimui pritarta.

„Gyvenimas parodys, kiek ši sutartis yra reali“, - po balsavimo sakė A. Zuokas.