Profesionalų tenise mačo baigtį dažnai nulemia vienas kitas laimėtas kamuoliukas ir psichologinis tvirtumas, tad tikėtina, jog pergalės Hiustone Ričardui gali tapti tramplinu į naujas asmenines pergales.

Išskirtiniame interviu DELFI rubrikai „Nepriklausomybės kartaR. Berankis atvirai prisipažino, kaip gyvendamas „ant lagaminų“ ilgisi Lietuvos, o taip pat užsiminė, kad laukia tos dienos, kai kuriame nors turnyre pavyks susiremti su savo vaikystės idealu ir buvusiu treniruočių partneriu, geriausiu visų laikų tenisininku laikomu šveicaru Rogeriu Federeriu.

DOSJĖ
Gimė: 1990 m. birželio 21 d., Vilniuje
Dalyvauja profesionalų teniso turnyruose: nuo 2007 metų
Treneriai: pirmasis treneris – Rimvydas Mugevičius, ilgametis treneris – Remigijus Balžekas, dabartiniai treneriai – Raineris Schuettleris ir Dirkas Hordorffas (Vokietija)
Aukščiausia ATP reitingo vieta: 67 (2013 m. gegužės mėn.)
Dabartinė ATP reitingo vieta: 80
Svarbiausi pasiekimai: 
2015 m. balandžio 12 d.: Hiustono „Fayez Sarofim & Co. U.S. Men's Clay Court Championship“ dvejetų turnyro nugalėtojas (ATP 250 turnyras)
2014 m. lapkričio 23 d.: Italijos „Andria e Castel del Monte“ turnyro čempionas („Challenger“ turnyras)
2012 m. liepos 29 d.: Los Andžele (JAV) vykusio „Farmers Classic“ turnyro finalininkas (ATP 250 turnyras)
2014 m. liepos 27 d.: Kazachstano sostinėje Astanoje vykusio „Prezident‘s Cup“ turnyro čempionas („Challenger“ turnyras)
2010 m. lapkričio 28 d.: Suomijos sostinėje Helsinkyje vykysio „IPP Open 2010“ turnyro nugalėtojas („Challenger“ turnyras)
2010 m. birželio 6 d.: Notingeme (Didžioji Britanija) vykusio turnyro „AEGON Trophy“ nugalėtojas („Challenger“ turnyras)
Istorinė pergalė atstovaujant Lietuvos nacionalinei rinktinei Daviso taurės turnyre:
2014 m. rugsėjo 14 d.: R. Berankis lemiamame Daviso taurės Europos-Afrikos zonos antrosios grupės susitikime Bosnijoje ir Hercegovinoje nugalėjo D. Džumhurą ir pirmą kartą iškovojo Lietuvos nacionalinei teniso rinktinei kelialapį į 1-ąją Daviso taurės grupę.
Pomėgiai: žūklė, biliardas

Ričardai, prieš dešimtmetį tenisas Lietuvoje nebuvo itin populiarus. Tavo sėkmė kortuose smarkiai prisidėjo prie to, kad šiandien šalyje dygsta nauji aikštynai, teniso sirgaliai mačus stebi netgi naktimis ir mažai kuo nusileidžia krepšinio fanams, vis daugiau žmonių patys mušinėja kamuoliuką. Ar įsivaizdavai, kad viskas gali taip pasikeisti?

– Neįsivaizdavau, bet tikrai džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių laisvalaikį leidžia žaisdami tenisą. Šaunu, kad atsiranda daugiau aikštynų. Nežinau, ar galima sakyti, kad teniso aistruoliai jau prilygsta krepšinio fanams… ir tikrai negalėčiau pasakyti, kad būtent mano rezultatai prisidėjo prie teniso populiarumo. Bet malonu, kad viskas Lietuvoje juda į priekį ir situacija gerėja.

Tavo žaidimas atstovaujant Lietuvos teniso rinktinei – visuomet išskirtinis. 2014 metų pabaigoje Tarptautinė teniso federacija išrinko Tave tarp 5 pačių geriausių Daviso taurės tenisininkų, kovojančių už nacionalinę komandą. Ką Tau pačiam reiškia vilkėti Lietuvos rinktinės marškinėlius – žaisti ne dėl asmeninės, o savo komandos ir šalies pergalės?

– Turbūt kiekvienas iš mūsų nori nuveikti kažką naudingo, prisidėti prie šalies pergalių ir pasiekimų. Man yra didelė garbė atstovauti Lietuvai. Tikrai labai vertinu tai, kad kartu su šalies rinktine pirmą kartą iškovojome teisę žaisti itin pajėgioje pirmoje Daviso taurės grupėje.

Asmeninių įvertiniminų ir nominacijų nesureikšminu – juolab kad jos ne visada atspindi realią padėtį. Žinoma, man norėtųsi patekti ir į vasaros olimpines žaidynes, ten atstovauti Lietuvai.

Ne vienerius metus esi tarp 100 geriausių planetos tenisininkų, varžaisi prestižiniuose turnyruose. Viename jų jau kovojai su šiuo metu pirmąja pasaulio rakete serbu N. Džokovičiumi. O ar tikiesi, kad pavyks sužaisti oficialų mačą su tituluojamu geriausiu visų laikų tenisininku šveicaru R. Federeriu? Lauki tos dienos?

– Aišku, sužaisti su R. Federeriu būtų labai smagu. Esame nemažai bendravę, kartu treniravomės. Mačiau iš arti, koks yra šis legendinis tenisininkas – kaip jis dirba ir ruošiasi varžyboms.

Oficialus mačas su Rogeriu būtų šaunu, bet ir šiaip jau džiaugiuosi tekusia garbe iš arti susipažinti su vienu geriausių visų laikų sportininku.

Tavo ilgametis treneris Remigijus Balžekas, komentuodamas vieną mačą, teigė, kad R. Federeris, su kuriuo ne kartą treniravaisi, gerai žino Tavo smūgį palei liniją iš kairės. Kaip manai, kokią įtaką Tau padarė dar paauglystėje vykusios treniruotės su teniso maestro?
 
– Tai suteikė pasitikėjimo. Pamatai, kad treniruotėse geriausias pasaulio tenisininkas daro tuos pačius pratimus kaip ir tu.

R. Federeris man buvo idealas, o vieną dieną štai stoviu ir treniruojuosi kartu. Įdomus jausmas. Tačiau dabar viskas jau kitaip, ir aš į viską kitaip žiūriu. Viskas priklauso tik nuo tavęs paties.  

Profesionalūs teniso žaidėjai daug keliauja, galima sakyti, gyvena ant lagaminų. Koks dabar Tavo paties santykis su Lietuva, praktiškai per metus joje praleidžiant vos kelias savaites? Ar pagalvoji būdamas kur nors Japonijoje: „Velnias, dabar mielai suvalgyčiau cepelinų“.

– Tikrai taip. Kartais ko nors stipriai užsimanau ir galvoju, kaip dabar būtų gerai namie nuveikti vieną kitą dalyką. Bet tokios mintys nelabai padeda siekti pergalių.

Visada labai pasiilgstu namų. Kartais būna – kalbu su draugu, o jis nesupranta, ko man taip namo norisi. Ir tada galvoju, kad jis mane suprastų tik pabuvęs mano kailyje. Neapsakomas džiaugsmas apima, kai virtuvėje galiu atsisėsti su mama ir tėvu.  

Tavo sportinė karjera tikriausiai tęsis dar ne vienus metus, tačiau galbūt jau susimąstai, ką veiksi baigęs tenisininko profesionalo karjerą. Kaip manai, ar ta veikla bus susijusi su Lietuva, Lietuvoje?

– Šiandien dar nesvarstau, ką veiksiu baigęs karjerą. Mano visos mintys sudėtos į artimiausias kovas ir turnyrus. Dirbu ir dirbu. Stengiuosi išnaudoti kiekvieną dieną, kad patobulėčiau.

Kas Tave geriausiai nuteikia grįžus namo į gimtinę?

– Šeima, draugai, lova. Man smagu vien tai, kad grįžęs galiu kalbėtis su žmonėmis lietuviškai. Apskritai viskas mane nuteikia gerai, kai grįžtu namo.

Lengviau pasakyti, kas neprideda nuotaikos. Tai yra buities reikalai, kurių visada prisikaupia per nebuvimo Lietuvoje laiką. Vien tam reikia skirti mažiausiai keletą dienų. Tvarkyti įvairiausius popierius nėra labai malonu. 

Ar turi ką nors su savimi, kas tau primena Lietuvą ar čia likusius draugus?

– Neturiu kažkokio vieno dalyko. Bet telefonas yra visada po ranka, ryšį su artimiausiais žmonėmis palaikau nuolatos.  
 
Tavo palinkėjimai Lietuvai, žyminčiai savo 25-ąjį gimtadienį atkūrus Nepriklausomybę.

– Linkiu, kad būtume vieningi, gerbtume vieni kitus. Taip pat noriu palinkėti, kad garsintume Lietuvą ir kad vertintume tai, ką turime.

Ačiū už pokalbį.

***

Kovo 11-ąją Lietuva minėjo 25-ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines. Ta proga Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga pristato projektą „Nepriklausomybės karta“, pasakojantį apie jaunos ir Nepriklausomos kartos atstovus, garsinančius Lietuvą įvairiose srityse.

Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga (PLJS) yra nepriklausoma, nepolitinė savanoriškumo pagrindu veikianti jaunimo organizacija, kurios pagrindinis tikslas – atstovavimas Pasaulio lietuvių jaunimo interesams. 1972 m. Kento universitete, JAV oficialiai susikūrusi organizacija šiandien vienija 43 aktyvias jaunimo sąjungas ir bendruomenes visame pasaulyje bei yra įsteigusi atstovybę Lietuvoje. Minint Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų, inicijuotas projektas „Nepriklausomybės karta“, kuriuo pristatomi 25 herojai, gimę po 1990 m. kovo 11 dienos. PLJS projektą pristato drauge su Lietuvos Užsienio reikalų ministerija ir naujienų portalu Delfi.lt.