„Misija Sibiras’15 “ komanda su Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentais kartu su apžiūrėjo nuotraukų parodą iš šių metų ekspedicijos ekspedicijos Tomske. Ekspedicijos dalyviai dalinosi savo patirtimi, emocijomis, iššūkiais ir rezultatais pasiektais Tomsko srityje, Rusijos federacijoje. Ten, komanda įvykdė neišmatuojamo dydžio misiją: sutvarkė tremtinių ir politinių kalinių kapus ir susitiko su ten tebegyvenančiais mūsų tautiečiais.

Ekspedicijos dalyviai pasakojo jog, tai buvo itin išskirtinė ekspedicija. Jiems teko susidurti su itin sunkiais išbandymais, keliauti ekstremaliomis sąlygomis. Tačiau paminėjo ir svarbiausią išskirtinumą jog minint Baltijos šalių nepriklausomybės 25-metį, prie lietuvių komandos pirmą kartą prisijungė jauni žmonės iš Latvijos ir Estijos.

Kaip rašoma pranešime spaudai, Baltijos šalių vienybė – vienas iš pagrindinių dešimtmečio „Misija Sibiras” tikslų. Bendra kryptis ir darbas kartu atsispindėjo ir dalinantis ekspedicijos įspūdžiais. „Kai radome kapines, kur buvo palaidoti visų trijų Baltijos valstybių tremtiniai, kiekvienas iš mūsų jautė pareigą įsitraukti, tačiau visai nesvarbu, kieno tai kapinės. Tvarkydama kapavietes jaučiausi ypatingai, kad tai darome visi kartu“, – įspūdžiais dalinasi ekspedicijos dalyvė iš Estijos Kadi Nool.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai turėjo progą pirmieji išvysti unikalų traukinio vagono maketą – nuotraukų parodą iš „Misija Sibiras‘15“ ekspedicijos Tomske. Baltijos šalių vadovai išklausę pasakojimus apie ekspediciją Tomske galėjo iš arti apžiūrėti bei dar kartą aptarti ekspedicijos įsimintiniausius ir reikšmingiausius momentus.

Susitikimo metu prezidentai pasidžiaugė projekto sėkme bei aktyviu Latvijos ir Estijos įsitraukimu. Ambicingas tikslas, kitais metais suorganizuoti tarptautinę „Misija Sibiras“ ekspediciją, buvo džiugiai sutiktas ir Baltijos šalių vadovų. „Misija Sibiras“ dalyviai prezidentams padovanojo išskirtinius „Misija Sibiras” marškinėlius, kaip šalių vienybės ir sėkmingo įsitraukimo į projektą simbolį.

„Projektas žengia į naują dešimtmetį, todėl mes nesustojame ir dirbame toliau, kad „Misija Sibiras” augtų ir tobulėtų. Traukinio vagono simbolis parodoje pasirinktas neatsitiktinai. Kažkada buvęs tragiškų įvykių liudininku, šiandien šis traukinys skelbia naują žinią: užaugo nauja orių ir laisvų žmonių karta, kuri nepamiršo savo praeities, šalies istorijos.

Projekto dešimtmetis pažymėtas Baltijos šalių įsitraukimu ir mūsų šalių vienybė įkvepia tolesniems, dešimtmečio vertiems darbams. Tai viena pagrindinių šios parodos minčių, apie tai kalbėjomės ir su Baltijos šalių vadovais.”, – įspūdžiais dalinosi Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ direktorius bei projekto „Misija Sibiras“ vadovas Ignas Rusilas.

Pasak „Misija Sibiras“ komandos vėliau paroda iki kitos projekto ekspedicijos 2016 m. keliaus po skirtingus Lietuvos miestus tad ją pamatyti galės visi norintys.

Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ įgyvendinamo projekto „Misija Sibiras“ metu jauni žmonės vyksta į apleistas Sibiro vietoves susitikti su dar ten tebegyvenančiais lietuvių tremtiniais ir sutvarkyti apleistas kapavietes. Per 10 projekto „Misija Sibiras“ gyvavimo metų savo norą dalyvauti projekte išreiškė daugiau nei 10 000 jaunų žmonių, suorganizuota 14 ekspedicijų bei tūkstančiai pristatymų mokyklose, universitetuose, bendruomenių centruose, eksponuota šimtai jaunimo ekspedicijų fotografijų parodų, sukurti dokumentiniai filmai. Visa tai prisidėjo prie jaunosios kartos pilietiškumo bei didžiavimosi savo valstybe jausmo ugdymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)