„Matome, kad šiemet jaunimas aktyviai rinkosi profesines mokyklas. Vykstanti profesinio mokymo pertvarka, steigiami sektoriniai praktinio mokymo centrai, gerėjanti mokymo kokybė, keičia profesinės mokyklos veidą ir visuomenės požiūrį į profesinį mokymą. Darbo rinka laukia aukštos kvalifikacijos profesionalų, kurias rengia atsinaujinusios profesinės mokyklos“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Kaip ir pernai, taip ir šiemet populiarios automobilių mechaniko, apdailininko (statybininko), aviamechaniko, java programuotojo, virėjo profesinio mokymo programos.

Šiais metais įkūrus sektorinius praktinio mokymo centrus padidėjo norinčiųjų mokytis pagal buvusias ne tokias populiarias siuvėjų, inžinerinės srities profesinio mokymo programas.

Šiais metais daugumoje profesinių mokyklų suformuotos papildomos grupės, kadangi, bendradarbiaujant su darbdaviais, atsirado naujų mokymo programų, reikalingų konkrečių regionų darbo rinkai.

Apie pusę iš pareiškusiųjų norą mokytis profesinėse mokyklose yra įgiję pagrindinį išsilavinimą ir siekia kartu su kvalifikacija įgyti vidurinį išsilavinimą. Kaip ir pernai apie 1,5 tūkst. pretendentų, norinčių mokytis profesijos, jau turi aukštąjį išsilavinimą. Studentai, baigę universitetus, renkasi profesines mokymo įstaigas norėdami įgyti papildomų kvalifikacijų, reikalingų darbo rinkoje.

Į profesines mokyklas priimami mokiniai nuo 14 metų. Jose galima įgyti kvalifikaciją arba kvalifikaciją kartu su pagrindiniu arba viduriniu išsilavinimu. Į profesines mokyklas taip tat priimami suaugę asmenys, kurie siekia patobulinti ar įgyti naują kvalifikaciją.

74 šalies profesinio mokymo įstaigos siūlo apie 200 įvairių profesinio mokymo programų įvairiuose ūkio sektoriuose: architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ir kituose.

Profesinis mokymas yra nemokamas pirmą kartą kvalifikaciją įgyti siekiantiems asmenims, pažangiems mokiniams mokamos stipendijos, jie aprūpinami bendrabučiu.

Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva, panaudojant ES struktūrinių fondų paramą, Lietuvoje jau įsteigti 33 sektoriniai profesinio praktinio mokymo centrai, aprūpinti moderniausia praktinio mokymo įranga. Iki šių metų pabaigos planuojama jų įsteigti 41.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)