Toks sprendimas buvo priimtas siekiant išspręsti darželių trūkumo problemas, tačiau kyla klausimas, ar taip nepažeidžiamos kitų vaikų teisės.

J. Novogreckis pateikė prašymą Švietimo ir mokslo ministrei A. Pitrėnienei ir Teisingumo ministrui J. Bernatoniui išaiškinti, ar Šiaulių miesto savivaldybė, finansuodama privačias struktūras, taip nepažeidžia kitų ikimokyklinio amžiaus vaikų teisės.

Miesto savivaldybės taryba sprendimą dėl ikimokyklinio ugdymo programų finansavimo priėmė birželio 25-ąją. Šis sprendimas pradės galioti nuo rugsėjo 1-osios. Pagal naujai priimtą tvarką ikimokyklinio ugdymo programos, kurias įgyvendina miesto nevalstybinės švietimo įstaigos ir laisvieji mokytojai, bus finansuojamos iš miesto biudžeto. Vieno vaiko ugdymo priemonėms įsigyti iš miesto biudžeto bus skiriama 70 eurų per mėnesį.

„Kuo kalti tie tėvai, kurie vaikus augina namie ir į darželį neveda? Jau pasigirsta nuomonių, kad tokiu būdu sudaromos nevienodos konkurencinės sąlygos. Gal tada reikėtų skirti tokį pat finansavimą ir namuose vaikus auginantiems ar aukles samdantiems žmonėms. Galbūt pati idėja skirti biudžeto lėšas verslo struktūroms ir yra gera, bet ar yra teisiškai pagrįsta ir motyvuota, neaišku“, – sako Vyriausybės atstovas Šiaulių apskrityje J. Novogreckis.

Šis klausimas diskusijų kėlė jau tarybos posėdyje ir ne vienam tarybos nariui kilo pamąstymų, ar viskas teisiškai pagrįsta ir socialiai teisinga.

Didelė dalis tarybos narių apskritai atsisakė dalyvauti balsavime. Tačiau pasigirdusias replikas, neva tai socialiai neteisinga sprendimo šalininkai neigia – esą tokiu pat principu finansuojant vaikų ugdymą ir savivaldybės, ir privačiuose darželiuose, išsispręs daug problemų.

Tuo tarpu opozicijos įsitikinimu, sprendimas labai dviprasmiškas. Esą, iš esmės jis nėra blogas, tačiau buvo būtina nustatyti konkrečia tvarką, pagal kurią savivaldybės skiriamos lėšos būtų panaudojamos tikslingai. Kaip sako Tarybos narys Denis Michalenko, dabar visiškai neaišku, ar šeimos pajus tiesioginę naudą. Nes nėra garantijos, ar privatūs darželiai, gavę 70 eurų už vaiką, būtent sumažins mokestį tėvams. Kitaip tariant, labai realu, kad miestas tiesiog parems privatų verslą.

Tokius būgštavimus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja vadino nepagrįstais.

Anot J. Novogreckio, įdomu kaip šį tarybos sprendimą traktuos įstatymų rengėjai. Vyriausybės atstovui norisi aiškumo, kad nekiltų jokių dviprasmybių. Galbūt po tokių kreipimųsi atsiras ir pataisymai.

Dėl panašaus Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimo į kitas institucijas kreipėsi ir Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje.

Šiuo metu privačius darželius lanko apie pusantro šimto vaikų, tad naujoji tvarka miesto savivaldybės biudžetą kiekvieną mėnesį patuštins daugiau nei 10 000 eurų. Kadangi privatūs darželiai šiemet tikisi surinkti papildomai dar iki šimto vaikų, sumos išaugs dar daugiau.